Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Rendelet szabályozza, mi jár a szemétdíjért

Új rendeletbe foglalta az önkormányzat azokat a szolgáltatásokat, amiket a szemétszállítási díjért kapnak a mosonmagyaróváriak. Az ár meghatározása viszont már nem az önkormányzat hatásköre.

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról alkotott új rendeletet a képviselő-testület legutóbbi ülésén. Erre azért volt szükség, mert a hatályos törvény alapvetően rendezte át e közszolgáltatás viszonyait.

Először is a tevékenységet csak többségi állami vagy önkormányzati tulajdonban levő cég végezheti. A korábbi közszolgáltatási szerződések az elmúlt év decemberével megszűntek, s kikerült az önkormányzatok jogköréből a díjak megállapítása is. Viszont rendeletalkotási kötelezettség terheli a képviselő-testületeket a közszolgáltatás tartalmáról.

A törvényi változást követve a Mosonmagyaróvár Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás megvásárolta a Rekultív Környezetvédelmi és Hulladékhasznosító Kft.-t. E cég már teljes egészében a társulás tulajdona, így közbeszerzés mellőzésével is kiválasztható közszolgáltatónak.

Társulási tulajdonban: egyrészt figyelembe vették a lakossági szemét elszállításának kötelezettségét, másrészt a nagytérségi pályázatból fakadó kötelezettségek teljesítését.
Társulási tulajdonban: egyrészt figyelembe vették a lakossági szemét elszállításának kötelezettségét, másrészt a nagytérségi pályázatból fakadó kötelezettségek teljesítését.

A most elfogadott rendeletben a közszolgáltatás tartalmának meghatározásakor egyrészt figyelembe vették a lakossági vegyes hulladék begyűjtésének és elszállításának általános kötelezettségét, másrészt pedig a nagytérségi hulladékgazdálkodási pályázatból fakadó kötelezettségek teljesítését. A támogatással megvalósuló rendszer készen áll. Januárban megérkeznek a szállító járművek, február elejétől indulhat az üzemeltetése.

A rendelet szerint Mosonmagyaróváron a szolgáltatás tartalmazza a lakossági és intézményi vegyes kommunális hulladék gyűjtését, elszállítását heti egyszer a jelenleg rendszeresített edényzettel. A lakótömböknél és társasházaknál a 1100 literes kuka évi egy fertőtlenítő mosását, valamint a városközpontban és sűrűn lakott területeken lévő 1100 literes edényzet karácsonyi kétszeri ürítését. Emellett évente két alkalommal lesz lomtalanítás előre meghirdetett napokon az önkormányzat által kijelölt területen. Biztosítják a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést a szolgáltató által kiadott kék kukákban igény szerint, de legalább havonta egyszer. Igényelhető 400 literes eszköz a házi komposztáláshoz.

A szolgáltatás része továbbá a közterületi szelektív hulladékgyűjtés, a zöldhulladék gyűjtése a kiosztott 60 literes barna kukákban különböző időszakokban havonta, illetve kéthetente, valamint a kihelyezett karácsonyfákat is összegyűjtik január 15-ig.

Továbbra is lehetőség lesz a hulladékudvarban évi egy köbméter hulladék elhelyezésére. Veszélyes hulladékot viszont csak külön díjért lehet itt lerakni. 

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiányosságra mutatott rá az ÁSZ-vizsgálat Jánossomorján

A közelmúltban megérkezett a jánossomorjai önkormányzathoz az Állami Számvevőszék (ÁSZ) végleges… Tovább olvasom