Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Óvodai zsúfoltság: bővítés és új körzethatárok a megoldás

Az ötévesek óvodakötelezettsége még nem okoz a jelenleginél nagyobb zsúfoltságot Mosonmagyaróvár óvodáiban.

Az önkormányzat két csoporttal tervezi bővíteni a kapacitást, ám várhatóan jövőre már ez sem lesz elég. Egy épülő magánóvoda is enyhítheti a zsúfoltságot.

Lapunkban korábban többször foglalkoztunk már a mosonmagyaróvári óvodák zsúfoltságával. Az évek óta folyamatosan emelkedő létszám miatt egyre szűkösebbnek bizonyul a rendelkezésre álló hely. A városban a születések száma évek óta stagnál, a növekedést a beköltöző családok okozzák.

Beíratás. A következő nevelési évre az óvodai beíratásokat április 25-én, csütörtökön reggel 8-tól délután 5 óráig és április 26-án, pénteken reggel 8-tól délután 2 óráig tartják. A beíratáshoz a gyermek és a szülő személyi azonosítója, illetve lakcímkártyája szükséges.
A zsúfoltság enyhítésére az önkormányzat 2009-ben a Lurkóvár Óvodát már bővítette egy csoporttal. Viszont ez sem hozott megoldást, ezért tavaly szeptembertől egy csoporttal ismét gyarapították a férőhelyeket. Ehhez az Ostermayer-óvodában az addigi tornaszobát alakították csoportteremmé.

Ám így is nagy teher hárul a városi intézményekre. Mindenhol a törvényben meghatározott maximum fölötti a csoportok létszáma – tudtuk meg Iváncsics János alpolgármestertől. Elmondta: a helyzetet némileg tovább nehezíti, hogy a törvényi változás miatt idéntől minden ötödik életévét betöltött apróság óvodaköteles. Ez azonban várhatóan nem jelent majd túlzottan nagy többletterhet az óvodák számára. E hónap végén kell a szülőknek beíratniuk a gyerekeket az intézményekben. Az előzetes felmérések szerint az önkormányzat a tavalyihoz hasonló létszámra számít. Várhatóan mintegy 350 jelenlegi nagycsoportost vesznek fel az általános iskolákba és helyükre közel ugyanennyi kicsivel számolnak.

A zsúfoltság enyhítése érdekében támogatással óvodabővítést tervez az önkormányzat. Ehhez már be is adták a pályázatot. Sikerében bizakodhat a város, hiszen országosan is kevés az olyan település, ahol jelenleg nő az óvodáskorú gyermekek száma.

A Vackor Óvoda nagycsoportosainak többsége szeptemberben már általános iskolába megy. Helyükre várják a leendő kiscsoportosokat. fotó: méhes ákos
A Vackor Óvoda nagycsoportosainak többsége szeptemberben már általános iskolába megy. Helyükre várják a leendő kiscsoportosokat. Fotó: Méhes Ákos


Az alpolgármester szerint leginkább a majoroki óvoda bővítése lenne indokolt, ám az ingatlan mérete ezt nem teszi lehetővé. Így a Lurkóvár Óvodát fogják két csoportszobával megnagyobbítani. Félő azonban, hogy jövőre már ez a bővítés is kevés lesz, mivel 2014-től már minden hároméves kisgyermek óvodaköteles. Az önkormányzat számításai szerint ez újra nagy zsúfoltságot okoz majd.

Iváncsics János hozzátette: nem csupán az óvodások nagy száma, de eloszlásuk egyenetlensége is gondot okozott. Ezért az elmúlt év végén átdolgozták és módosították az óvodák felvételi körzeteit. Az addigi – utoljára 2006 márciusában módosított – körzetek felülvizsgálata időszerűvé vált, mivel időközben új utcák, lakóparkok keletkeztek. A módosítás elsősorban az évek óta túlzsúfolt majoroki kisdedóvót érintette, de más intézmények körzete is változott. A pontos felosztásról az óvodákban és az önkormányzat internetes oldalán tájékozódhatnak a szülők.

Az évek óta tartó zsúfoltságon enyhít majd egy most készülő alapítványi óvoda is. Gyenis Beáta, az alapítvány elnöke lapunknak elmondta: a leendő intézmény kezdetben harminckét férőhelyes lesz. A Szent István király úti ingatlanon most kezdődik a kivitelezés, a beruházáshoz pályázati támogatást is kaptak.Olvasóink írták

 • 6. Lincoln6Echo 2013. április 09. 20:14
  „3. teamwork 2013.04.09. 10:18
  Köszönöm, hogy nem minősített,hiszen nem is ismer.
  Az hogy különbözik a véleményem attól még lehetek ám rendes ember én is.
  Biztosan nem tudja hogy annak a háznak ahol épül az óvoda csak a felét vették meg Így közvetlen falszomszédságában emberek laknak.Csak egy fal választja el őket az óvodától,ahol sok gyerek játszik.Először 32, aztán később még több .
  Tehát gondolom ha Ön ott lakna akkor a véleménye nem ez lenne.Gondolom akkor már zavarná a gyerekricsaj.
  Az egy autó szélességű gödrös zsákutcában való közlekedés tovább boldogítaná minden reggel mikor dolgozni megy .
  Nézze meg mi van az iskoláknál óvodáknál,reggel meg délután.Mert nincs kialakítva megfelelő parkoló és az utak szélessége nem bírja el azt a forgalmat.
  Persze megoldható lenne az Út felújítása de szerintem erre nem kerül sor.Arra lettem volna kíváncsi, hogy csinálnak e utat az óvodához.Vagy legalább megnyitják a zsák utcát a kórház felé.”
 • 5. Lincoln6Echo 2013. április 09. 17:04
  „4 -eske.Nem akartam kiírni a kályhás család nevét.
  Én is örülök ha óvoda épül és a gyerekek zsivajával sincs semmi bajom.De úgy gondolom hogy nem a legmegfelelőbb helyre épül.De biztosan tudnak majd aludni a kis lurkók " Az utca túloldaláról a Bólyai 2.-es és az Őzikés ovi ricsaja +az autóforgalom zaja (lásd Fő út+Kossuth L.út) mellett "Nyitott ablaknál délután 3 -ig?És ide fogja beíratni gyerekét "a többség, már aki meg tudná fizetni,"?Én is örülnék ha" hogy végre lenne valami alternatíva kisvárosunkban a gyerekek elhelyezésére,nevelésére-akár nyelv tanulására !"Az hogy egy amúgy is zajos környéken nyitni óvodát az szerintem a gyerekeknek sem jó,meg az ott lakoknak sem.És akkor ami miatt igazából írtam ezt a hozzászólást senki nem említette,mégpedig " kíváncsi leszek,csinálnak e hozzá utat is?Vagy abban a kavicsos zsákutcában fognak forgolódni a szülők,minden reggel és délután.Mind a a 32 autóval,"ezért gondolom hogy nincs jó helyen.”
 • 4. sicc 2013. április 09. 14:17
  „1.-eske, tetszik a "cserépkályhás család" megnevezés, mire rájöttem kire gondolsz :) !
  Annak csak örülne a többség, már aki meg tudná fizetni, hogy végre lenne valami alternatíva kisvárosunkban a gyerekek elhelyezésére,nevelésére-akár nyelv tanulására !
  Ami a gyerekzsivajt illeti kb. egy osztálynyi gyerekről beszélsz.Az utca túloldaláról a Bólyai 2.-es és az Őzikés ovi ricsaja +az autóforgalom zaja (lásd Fő út+Kossuth L.út) mellett ez elenyésző lesz !
  Ja , ha nem tudnád az óvodákban déltől kb. 3 óráig csendes pihenő, azaz alvás van !Délután 5-re pedig már bezárnak.Ennyi.”
 • 3. teamwork 2013. április 09. 10:18
  „Kedves Lincoln6Echo,

  Az Önéhez hasonló "gyerekbarát"hozzáállástól lesz "élhetőbb","toleránsabb" és "szebb" a mi világunk és szűkebb hazánk, Mosonmagyaróvár.. Akit a gyerekzsivaj csak zavarni tud, azt inkább mégsem minősíteném. Meggondoltam magam....”
 • 2. Senki* 2013. április 09. 09:44
  „Nem volt az olyan régen, amikor óvoda és iskola bezárások ellen tiltakoztunk. Egy neves képviselő úr akkor arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha majd újra gyerekek sokasága lesz óvodás- iskolás ,( ami már akkor is kiszámítható volt)azt válaszolta: majd építünk új óvodát ,iskolát. Hát akkor most rajta!”
 • 1. Lincoln6Echo 2013. április 09. 09:08
  „Arra a magán óvodára kíváncsi leszek,csinálnak e hozzá utat is?Vagy abban a kavicsos zsákutcában fognak forgolódni a szülők,minden reggel és délután.Mind a a 32 két autóval, plusz a személyzet.Később még többen.Mert a főúton nem lehet megállni.Gondolom az ott lakók alig várják.Nem beszélve a gyerekzsivajról.Gondolom a cserépkályhás család is örül neki ha délután lepihenne egy kicsit.Hát én nem örülnék neki ha a szomszédomba hirtelen óvoda épülne.Mert ha el akarnám adni csökkenne az értéke szerintem,a zaj miatt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lóvásár Lébényben

Országos ló- és kirakodóvásárt tartanak szerdán reggeltől a lébényi vásártéren. Tovább olvasom