Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 24°C Még több cikk.

Papréten legalább 100 milliós kárt okozott a jégeső

Paprét, Bezenye - Paprét szinte minden épülete megsérült a hétfői jégeső és az azt kísérő vihar miatt. A kárt Kammerhofer Róbert polgármester 100 millió forintra becsüli. A vihar Dunakilitin, Halászin és Feketeerdőn is nagy károkat okozott. - Tudósítóink képei a cikkben.

Az eddigi számítások szerint több mint 100 millió forintos kárt okozott a hétfő esti vihar Papréten. A vihar több mint 50 házat rongált meg. Több tetőt egyszerűen letépett, de szinte minden épületben keletkezett kisebb-nagyobb kár. A lezúduló jég nemcsak ingatlanokat, de sok autót is megrongált.

Számításaik szerint több mint 100 milliós a kár, amit önerőből nem tudnak rendbe hozni, ezért bárkitől szívesen veszik a segítséget - mondta Kammerhoffer Róbert, Bezenye polgármestere.

A károsultak többségének van biztosítása, nekik a társaságok azt ígérték, hogy egy héten belül felmérik a kárukat.

A környéken a fákat, bokrokat és a mezőgazdasági terményeket is teljesen letarolta a hirtelen jött vihar. A soha nem látott erejű jégesőben senki sem sérült meg és egyetlen családot sem kellett kitelepíteni.

 

Tudósítóink kedden is küldtek fényképeket a papréti viharról. halászin a Dunapart-ligetben fákat csavart ki vagy tört ketté a szél.

Jégeső Papréten. További képekért kattintson ide!


Bezenye
- Rendkívüli erejű vihar söpört végig a Bezenyéhez tartozó Papréten hétfőn délután 4 óra körül: a helyiek szerint alma nagyságú jég hullott, ami több ház tetejét is letépte. A szakemberek szerint több százmilliós kár keletkezett. A térségben végigvonuló fergeteg nem kímélte Bezenyét, Dunakilitit, Feketeerdőt sem.

Sötét felhők, fülledt meleg jelezte a vihar közeledtét hétfő délután. Az alig több mint félórás istencsapása sok helyen csak sűrű esővel járt, több települést azonban a mosonmagyaróvári térségben a jég sem kímélt. A legjelentősebb veszteséget a hirtelen jött jégeső a Bezenyéhez közeli Papréten okozta. Bár felbecsülni még korai, a szakemberek szerint akár több százmilliós is lehet a kár a kistelepülésen.

Két órával a fergeteg után folyamatosan érkeznek a segítő kezek a három utcából álló faluba.

Paprétre jönnek az ismerősök, munkatársak, a tűzoltóság öt raja tevékenykedik, de bekapcsolódnak a környékbeli önkéntes tűzoltók, a polgári védelem munkatársai is. Majd minden ház tetejét megrongálták – a helyiek elmondása szerint – az alma nagyságú jégdarabok. A vihar Szlovákia felől érkezett. A palatetővel borított házak zömében súlyos anyagi kár keletkezett, tetőszerkezetüket a tűzoltók segítségével ottjártunkkor fóliával vonták be.

 

Paprét a jégeső után. Fotó: Kerekes István

Több mint ötven tető

A cserepes házakat sem kímélte az erős jégeső, melynek nyomai három óra múltán is jól látszanak. A házak sarkában sok helyen tíz centiméter vastagon áll a jégtakaró.

– Ötven háznál többet érintett súlyosan a jégeső, de károkat okozott a helyi pulykatelepen is. A tetőszerkezetek fóliázásába besegítenek tűzoltóink mellett a bezenyei és rajkai önkéntes tűzoltók, magánemberek is – magyarázza a helyszínen Szilágyi János, a mosonmagyaróvári tűzoltóparancsnok-helyettes. A mosonmagyaróvári polgári védelem kirendeltségvezetője, Csáki Károly is a helyszínen tartózkodik:

Paprét a jégeső után. Fotó: Kerekes István


Szükségszállás a művelődési házban

– Egy esetleges újabb nagy eső esetén az embereket a helyi művelődési házban tudjuk elhelyezni – fűzi hozzá a kirendeltségvezető. Ezt megerősíti Horváthné Bea is, aki a Gyereház vezetőjeként és a falu egyik alappilléreként intézkedik: mindenhol legyen ember, ahol nincs, oda küld segítséget. Megmutatja közben házát és udvarát is: ugyan az épület elülső homlokzatán alig látszik a nyoma a jégesőnek, a hátsó részén siralmas látvány fogad. Nemcsak a palatetőt, ablakokat rongálták a jégdarabok, de leverték az összes gyümölcsöt is a fákról, belyukasztották a melléképületek fedélzetét. Sokan jönnek panaszkodni: kinek az autóját verte porrá, kinek a féltve őrzött és gondozott termését, virágoskertjét a jég. Néhol az ablaküvegcserepeket söprik fel, máshol vastagon áll a fákról lehullt levelekkel, termésekkel és jéggel elegyített törmelék.


Püski, Dunakiliti is megkapta a jégesőt

– Életemben ilyen vihart nem láttam – sóhajtja Horváth Károly, felesége a behorpasztott személygépkocsit mutatja. Tóth Józsefné házának tetőszerkezete valamelyest „szárazon" megúszta – kátránnyal vonták be korábban a palát, a terasz üvegét viszont több helyen betörte a jég, a kertben az összes zöldséget szétzúzta.

A mosonmagyaróvári tűzoltóság ügyeletese folyamatosan fogadja a hívásokat: egyik a másik után érkezik. Paprét mellett több kárt jelentettek be Püskiről, Dunakilitiről, de Mosonmagyaróvárról is érkezett hívás kidöntött fákról.

 

Mészely Réka

Előzmények:

22:10 -

Tudósítónk: Varga Viktor felvétele.
Lőrinczi Attila fotója Dunakilitiről.


20:00 - Legalább ötven háztetőt megrongált a vihar Bezenye-Papréten. A jég és a szél több háztetőt megbontott, a cserepeket lesodorta. A tűzoltók és a helyiek most is dolgoznak, hogy fóliákkal takarják be a sérült háztetőtket.

Az ország más részein kidőlt fákhoz riasztották a tűzoltókat, illetve vizet szivattyúzni, de ezekről az esetekről a helyettes szóvivőnek még nincsenek pontos információi.

Budapestre hétfő este fél 7 körül csapott le a vihar - most annyit tudni, hogy fák dőltek ki, többfelé az utcákon hömpölyög a víz, de az eddigi hírek szerint csak kisebb fennakadások vannak a közlekedésben. A BKV Zrt. fődiszpécsere  elmondta: járataik eddig tartották a menetrendet, egyedül az 56-os villamosnak kellett várakoznia néhány percet egy sínekre dőlt fa miatt.

Hajdú-Bihar megyében, a Hortobágy melletti Kónyán egy nagyobb melléképületről sodorta le a szél a cserepeket, illetve az egyik tűzfala is kidőlt. Egy háznak is megrongálódott a teteje, de az eddig információk szerint a lakókat nem kell kiköltöztetni - tudta meg a Független Hírügynökség a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletesétől. Sérültekről nincs hír. 


19:19 - Felvételeiket, tudósításaikat várjuk a tudosito@kisalfold.hu címre.

Újabb fotók Dunakilitiről.


18:17
- A kisalfold.hu információi szerint Papréten hatalamas károkat okozott a hétfői vihar: háztetőket bontott meg, cserepeket tört össze.


18:01 -


Dunakilitin óriási jégeső volt ma délután fél 4 és 4 óra körül. A faluban tetőket, redőnyöket, autókat, kerti bútorokat vert szét a lezúduló rengeteg jég. A kertekben a termést, a gyümölcsfákat egy szóval mindent tönkre tett. - Kovács Alexandra


17:45 -

MMS-ben kaptuk: A mosonmagyaróvári vihar nyoma. A fa átmérője kb. 30 cm. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a fa törzse erősen korhadt volt. Belegondolni is rossz, hogy az utca széle végig ilyen fákkal van szegélyezve.


17:30 - Mosonmagyaróvár jeget nem, de jó nagy esőt és viharos szelet kapott a korábbi zivatar idején (ezt megerősítette kommentelőnk is). Jelenleg hétágra süt a nap, az aszfalt szinte teljesen felszáradt. Arról, hogy a jégeső milyen károkat okozott az érintett településeken, még nincs további információnk.

17:01 - Bezenye-Papréten alma nagyságú jég esett - jeletette munkatársunktól a mosonmagyaróvári tűzoltókra hivatkozva.

16:55 - MMS-ben három képet kaptunk Feketeerdőről.

Jégeső Feketeerdőn. - További képek: katt!

16:34 - Csornáról jelenti az www.viharvadasz.hu tudósítója: "A zivatarfelhők elvonultak előttünk, csapadék pár csepp esett. Lehetséges, hogy az igazi zivatarfelhők később érik el a térségünket."

16:24 - Kommentelőnk jelezte, hogy Dunakilitin jégeső volt.

Dunakiliti: tél a nyárban. Németh Szabolcs felvétele.
Dunakiliti: tél a nyárban. Németh Szabolcs felvétele.

Előzmények:

Várhatóan a délutáni, késő délutáni óráktól északnyugat felől egyre többfelé várható zivatar, az északi és a középső tájakon heves zivatarokra is komoly az esély. Vonalba rendezett zivatarláncolat alakulhat ki, szupercellás (hosszú életű, erős) zivatarokra is számíthatunk. Ezeket a heves zivatarokat felhőszakadás és jégeső kísérheti, a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső hirtelen áradásokat okozhat, a nagy méretű jég is komoly pusztításokra képes – készüljünk fel a védekezésre!

Az Európai Viharjelző Szolgálat (Estofex) Magyarország északi háromnegyedére 2-es fokozatú riasztást adott ki. Érdemes tudni: a 2-es fokozat térségében 100-110 km/h-s szélvihar, öt centimétert meghaladó átmérőjű jégeső lehet – és előfordulhatnak akár F1-es tornádók is!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 9 óra 45 perckor a Dunántúl keleti részére és Pest megyére kiadta a legmagasabb, vörös riasztást. Az OMSZ-nél a következő kritériumok esetén kerül sor a vörös riasztás kiadására: „Jellemzően a több megyén, vagy akár az ország nagy részén keresztülhaladó zivatarláncokra történik a riasztás/figyelmeztetés, melyekhez többfelé társulhat erős vihar (90 km/h feletti széllökés), vagy legalább 2 cm átmérőjű jég. Helyenként igen nagyméretű jégdarabok is hullhatnak, és orkán erejű szélrohamokra is számítani lehet. Egy adott helyre vonatkoztatva is már komoly bekövetkezési valószínűséggel kell heves zivatarra számítani. A zivatarok többfelé okozhatnak komoly pusztítást. A szél fákat dönthet ki, jelentős épületszerkezeti károkat okozhat. A 2 cm-t elérő jégdarabok, bár tömegük mindössze néhány gramm, rendszerint több mint 50 km/h sebességgel csapódnak a felszínhez, ami személyi sérülésekhez és anyagi károkhoz vezethet. Néhol egyes esetekben 2 cm-nél jóval nagyobb méretű jég is hullhat, melyek becsapódási sebessége már a 100 km/h-t is meghaladja. Ilyen mértékű jégeső már komoly károkat és adott esetben életveszélyes sérüléseket okoz. Érvényben lévő riasztás esetén legyünk különös figyelemmel saját biztonságunkra. Kísérjük figyelemmel a legfrissebb hivatalos meteorológiai információkat. Szükség esetén kövessük a hatóságok tanácsait, utasításait."

Aktuális figyelmeztetésében az OMSZ 120 km/h-s orkán (!) erejű széllökésekre is számít.

A viharral kapcsolatos további információk, illetve képek, beszámolók a Köpönyeg.hu Vihar-topikjában találhatók – a zivatarok érkeztével.

Holnapra átvonul a front, felszakadozik a felhőzet, zápor már csak elszórtan fordulhat elő. A hőmérséklet jelentősen visszaesik, hiszen a mai kánikulai 30-32 fok után holnap már csak 24 fok körül alakul a csúcs, nyugaton ennél is hűvösebb lehet. Az északnyugati szél erős, helyenként viharos lesz.

Jó hír a nyaralóknak, és a fesztiválozóknak, hogy csütörtöktől erőteljes melegedés kezdődik, a hétvégére visszatér az igazi kánikula, és sok-sok napsütésre számíthatunk.

Olvasóink írták

122 hozzászólás
 • 122. előrelátó2 2008. július 11. 15:24
  „Pusztító tornádókkal!”
 • 121. előrelátó2 2008. július 11. 15:22
  „Ennél nagyobbak is lesznek!”
 • 120. előrelátó2 2008. július 11. 15:21
  „hát még lesz ilyen pl. hétvége után hétfő tájékán!”
 • 119. gabmaster01 2008. július 09. 00:31
  „Nagyon sajnalom a karosultakat, bar azthiszem a legjobban akor lehet azonosulni egy probemaval ha mi magunk is benne vagyunk.
  Ha egy kicsit is vegigondoljak a jelen folyamatot a kedves olvasok, hozzaszolok. Ha kozosen vegzunk egy folyamatot a kovetkezmenyeit is kozosen viseljuk.”
 • 118. gabmaster01 2008. július 09. 00:14
  „Ideje komolyan venni a termeszet altal okozott karokat,melyek akar jelzesertekuek is lehetnenek szamunkra. Kozos kihivas ez az emberiseg szamara. Kezd tudatosulni az emberekben a szelsoseges idojaras jelenlete. A termeszet immunrendszere vedekezni probal a kulonbfele betegsegekre amelyeket az emberiseg okoz szamara.”
 • 117. Jancsi 2008. július 08. 22:28
  „De srácok, nem látjátok, hogy az összes hibbant mind az előrelátó? Én már nem szólok hozzá, Ti is ezt tegyétek, azt´ majd megunja a gyagyása...”
 • 116. pan.cser 2008. július 08. 22:24
  „Szégyen amit egyes magukból kivetkezett fórumozók művelnek. Ez tényleg kikiabálás a tömegből. Gondolom ilyenekből kerültek ki az emberfarkasok is a vészidőkben, akik kéjelegtek mások szenvedésén. Emberek feje fölül vitte el a vihar a fedelet és ezzel szórakozni gyalázat! Soha ne legyen részük részvétben csak csapásokban! Láttam én már nagylegényeket, erős embereket segítségért könyörögni, sírni, csak idő kérdése, holnap, egy év tíz év, negyven, ki tudja? Nem tudja senki de meg fog történni!”
 • 115. drdoc 2008. július 08. 21:49
  „Hihetetlen ez a bolond időjárás.

  Sajnos ilyenkor hiányzik a biztosítás sokaknál. De hát én sem tudnék minden vagyonomra irreális áron kötni, úgy, hogy ráadásul kategorizálva van a villámkár (aki nem tudná: ha 50m-nél messzebb csap be villám, és kárt okoz, egyes biztosítók nem fizetnek, ha külön villámra nem kötöttünk) /elemi/betörés....

  .A versikék a NeFogazz galeri "gyönyörű" remekei. Kérdem, hol a moderátor??? MODERÁTOR!!!
  Nem csak a szerki láthatja az IP-jét... de nekem nincs rá energiám... hadd hülyüljön a hülyegyerek :)

  Üdv!”
 • 114. soproni 2008. július 08. 21:08
  „Láttam a hírekben a viharról készült felvételeket....borzalmas!A kárt szenvedett emberektől sokat tanulhatnának a cikkre közömbös hangvitelben reagálókés főleg azt,hogy mi az az emberség,összetartás,együttérzés és segítőkészség!Aki ezeket az emberi tulajdonságokat nem ismeri,az ne is várjon másoktól segítséget,ha egyszer bajban lesz.”
 • 113. nibail 2008. július 08. 20:08
  „Ja! És előrelátó neked üzenem:Augusztus 4-től 16-ig milyen időre számíthatok,mert nyaralni mennék! Jó lenne,ha előrelátnád! Köszke”
 • 112. nibail 2008. július 08. 20:04
  „Láttam én is hogy húzódik a vihar Bezenye.és Dunakiliti felé!Elég rémisztő volt!Nagyon sajnálom az embereket,tudom és tapasztaltam már a jégeső utáni károkat.”
 • 111. raffy2 2008. július 08. 18:19
  „na igen,itt megint nem arról íródnak hozzászólások,mint ami a téma.de láttam a tv-ben hogy mindenki segített ahol tudott.szerintem még olyan is a segítségükre kelt,akinek a vihar nem okozott semmi kárt.ez az összefogás biztos mindenkinek nagyon jól esett.(ilyen agymosott hülyékkel meg nem kell foglakozni!)”
 • 110. soproni 2008. július 08. 17:53
  „A cikk erről szól:
  "Paprét, Bezenye - A Szigetköz északi felét jégeső érte el hétfőn 16 óra körül. A legsúlyosabb a helyzet a Bezenyéhez tartozó Papréten, ahol félszáz ház tetejét rongálta meg a jég és a legalább 100 km/órás sebességű szél... és még erről is:"Nem csak a palatetőt, ablakokat rongálták a jégdarabok, de leverték az összes gyümölcsöt is a fákról, belyukasztották a melléképületek fedélzetét. Sokan jönnek panaszkodni: kinek az autóját verte porrá, kinek a féltve őrzött és gondozott termését, virágoskertjét a jég. Néhol az ablaküvegcserepeket söprik fel, máshol vastagon áll a fákról lehullt levelekkel, termésekkel és jéggel elegyített törmelék. "


  Örülök,hogy az eddig hozzászólók többségét megkímélte a vihar és ők mások tragédiájára vicces poénokkal és értelmetlen hozzászólásokkal reagálnak.Vajon mi lenne a reakciótok,ha a Ti házatok tetejét csak több százezerből tudnátok megjavittatni,vagy az autótokat,gyümölcsösötöket és egyéb értékeiteket vert volna el a jég? Szánalmasak vagytok,hogy mások tragédiájára csak így tudtok reagálni.Büszkék lehettek arra,hogy nincs bennetek semmi együttérzés a bajba jutottak iránt.(kivétel az értelmes hozzászólók)
  Azon csodálkozom a legjobban,hogy a moderátor úgy véli,érdemes közzé tenni ezeket a felháborító,nevetséges és gyerekes hozzászólásokat!”
 • 109. böfffffffff 2008. július 08. 16:03
  „Limbóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóó”
 • 108. böffffffff 2008. július 08. 16:02
  „Ördög, pokol, hatalom, fegyver,
  háború, ínség, halott ember.
  Felül az egyik mindig boldog
  arcán műmosoly,
  alul a többi vánszorog
  vagy már nem is mozog.

  Kinn sötét van, elrejtőzik a nap,
  hiába húzod el a függönyt,
  akkor is sötét marad.

  Gyilkos gépek hangjuk terjed,
  éles penge, elvág mindent.
  Ég a talaj a lábunk alatt,
  gyorsan döntsük el:
  melyik irányba induljunk
  hogy merre lépjünk le.

  Kinn sötét van, elrejtőzik a nap,
  hiába húzod el a függönyt,
  akkor is sötét marad.

  Kinn sötét van, elrejtőzik a nap,
  hiába húzod el a függönyt,
  akkor is sötét marad.”
 • 107. Jocix 2008. július 08. 15:59
  „remek


  Ezek megint előreláttak... Gázolajellátást korlátozni Koroncó térségében...”
 • 106. don´t foss! 2008. július 08. 15:58
  „Kibaszott nagy a tömeg,
  zsúfolt ez a város.
  Szállj le a lábamról!
  Mássz ki a pofámból!

  Nem kapok levegőt,
  izzadok mint egy állat.
  Lépj egy kicsit hátra!
  Lépj egy kicsit hátra!

  Don´t foss, nincs pánik.
  Nem akadok ki bármin,
  nem félek, nem félek,
  á, dehogynem félek.

  Kibaszott nagy a tömeg,
  zsúfolt ez a város.
  Szállj le a lábamról!
  Mássz ki a pofámból!

  Nem kapok levegőt,
  izzadok mint egy állat.
  Lépj egy kicsit hátra!
  Lépj egy kicsit hátra!

  Don´t foss, nincs pánik.
  Nem akadok ki bármin,
  nem félek, nem félek,
  á, dehogynem félek.

  Kibaszott nagy a tömeg,
  zsúfolt ez a város.
  Szállj le a lábamról!
  Mássz ki a pofámból!

  Nem kapok levegőt,
  izzadok mint egy állat.
  Lépj egy kicsit hátra!
  Lépj egy kicsit hátra!

  Don´t foss, nincs pánik.
  Nem akadok ki bármin,
  nem félek, nem félek,
  á, dehogynem félek.

  Kibaszott nagy a tömeg,
  zsúfolt ez a város.
  Szállj le a lábamról!
  Mássz ki a pofámból!

  Nem kapok levegőt,
  izzadok mint egy állat.
  Lépj egy kicsit hátra!
  Lépj egy kicsit hátra!

  Don´t foss, nincs pánik.
  Nem akadok ki bármin,
  nem félek, nem félek,
  á, dehogynem félek.

  Kibaszott nagy a tömeg,
  zsúfolt ez a város.
  Szállj le a lábamról!
  Mássz ki a pofámból!

  Nem kapok levegőt,
  izzadok mint egy állat.
  Lépj egy kicsit hátra!
  Lépj egy kicsit hátra!

  Don´t foss, nincs pánik.
  Nem akadok ki bármin,
  nem félek, nem félek,
  á, dehogynem félek.”
 • 105. iiiiiiiii 2008. július 08. 15:57
  „Kibaszott nagy a tömeg,
  zsúfolt ez a város.
  Szállj le a lábamról!
  Mássz ki a pofámból!

  Nem kapok levegőt,
  izzadok mint egy állat.
  Lépj egy kicsit hátra!
  Lépj egy kicsit hátra!

  Don´t foss, nincs pánik.
  Nem akadok ki bármin,
  nem félek, nem félek,
  á, dehogynem félek.

  Kibaszott nagy a tömeg,
  zsúfolt ez a város.
  Szállj le a lábamról!
  Mássz ki a pofámból!

  Nem kapok levegőt,
  izzadok mint egy állat.
  Lépj egy kicsit hátra!
  Lépj egy kicsit hátra!

  Don´t foss, nincs pánik.
  Nem akadok ki bármin,
  nem félek, nem félek,
  á, dehogynem félek.”
 • 104. Jocix 2008. július 08. 15:57
  „Végre úgy látom sikerült kicsavarni a kezéből a számítógépet. Vagy csak simán ping-pong idő van mint a Zrínyiben? :)”
 • 103. Koroncó elmegyógyintézet 2008. július 08. 15:57
  „de be ám! itt pörög a modem! jó nézni ahogy villog! és van tartalék akunk! waahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa”
122 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyanúsítások a kizuhant fiú ügyében

Mosonmagyaróvár - Foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés megalapozott… Tovább olvasom