Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Pályázatokból lépésről lépésre

Dunaremete anyagi helyzete szilárd. A tavalyi költségvetés főösszege 33,9 millió forintot tett ki.
Ez azonban csak az általános működésre elegendő. A büdzsé nagyobb fejlesztéseket nem tesz lehetővé, ezért pályázati pénzekkel igyekeznek fejleszteni a települést. Dunaremete önhibáján kívül hátrányos kistelepülés. Az „önhiki"-re beadott pályázaton elnyert támogatás is nagymértékben segíti a működést. Társadalmi összefogással újratelepítették a hetvenéves platánsort, másfél millió forintos támogatással 200 platáncsemetét ültettek.

Szintén lakossági segítséggel kívülről és belülről felújították az orvosi rendelőt, így a Szigetköz egyik legszebb, modern eszközökkel felszerelt egészségügyi intézményével rendelkeznek. A betegek gyógyulását egy kis patika is segíti – tájékoztatott Marovics Géza polgármester.

A gyerekek örömére kialakítottak egy játszóteret mászókákkal, hintákkal, kispályás futballpályával. A leglátványosabb és legnagyobb beruházás a templom korábban elvégzett rekonstrukciójához kapcsolódóan a templomtér kialakítása, díszburkolattal való ellátása volt. A megvilágított isteni hajlék bejáratát előtető és kovácsoltvas betét ékesíti. Díszburkolat vezet a ravatalozóhoz, amelyen a tetőcserét is meg szeretnék oldani.
Tavaly 46,2 millió forint támogatásban részesültek a szigetközi tájrehabilitáció keretében.

Ebből a Kisbodak–Dunaremete–Lipót közötti csatorna földmunkálatait végezték el. E célra további 66 millió forintot nyertek, így az idén augusztusig elkészülő csatorna az új műtárgyakkal együtt éke lesz a községnek. A hajóállomásnál – a helybeliek és a turisták nagy örömére – pihenőparkot hoztak létre: fákat ültettek, valamint padokat és szemétgyűjtőket helyeztek ki. Elkészült a község rendezési terve és földnyilvántartása. Sok új ház épült, és emellett néhány építési telket sikerült értékesíteni.

A Hagyományőrző és Honismereti Egyesület újraéleszti a községben a népi hagyományokat. Karácsony előestéjén betlehemes előadással várták a falu apraját-nagyját egy közös ünnepségre. Az egyesület vezetésével különböző programokat, kirándulásokat szerveznek.

A község egyetlen jelentős bevételét a vendégház üzemeltetése biztosítja. Az otthonosan berendezett szobák és a falu csendje biztosítja a nyugodt pihenést a turisták számára. A könyvtárat is felújították, a fiatalok és az idősek egyaránt találnak megfelelő olvasnivalót. A község zöldterületeit folyamatosan karbantartják, szépítik. Dunaremete valamennyi belterületi útja szilárd burkolatú, a külterületiek pedig kavicsosak. A falu határában elhelyezendő köszöntőtáblák is elkészültek. Ezeket tavasszal fogják kihelyezni.

Idén bevezetik a kommunális adót, az ebből befolyt összeget is a falu további szépítésére, korszerűsítésére fordítják. A Püskivel és Kisbodakkal közösen fenntartott általános iskolában az alacsony gyereklétszám gondot okoz, ám Marovics Géza polgármester bízik abban, hogy az intézményt mégis fenn tudják tartani.

Az önkormányzat tervei között szerepel a belső utak további karbantartása, újraaszfaltozása és kátyúzása. Darnózselivel közös pályázatot nyújtanak be a két települést összekötő kavicsos út felújítására. Szeretnék felújítani a községháza, vendégház, kultúrház együttes külső burkolatát is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyertek a Zöld falu pályázaton

Lipót kasszája évek óta forráshiányos, a bevételek nem fedezik a kiadásokat, „önhiki"-re azonban a helyi adó várható növekedése miatt nem pályázhattak. A takarékos gazdálkodás miatt nem szorultak hitelfelvételre, sőt, az óévet némi pénzmaradvánnyal zárták. A négyéves ciklus hátralevő részében az úthálózat javítását tűzte ki célul a képviselő-testület. Tovább olvasom