Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Ötvenegy igénylő: éveket kell várni a bérlakásra

Mintegy húszmillió forinttal tartoznak Mosonmagyaróvár önkormányzati lakásbérlői. Tíz százalékuk százezer forint fölötti összeggel adósa a városnak. Éveket kell várni a bérlakásokra.
Az utóbbi két évtizedben ötödére csökkent a mosonmagyaróvári önkormányzati bérlakások száma, de még így is az átlagnál többet tart fenn a város. Jelenleg a Movinnov Kft. ötszázötvennégy lakást üzemeltet.
– Az önkormányzati bérlőknek közel fele tartozik. Harminc százalékuk nemcsak fizetési csúszásban van, hanem jelentős összeggel adós, tizedük százezer forintnál is többel. Jelenlegi kintlévőségünk a bérleti díjakból húszmillió forint – avat be a számokba Bella Sándor, az önkormányzati cég ügyvezető igazgatója. Összességében a költségvetésben száztízmillió forinttal számolnak a bérleti díjakból, azonban ezen bevételek az üzemeltetési költséget sem fedezik.

– Míg 2008-ban tíz százalékkal emelte az önkormányzat a bérleti díjakat, 2009-ben az inflációt követő öt százalékkal, tavaly viszont nem volt emelés. Idén júniusig dönt a képviselő-testület a lakbérek mértékéről – magyarázza az ügyvezető igazgató.

Korábban ötvenmilliót, tavaly és idén nettó 35 millió forintot fordít a város ezen ingatlanjainak felújítására. Ebből az összegből a Fő utca 3. szám alatti épület talajnedvesség elleni szigetelését végzik el. A tavalyi fűtéskorszerűsítést követően idén a Széchenyi utca 14. szám alatti ingatlan homlokzati hőszigetelését, nyílászárócseréjét oldják meg. A Szent István király út 102. alatti épület tetőszerkezetét korszerűsítik. Az 1700-as évek elején kapucinus rendháznak épült, „sóházként" emlegetett épület munkálatai is folytatódnak – erre mintegy húszmilliót költ a város.
Az önkormányzati bérlakások közül 430 száz százalékban önkormányzati ingatlanban található, többségük tilalmi listán van, így nem eladható. A város évente tíz-tizenötöt értékesít a vegyes ingatlanban található lakások közül.

Ötvenegy lakásigénylő. Jelenleg ötvenegy lakásigénylő van – tudtuk meg a városháza igazgatási osztályán. Január óta egyre többen érdeklődnek a lehetőségekről. A bérlakásokra azonban éveket kell várni. Most azok juthatnak fedélhez, akik 2008-ban nyújtották be kérésüket. Azok adhatják le igényüket, akik Mosonmagyaróváron bejelentett lakcímmel rendelkeznek, nincs jelentős vagyonuk vagy haszonélvezeti joguk. Ha volt magántulajdonuk, annak elidegenítését követően öt évig nem jogosultak önkormányzati szociális bérlakásra. Lakásigényléshez igazolt jövedelemmel kell rendelkeznie az igénylőnek, az egy főre jutó jövedelem családosoknál nem haladhatja meg a 42.750, egyedülállóknál az 57 ezer forintot.

Bella Sándor: A Fő utca 3. szám alatti épület talajnedvesség elleni szigetelését végezzük el többek közt.
Bella Sándor: A Fő utca 3. szám alatti épület talajnedvesség elleni szigetelését végezzük el többek közt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepi megemlékezések Mosonmagyaróváron

Az 1848. március 15-ére emlékező városi rendezvények és koszorúzások a hagyományok szerint… Tovább olvasom