Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Sok fehér folt, kevés szakember

Mosonmagyaróvár - Mintegy ezer diák kábítószer-, alkoholfogyasztási és dohányzási szokásait, jövőképét, egészség-magatartását vizsgálja a mosonmagyaróvári DrogPont és városi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, eredmények januárra várhatóak – derült ki a helyi drogkonferencián.
A Haller-iskolában megszervezett találkozón pedagógusok, szakértők a drogprevenciós kutatásról hallgattak előadást, szó esett a kábítószer-fogyasztás kiváltó okairól és következményeiről. Mezei István, a megyei igazságügyi hivatal igazgatója a tanulói jellemzések tapasztalatairól, Domsichné dr. Mezzei Márta, a nevelési tanácsadó vezetője a jellemzések szempontjait sorolta fel.

– A tapasztalat azt mutatja, hogy a hetedikes diákok körében már sokan találkoztak a kábítószerek valamilyen változatával – tájékoztatott Reményi Csaba, a DrogPont vezetője. A szolgálat 1999 óta a gyermekjóléti és családsegítő központ keretein belül alacsony küszöbű szolgálatként és konzultációs központként működik. Míg idén szeptemberig hetvenhat személy jelentkezett náluk kezelésre, addig elterelésre tavaly nyolcvanhatan fordultak a szakemberekhez (szociális munkás – addiktológus, szociálpedagógus, narkológus, jogász és pszichiáter).

A számadatok arra engednek következtetni, hogy az erősebbik nemnél inkább megjelennek a drog-alkohol problémák: a tavalyi 86 eltereltből 74 férfi. A legveszélyeztetettebb korcsoportba a 20–24 év közöttiek tartoznak (36 személyt kezeltek), szorosan mögöttük a 15–19 év közöttiek (29 kezelt kliens). A 25–29 év közöttiek közül is sokan (15-en) fordultak segítségért. A kábítószer-fogyasztás már a tizenöt éven aluliakat is érinti, és gyakran a negyven év fölöttieket sem kíméli. Az 56 alkalmi használó és 30 rendszeres használó zöme középfokú végzettséggel rendelkezik.

A Lajta-parti városban először 1997-ben készítettek a szakemberek kérdőíves felmérést, amit 1998-ban egy megyei felmérés követett. A kutatások eredményeiből kiolvasható, hogy Mosonmagyaróvár a megye települései közül is kiemelkedően érintett drogügyben. Ekkor kezdődött meg a DrogPont munkája is.

2002-ben a városi Kábítószerügyi Egyeztető Fórummal közösen mérték fel a droghelyzetet, amit öt év után most ismételtek meg. A DrogPont munkatársai tizenkét környékbeli tanintézmény, hat mosonmagyaróvári általános iskola és négy középiskola hetedik-nyolcadikos, illetve kilenc-tizedikes diákjait vizsgálják. Az adatok összehasonlíthatók az országos, illetve a nemzetközi kutatásokkal. A kérdőívekben nemcsak kábítószerekkel kapcsolatos kérdések szerepelnek, hanem a fiatalok dohányzási, alkoholfogyasztási szokásait, egészség-magatartásukat, jövőképüket is felmérik, illetve a szabadidő-eltöltésükre is rákérdeztek. Az eredményekről a későbbiekben beszámolunk.

– Úgy tűnik, a drogfogyasztók száma országos szinten is növekszik. Sok még a fehér folt, kevés a kezelőhely, a szakember – szögezte le továbbá a DrogPont munkatársa.

Egyre többen

A KSH adatai szerint folyamatosan nő a kezelésen megjelent kábítószer-fogyasztók száma az országban. Míg 2001-ben 12.049 klienst kezeltek, addig 2005-ben 14.793-an éltek a segítségnyújtás lehetőségével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabó Miklós a megújult kisalfold.hu-ról

"Napi munkánk során eddig is gyakran használtuk a csatornát, és sokszor volt segítségünkre a… Tovább olvasom