Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Sorsformálók a Szigetközről - 1. rész

A Kisalföld-könyvek legújabb kötete, az Eltaszított fele királyság tizenegy nagyinterjút is magába foglal.

Olyan személyiségeket szólaltatunk meg, akik hatással voltak a Szigetköz sorsára, akár pozitív, akár negatív irányban. Őszinte, eddig ki nem mondott mondatok hangzanak el. (1. rész)

Ilka Alfréd, a bősi erőmű igazgatója: „Hajósy Adrienne Mádl Ferenccel, a későbbi magyar köztársasági elnökkel együtt nemegyszer megállt nálunk 1991-ben és ’92-ben, amikor a C variánst építették. Személyesen találkoztam mindkettőjükkel többször is, itt beszéltünk a bősi erőmű irányítórendszerében, amikor már a bősi alállomáson keresztül folyt a tranzit. Informálódtak, látták, mi történik Dunacsúnynál. Mégis Budapesten azt állították, hogy ebből nem lesz semmi, ez csak papírtigris. Erről ennyit."

Nyomdában a dokumentumkötet

Dokumentumkötetünk már nyomdában van és várhatóan november második felében jelenik meg. Jelentős előfizetői kedvezménnyel megrendelhető a szerdai számunkba fűzött, ingyenesen feladható képeslap visszaküldésével, vagy munkaidőben a 06-96/504-504-es telefonszámon, vagy pedig interneten a terjesztes@kisalfold.hu e-mail címen

Nagy Boldizsár nemzetközi jogász: „Mindkét fél követ egy célrendszert, nem egymásra vonatkoztatottak, de paradox módon nem akadályozzák meg egymást. A szlovákok örülnek, hogy övék a víz, az energia, ők kontrollálják az egész rendszert, s azt hiszik, hogy nem sodorják magukat bajba. Közben átláthatatlan, hogy a magyar fél miként cselekszik, hiszen semmilyen nyilvános közlés nincs."

Nemcsók János volt kormánybiztos: „A jelenlegi állapotban minden előny a szlovákoknál van, s minden hátrány nálunk. Szomorúan vettem tudomásul – betekintve a bizalmas és titkos iratokba, amikor a kormánybiztosságot átvettem –, hogy a hágai bíróságon nagy hátrányunk volt, amiért nem vártuk meg, míg a szlovákok elterelik a Dunát, hanem előtte felmondtuk a szerződést. A szlovákok így Hágában azt mondhatták, azért épült meg a C variáns, mert elálltunk a szerződéstől."

Székely László volt kormánybiztos: „Tizenvalahány év után is ugyanott tartunk. Ismerjük azt a négy-öt műszaki megoldást, amivel kezelni lehetne ezt a problémát. Teljesen nyilvánvaló, hogy valamit úgyis tenni kell, vagy keresztet vetünk a Szigetközre. Ez nagy pazarlás lenne... Többméteres szintkülönbség van a mellékágak és az Öreg-Duna között. A vízszintet oda fel kell vinni, ha azt akarjuk, hogy élő kapcsolat legyen, és onnantól kezdve ezt fenn kell tartani. Csak el kell dönteni, hogy kívánunk-e erre pénzt költeni vagy sem."

 A Szigetköz még a mai állapotában is gyönyörű. Ezrek vízi túráznak nyaranta az ágrendszerben. Fotó: Fűzfa Zoltán
A Szigetköz még a mai állapotában is gyönyörű. Ezrek vízi túráznak nyaranta az ágrendszerben. Fotó: Fűzfa Zoltán


Széles Sándor kormányhivatal-vezető: „Volt egy rossz mondat, e szerint a Dunát úgy kell üzemeltetni, hogy semmiféle műszaki beavatkozás ne történhessen. Pontosítva, ne lehessen a Mosoni-Dunán és a Dunán műtárgyat építeni. A politikai döntéshozók, félve attól, hogy valóban történik egy ilyen jellegű beavatkozás, mindig hárítottak. Arra hivatkoztak, hogy amíg Szlovákiával nincs megegyezés, nem szabad műszaki beavatkozást tenni. Ez azért volt ostobaság, s azért volt a Szigetközben 250 ezer ember életét befolyásoló rossz mondat, rossz szemlélet, mert közben építettek több mint 70 zárást, gátat. Ezeket akár két-három nagyobb műszaki beavatkozással ki lehetne váltani, a szigetvilág tényleg szigetvilággá alakult volna, bejárható lenne az emberek, átjárható a halak számára."

Fűzfa Zoltán, vízitúra-vezető: „Akik még nem voltak itt, és csak a hírekből ismerik a Szigetközt, azok nagyon rossz előítélettel érkeznek. Azt gondolják, hogy nincs víz a Szigetközben. De aztán valakitől hallották, hogy mégiscsak nagyon szép ez a táj, és kíváncsiak, ezért eljönnek s leesik az álluk, hogy úristen, ez gyönyörű, ez pazar, és többi, és többi... És úgy mennek el, hogy ott azonnal, ott helyben még egyeztetni kell a naptárban, hogy mikor jöhetnek legközelebb. A búcsúzkodáskor viccesen mondani szoktam, hogy akkor titeket is utolért a Szigetköz-betegség. Milyen betegség? – kérdeznek vissza. Hát a függőség, ti is Szigetköz-függővé váltatok." 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Szigetköz-könyv fotóalbumában megjelenő képek izgalmas története

Színes fotóalbum mutatja be a páratlan szépségű Szigetközt a hamarosan megjelenő „Eltaszított… Tovább olvasom