Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Rokontalálkozó százhúsz résztvevővel

Mosonmagyaróvár - Különleges esemény helyszíne volt a minap Mosonmagyar- óvár határában egy magánbirtok. A Tánczos család összejövetelén százhúsz ember találkozott, akik közül néhányan bár rokonok, még sosem látták egymást.
A családi találkozó két szervezője, Kissné Németh Zsuzsa és Tánczos Lóránt osztották meg velünk a részleteket.

A Tánczos család valamikor a szlovákiai Galántai járásban található Felsőszeliben élt. Hatvan éve annak, hogy kitelepítették őket, a történelem viharai pedig a világ minden tájára sodorták a rokonokat. A család egyik ágát Mosonmagyaróvárra hozta a sors, Tánczos István és Bán Terézia itt vertek gyökeret. Hatvan esztendő után aztán itt fogalmazódott meg az ötlet, hogy találkozót szervezzenek.
Két hónapos szervezőmunkával sikerült megtalálni a családtagok nagy részét, akik több mint tíz településről érkeztek, s valamennyien szívesen jöttek a találkozóra.

Kissné Németh Zsuzsa már évek óta kutatja a családfát. Visszatért egészen a gyökerekig, s Felsőszeliben keresgélt az evangélikus lelkészi hivatal dokumentumai között.

Sajnos az adatok jó része Nyitrára került, ezek még meg nem talált rokoni szálakat rejthetnek. Tudomása van Argentínába vetődött rokonokról is, ám velük még nem sikerült felvenni a kapcsolatot.
A mosonmagyaróvári találkozóra elkészült a családfa, amelyen a különböző ágak tagjai más-más színű kártyákon láthatók.
A találkozó résztvevőit a megfelelő ág színében pompázó névtáblák várták. Ezek segítettek az ismerkedésben és az eligazodásban: volt mit pótolniuk a rokonoknak.

Megelevenedtek a családi legendárium történetei, köztük annak a fiúnak a sorsa, akit még Felsőszeliből vittek a frontra, hadifogságba került, s amikor visszatért szülőföldjére, már nem találta a családját. Végül Baranya megyében akadt a nyomukra.

A családtagok közt van háztartásbeli, gyári munkás, pedagógus és jogász is. Akad olyan fiatal, aki jelenleg éppen Londonban tanul kibernetikát.
Az összesereglett rokonok legfiatalabb és legidősebb tagja is mosonmagyaróvári. Nádas Hanna Penelopé mindössze 5 hónapos, Tánczos Gábor pedig a nyolcvankettedik évében jár.
Az augusztus végi találkozón megfogadták, ezután nem tévesztik szem elől egymást. Legközelebb 2010-ben szeretnének újra találkozni, azt követően pedig ötévente terveznek rokontalálkozót.

Zimmerer Anita

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

38 tagú kábítószer-hálózatot lepleztek le

Mosonmagyaróvár - Harmincnyolc gyanúsítottja van annak a kábítószeres ügynek, amit nemrégiben zártak… Tovább olvasom