Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Óvatos kórházi gépbeszerzés

Nehéz anyagi helyzetére hivatkozva információink szerint több Mosonmagyaróvár környéki település a Karolina Kórház gépbeszerzésére elkülönített alapot nem biztos, hogy finanszírozza.
A mosonmagyaróvári Karolina Kórház gépbeszerzésére elkülönített alapot a város vonzáskörzetébe tartozó önkormányzatok nagy része korábban is támogatta. Néhány község azonban most úgy véli: a szűkös anyagiak miatt nemigen tudnának befizetni az eszközalapba.

A távolmaradás etikailag kifogásolható

Dr. Szeredi Ádám, a mosonmagyaróvári önkormányzat egészségügyi bizottságának elnöke is részt vett a napokban a községi vezetőkkel tartott egyeztető tárgyaláson.
– Ezen az összejövetelen szóvá tettem: nem normális dolog az, hogy csak a város lakói segítik a Kórház gépvásárlását, hisz a környező településekről a legtöbb beteg a Karolina Kórházat választja. Építhetnek a községek vadonatúj játszótereket, de attól még az egészségügy helyzete nem fog megoldódni. Az egyeztetésen háromszáz forintos támogatásról döntöttünk személyenként, amely egy közepes nagyságú község esetében félmilliós éves kiadást jelenthet. Elvileg a nehéz helyzetű önkormányzatok esetében ez az összeg lehet kétszáz forint is fejenként, ám megjegyzendő: míg Mosonmagyaróvárról ötvenmillió forint folyik be a kasszába, addig örülünk, ha a környező falvakból 8–10 millió összejön. Tudomásom szerint a múlt évben fillérek csorogtak csak be a településektől. Az önkormányzatok költségvetésének elfogadása után írhatjuk majd alá a polgármesterekkel a finanszírozási szerződést. A támogatás önként vállalt, nem kötelező érvényű. Etikai szempontból a távolmaradás azonban erősen kifogásolható. Aggasztónak tartom, hogy több falu – köztük Jánossomorja nagyközség – képviselője távol maradt a megbeszélésről, így az ő álláspontjukat még nem ismerjük – mondta a bizottsági elnök.

„ Talán, erőnkhöz mérten"

Bezenye első embere, Schmatovich Mátyás szerint önkormányzatuk nehéz helyzetben van, így esetlegesen kisebb összeggel támogathatnák csak a gépbeszerzést.
– Községünk eddig sem támogatta ezt az alapot – kezdte a polgármester. – Egészen egyszerűen azért, mert anyagi helyzetünk ezt nem engedi meg. Kilencmillió forintos hiánnyal zártuk a tavalyi évet, „önhikisek" vagyunk, s csökkent az adóbevételünk is. Ennek ellenére nem zárkózunk el a támogatástól, a képviselő-testület tárgyalni fogja az ügyet. Érezzük, hogy szükség van a gépbeszerzésekre, s erőnkhöz mérten esetlegesen támogathatjuk. Több évre előre viszont biztosan nem vállalkozunk erre a feladatra – mondta Schmatovich Mátyás.

Megfontolandó

– Egyelőre óvatosan nyilatkoznék a támogatásról – mondta Tóth István dunaszigeti polgármester. – A költségvetés elfogadása után tisztább lesz a kép, nem tudjuk, elbírja-e az önkormányzatunk ezt a terhet. Nem zárkózunk el a támogatástól, de a félmilliós kiadás megterhelést jelent számunkra. A gépvásárlási támogatás ötletét jónak tartom, ám a bizonytalan helyzet miatt erősen megfontoljuk a tehervállalást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kivárnak a multik

Mosonmagyaróvárt és környékét egyelőre elkerüli a multik visszafogó, leépítő hazai… Tovább olvasom