Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Római kori emlékek UNESCO-ernyő alatt

Az Ad Flexum (Magyaróvár) és a Lébény-Barátföldpuszta Quadrata katonai táborai mellett egykori őrtornyok helyszínei is felkerülhetnek az UNESCO-világörökség körébe az egykori limes vonalán.
Eredetileg a megyéből tíz település került annak közelébe, hogy a volt Római Birodalom északi határa, a dunai limes részeként az UNESCO-világörökség részévé válhasson. Ezek kül- vagy belterületén találhatóak a római határvédelmi rendszerhez tartozó helyszínek – melyek sora tovább bővülhet. A Mosonmagyaróvári kistérség legutóbbi ülésén Székely Imre, a megyei területfejlesztési tanács munkaszervezetének irodavezetője számolt be ennek részleteiről. A kistérségből további települések is jelezték csatlakozási szándékukat. Így Bezenye, Mosonmagyaróvár, Máriakálnok, Kimle és Lébény mellett Rajka, Mosonszentmiklós és Hédervár is bekapcsolódna.

– Az egyeztetések elkezdődtek. A napokban Nagyszentjánoson, Gönyűn, majd Kunszigeten és Abdán, valamint Öttevényen találkoznak a szakemberek, településvezetők ebben a témában, de a további helyszíneken is várhatók egyeztetések – hangsúlyozta érdeklődésünkre Székely Imre.

– A pályázati anyagot a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal a Pécsi Egyetem régészeti tanszékével közösen állítja össze – magyarázza már Szentkuti Károly, a Hansági Múzeum igazgatója. A limes mentén az őrtornyok egymástól tíz kilométerre, a katonai táborok harminc-negyven kilométerre feküdtek – fűzi hozzá az igazgató. Így Rajkán a feltételezések szerint a középkori templom „elődje" egy római kori őrtorony lehetett. Bezenye papréti részén is állt egy kisebb őrtorony. Mosonmagyaróvár területén feküdt az Ad Flexum római erőd, melyből mára semmi nem maradt meg, csupán néhány szórványlelet. Az Ad Flexum tábor a Károly utca környékére tehető, a víztoronynál a polgári település (vicus) feküdt. A máriakálnoki Malom-dűlő kavicsbányájában talált római kori emlékről viták folynak, hogy az egy hídpillér vagy egy kikötő maradványa. Kimlén is egy őrtoronyhoz hasonló állhatott. Régészetileg a leggazdagabb terület a Lébény-Barátföldpusztán lévő Quadrata katonai tábor. Szentkuti Károly szerint a rekonstrukció szempontjából ez a legideálisabb, ugyanis ez még zöldmezős terület.

– A Quadrata nagy idegenforgalmi látványossággá válhat. Itt akár a rómiai légiósok életét, étkezési szokásaikat, harcászatukat is be lehetne mutatni. Magyaróváron a római polgári település életét lenne célszerű ábrázolni, míg egy másik településen egy őrtornyot lehetne rekonstruálni – sorolja a múzeumigazgató. A német, osztrák limes útvonalhoz kapcsolva fontos lenne a túraútvonal kiépítése, akár kerékpárutakhoz kapcsolni, kitáblázni.

Pető Péter idegenforgalmi tanácsnok, a Szigetköz Turizmusáért Egyesület elnöke szerint idegenforgalmi szempontból a térség előnyére válik, ha a római kori emlékeket egy túraútvonal mentén összefogják.

Szeilerné Malek Éva, a Hansági Múzeum régészeti gyűjteménykezelője a Lébény mellett előkerült római kori tárgyakat mutatja: edénytöredékeket, háttérben a sasfejet ábrázoló bronz markolatvéggel, katoná
Szeilerné Malek Éva, a Hansági Múzeum régészeti gyűjteménykezelője a Lébény mellett előkerült római kori tárgyakat mutatja: edénytöredékeket, háttérben a sasfejet ábrázoló bronz markolatvéggel, katonák zsoldjával.

Olvasóink írták

 • 8. janika 2011. április 29. 17:02
  „Jé találtam egy köcsögöt!Sőt még használható is!”
 • 7. dompici 2011. április 29. 14:04
  „:) OK. Akkor nem etetem!”
 • 6. RickCartman 2011. április 28. 20:25
  „"janika" egy troll, minden további hozzá intézett szó felesleges (aki nem érti, mit jelent a troll a fórumokon, nézzen utána, nyugi, nem kell moderálni)
  http://whc.unesco.org/”
 • 5. dompici 2011. április 28. 17:53
  „Janika! Próbálj tájékozódni, mikor és milyen körülmények között kerültek elő a bemutatott leletek! Ugyanis, ha ezt megtennéd, megtudnád, hogy részben lakossági ajándékozás formájában jutottak a múzeumba, részben Sőtér Ágost ásatásaiból (aki ugyebár még a XIX. sz. végén eszközölte ezeket - munkagépek nélkül). Az önmagában nem baj, hogy tájékozatlan vagy, ennek kiküszöbölésére létesült a múzeum, a gond inkább az, hogy műveletlenségedet nagy hangon hirdeted. Azt sem írtam, hogy a régészeti "pepecselésnek" van értéke - ugyan, miért lenne értéke a mai világban a szellemi és fizikai munkának - értéke a leleteknek van, ezek a közös kulturális örökségünk elemei, akkor is, ha ezt Te visszautasítod...”
 • 4. janika 2011. április 28. 17:35
  „Hát szerintem sem lehet felbecsülni, azt ami értéktelen! Az nem növeli az értékét, hogy több tízezres óradíjú gépek vannak lekötve a termeléstől egy-egy régészeti pepecselésnél! Habár lehet, hogy annak lesz értéke, amit ma az útépítésnél tapasztalok Bágyogszováton! Lapátos brigád egy-egy mart aszfaltú utat épít a faluban. Egy személygépkocsi kölcsön kért utánfutóval hordja az út melletti padkára a murvát! Ez az ami a kétezer évvel előtti munkára vall!”
 • 3. dompici 2011. április 28. 13:30
  „"Kedves" Janika! Ezek nem vacakok, hanem 2000 éves antik leletek, amelyek felbecsülhetetlen értékűek. És igazad van: nem normális az, aki ilyet tart a lakásában, ezek ugyanis köztulajdonú tárgyak, akkor is, ha kertásás közben találod őket. A fotó egyébként a múzeumban készült, ha nem jönnél rá - vagy nálatok ilyen a tálalószekrény? Ja és egyébként a cikk lényege, hogy ezeknek a tárgyaknak a révén Móvár bekapcsolódhat egy nagy eu-projektbe, ami fellendíti a város illetve a város környéki turizmust. Hát ennyit a vacakokról....”
 • 2. RickCartman 2011. április 28. 10:05
  „nem a lakásában, hanem a múzeumban”
 • 1. janika 2011. április 27. 21:08
  „Normális lehet, aki ilyen vacakokat tart a lakásában?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önálló múzeum alapítása és panelpályázat

Soros ülését tartja Mosonmagyaróvár önkormányzatának képviselő-testülete április 28-án, csütörtökön… Tovább olvasom