Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Rajkától Ásványráróig hulladékmentesítettek

Tizennyolc településen a Felső-Szigetközben közel tizenkétezer köbméter hulladékot számoltak fel egy, az unió és a magyar állam által is támogatott projekt keretében. Ennek zárókonferenciáját pénteken Mosonmagyaróváron tartották.

A Szigetközi Természetvédelmi Egyesület (Szite) a felső-szigetközi települések és a szlovákiai Somorja közös hulladékmentesítésére még 2009-ben több mint 302 ezer eurós uniós forrást és 47 ezer eurós hazai támogatást nyert egy pályázat keretében. Rajkától Ásványráróig tizennyolc településen negyvenhét hulladéklerakó helyről 11.560 köbméter hulladékot szállított el a közbeszerzésen nyertes Rekultív kft.

– Április és május között 47 lerakóhelyet tisztítottunk meg a pályázat keretében. Sajnálatos tény, hogy több helyen a munkálatokat követő egy-két napon belül újabb lerakásokkal kellett szembenéznünk. A szükséges rendőrségi feljelentést megtettük – tájékoztatott dr. Tóásó Gyula, a Szite elnöke. A Felső-Szigetközben felmért települések közül egyedül Lipóton nem találtak hulladékot, ezért a pénteki projektzáró konferencián az üdülőfalunak egy oklevelet adtak át. A rendezvényen magyar és szlovák oldalról egyaránt képviseltették magukat a településvezetők, a projektben részt vevő szakemberek. Kocsis Arnold, a somorjai önkormányzat környezetvédelmi szakreferense a felvidéki város projektrészéről, eredményekről számolt be. A felkért előadók a hulladékhasznosításról és -ártalmatlanításról beszéltek előadásukban, de szó esett a Mosonmagyaróvári kistérség környezetvédelmi helyzetéről, gondjairól és terveiről is.

Rajkától Ásványráróig tizennyolc településen negyvenhét hulladéklerakó helyről 11.560 köbméter hulladékot szállított el a közbeszerzésen nyertes Rekultív kft.
A Szite-elnök szerint a betervezett összeg 80–90 százalékát használták fel csupán. Azonban nem csak hulladékmentesítésre fordítottak forrásokat. A felső-szigetközi iskolákban a diákok többet megtudhattak a hulladékhasznosításról, a szelektív hulladékgyűjtésről vagy a komposztálásról előadások keretében. A felnőttekhez a tájékoztatók a Komszol ökobusza által jutottak el, de hamarosan még két kiadvány is megjelenik e témában.

Jó hír, hogy az egyesület az Alsó-Szigetköz lerakóinak felszámolására is sikeresen pályázott, így tovább folytatódhat a már elkezdett munka. A Szite Nagymegyerrel karöltve négyszázezer eurót nyert el a feladatra.

– A felmérő munka októberben indul. A megközelítőleg 14 alsó-szigetközi települést, Dunaszegtől Vénekig, áprilisig tudjuk hulladékmentesíteni – hangsúlyozta a szervezet elnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar–szlovák fiatalok egy hajóban

Filmes fesztivállal zárult az Egy hajóban evezünk! címmel megrendezett szlovák–magyar határon… Tovább olvasom