Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Részvétnyilvánítás Amerikából Mosonmagyaróvárra

J. Thomas Rogers, az Egyesült Államok egykori diplomatája értesülvén a mosonmagyaróvári diákok tragikus philadelphiai haláláról, részvétnyilvánítást küldött Magyarország nagykövetségére.

J. Thomas Rogers, az Egyesült Államok diplomatája 1956-ban több társával és családjaikkal együtt – menekülvén a szovjet csapatok elől – határátkelésük megakadályozása nyomán Mosonmagyaróváron rekedt.

Akkor meghatotta a mosonmagyaróváriak segítőkészsége. Értesülvén a mosonmagyaróvári diákok tragikus philadelphiai haláláról, a következő részvétnyilvánítást küldte Magyarország nagykövetségére. Sőt, olvasói levelet írt erről a helyi lapba is. A leveleket Mosonmagyaróvár önkormányzata is megkapta.

˝1953–57 (1956-ig – szerk.) között titkár voltam az amerikai nagykövetségen Budapesten. Ezért nagyon szomorúan olvastam a két magyar diák philadelphiai, halálos kimenetelű balesetéről néhány nappal ezelőtt. Az egyik diák mosonmagyaróvári volt, ahol 1957 (helyesen 1956 – a szerk.) novemberében engem és a családomat – sok más emberrel egyetemben – orosz katonák feltartóztattak, miközben szerettünk volna átjutni Ausztriába. A város polgárai nagyon kedvesen bántak velünk két napig. Megnyitottak egy iskolaépületet, fűtött helyiséget, takarókat és ételt biztosítottak számunkra. Küldtem egy levelet a helyi lap (The Patriot-News of Harrisburg) szerkesztőjének. Nem tudom, megjelentetik-e vagy sem, mindenesetre bemásoltam e szöveg alá. Nagyon megköszönném, ha volna szíves továbbítani a levelet Mosonmagyaróvár önkormányzatának.˝

J. Thomas Rogers levele

˝Tisztelt Uraim!
Olvastam, hogy a philadelphiai uszály–kétéltű balesetben eltűnt egyik diák, a 16 éves Dóra Schwendtner Mosonmagyaróvárról, egy osztrák határhoz közeli magyar városból érkezett. Budapesten 1957. november 2. napján (1956!) a megbízott amerikai nagykövet, miután szembesült azon széles körű jelentésekkel, melyek a szovjet csapatok küszöbönálló második támadására figyelmeztettek, utasította az amerikai családokat, hogy konvojt alkotva hagyják el Magyarországot a háromórányira lévő osztrák határon át. Akkor a Budapest–Bécs útvonal még nyitva állt. Egy követségi tiszt vezetésével a konvoj megalakult, de a határon a szovjet csapatok visszafordították. Miután biztosítékot kapott a szovjet nagykövetségen, hogy ez többé nem fordul elő, a nagykövet utasítást adott a határátlépés újbóli megkísérlésére november 3-án. Ekkor már a férjekkel együtt, akiket – miután látták családjaikat a határ túloldalán – utasítottak, hogy térjenek vissza Budapestre. A szovjet katonák a határon ismételten feltartóztatták őket, ám ekkor már a Budapestre vezető út is zárva volt. Több mint ötven – különböző követségekről érkező – ember rekedt Mosonmagyaróváron. Mit lehetett tenni? Nos, mi történt? A város polgárai megnyitottak egy iskolát, fűtött helyiséget, pokrócokat és ételt biztosítottak. A csoport továbbra is orosz felügyelet alatt állt, sértetlenek voltunk, de nem mehettünk sehová.

Nem tudom, hogy Dóra Schwendtner nagyszülei is részt vettek-e a megsegítésünkben, szeretném hinni, hogy igen. Örökké hálás leszek Mosonmagyaróvár polgárainak, és szeretném kinyilvánítani őszinte részvétemet Dóra elvesztése miatt˝ – áll J. Thomas Rogers (Mechanicsburg, PA 17050) levelében.

Olvasóink írták

  • 1. Diákcsemege 2010. július 30. 16:44
    „Reméljük, hogy a jókívánságot tartalmazó levelet nem egy bizonyos Magyaróváron működő fordító iroda kirendeltsége ültette át magyar nyelvre, mint pl. ahogy az a halotti bizonyítványok esetében 70.000,- (HETVEN ezer!!! forintért) történt. Elképesztőnek és egyben arcpirítónak tartom, ill. a Kisalföld újságírói kicsit megvizsgálhatnák, hogy kik is ezek az emberséges embernek aligha nevezhető egyedek.
    (Valahol a Pártok Háza, vagy Művi épületében kell keresni az irodájukat)
    Egyébiránt szerintem egy magánfordító a töredékéért elvégezte volna a munkát!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zarándokok Mosonmagyaróváron

Második alkalommal rendezték meg az elmúlt hétvégén a Szent Jakab-napot, amelyre zarándokok is… Tovább olvasom