Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 13°C | 25°C Még több cikk.

Savanyú tej helyett valódi híreket

A móri Dunántúli Helyi Lapok Találkozóján részt vett a Jánossomorjai Napló szerkesztősége is. Itt hangzott el, hogy sok helyen működik a települési vezetők megtestesítette cenzúra.
A napokban rendezték Móron a közösségi újságírók szakmai konferenciáját. A találkozón Eötvös Pál, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elnöke elmondta: Magyarországon jelenleg mintegy 2500 helyi lap működik. Gyakran önkormányzati fórum a helyi újság, rögzítetlen a lapok és a szerzők státusa. Sokszor korlátozzák a sajtószabadságot és a demokráciát is. Mindemellett a szerkesztők egzisztenciális problémái, a felszereltség, s a szakmai feltételek hiánya is nehezítik a lapkiadást. Nehéz helyzetben van a MÚOSZ is, ugyanis csorbult a szövetség presztízse.

Kleer László, a MÚOSZ helyi lapok szakosztályának vezetője szerint céljuk, hogy a több millió olvasó valódi híreket, ne „savanyú tejet" kapjon, ugyanis a helyi lapok többsége nagyon gyenge színvonalú. Itt a sajtószabadságról sem igen lehet beszélni, hiszen gyakran működik a cenzúra, amit legtöbbször a polgármester vagy a jegyző testesít meg. A helyi lapok szerkesztői bármikor eltávolíthatók, ha ellentmondanak a vezetésnek, ezért célszerű lenne határozott idejű szerződést kötni velük. Szükségesnek tartja a szerkesztők szakképzését is.

Elekes András, a Fejér Megyei Hírlap főszerkesztője a regionális lapokat is a helyi lapok közé sorolta. Úgy vélte: az írott sajtó egyetlen esélye a lokalitás. A sajtót érintő problémák között az önbecsülés, önértékelés hiányát is felemlítette. Végül hangsúlyozta, hogy az igazi lehetőség az összefogásban rejlik.

Zöldi László sajtókutató a helyi sajtóban rejlő lehetőségekről szólva úgy vélte: a magyar sajtó legszívósabb, legéletképesebb változata a helyi lap, ami – véleménye szerint – akkor tekinthető nyereségesnek, ha legalább 3–4000 példányban jelenik meg, 3–5 embert foglalkoztat, és elegendő bevételhez jut hirdetésekből. Állítása szerint erre a legjobb megoldás a családi vállalkozású kiadás lenne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdődhet az átalakítás

A napokban hirdetett győztest a mosonmagyaróvári önkormányzat a korábbi Bartók-iskola rekonstrukciós… Tovább olvasom