Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Otthonközeli ellátást ígérnek

Az egyesített szociális intézmény fenntartását január elsejétől Mosonmagyaróvártól a kistérségi társulás veszi át.

Ugyancsak a jövő év elejétől három idősek klubja csatlakozik a két mosonmagyaróvárihoz.

Amint arról korábban írtunk, 2010-től a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás fenntartásában működik a Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény. A mosonmagyaróvári idősek klubján kívül a jánossomorjai, lébényi és mosonszentmiklósi működtetését is vállalják.

– Az egyesített szociális intézmény idős, fogyatékos és hajléktalan embereknek nyújt szolgáltatásokat. Az alapszolgáltatások az étkeztetés, a házi segítségnyújtás, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, az idősek klubjai, melyeket igény szerint biztosítani tudunk – magyarázza Zimmerer Károlyné, az Alapszolgáltatási Centrum vezetője. Hozzátette: a két mosonmagyaróvári idősek klubja mellé a jövő év elejétől átveszik a mosonszentmiklósi, jánossomorjai és a lébényi klubokat is. Ezzel – a hegyeshalmi kivételével – valamennyi idősek klubja kistérségi fenntartású lesz.

– Nem csak adminisztratív változást jelent ez. Otthonközeli ellátást szeretnénk biztosítani magas színvonalon valamennyi intézményünkben. Az idősek klubja nemcsak étkeztetést jelent, hanem olyan szociális ellátási formát, melynek keretében elsősorban saját otthonukban élő idősek számára biztosítunk lehetőséget a napközbeni tartózkodásra.

A klubokban olyan családias környezetet szeretnének teremteni, ahol az idősek jól érzik magukat.
A klubokban olyan családias környezetet szeretnének teremteni, ahol az idősek jól érzik magukat.

Igény szerint étkezésre, alapvető tisztálkodási lehetőségekre, társas kapcsolatok kiépítésére – fejti ki a szolgáltatásvezető. Mint mondja, olyan biztonságos, családias környezetet szeretnének teremteni a három csatlakozott vidéki klubban is, ahol az idősek jól érzik magukat. Igény szerint fodrászt, pedikűröst és manikűröst hívnak a klubba – akik kedvezményes áron dolgoznak. A tartalmas napközbeni foglalkozásokat előadásokkal, társasjátékokkal töltik ki, de nyugdíjas Ki mit tud?-okra is készülnek, kirándulnak, kézműveskednek. A klub lehetőséget biztosít tévé- és videónézésre, úti élménybeszámolókkal is kedveskednek, folyóiratokat és újságot is olvashatnak itt az idősek. Az egészségügyi ellátás keretében háziorvos látogat el a klubba, de felhívják a figyelmet a szűrővizsgálatokra és akár el is kísérik a pácienseket a kórházba, a szakorvosokhoz.

– A klub fél 8-tól fél 4-ig áll az idősek rendelkezésére, de a hozzátartozók is bepillanthatnak a klub életébe – hívta fel a figyelmet Zimmerer Károlyné, aki szeretné, ha a három vidéki klub is családias hangulatú, nyílt intézménnyé válna. Amint Mosonmagyaróváron, úgy a csatlakozott településeken is cél, hogy a klub szolgáltatásai elérhetőek legyenek. A Lajta-parti városban biztosított az idősek szállítása, de a másik három önkormányzattal is tárgyalnak erről.

– December elején felkeresem a klubokat és tájékoztatom az ellátottakat és a hozzátartozókat a lehetőségekről, de akár a falunapok keretében is ismertetném tevékenységünket – fűzte hozzá a klubok szakmai vezetője. 

Olvasóink írták

  • 1. janika 2009. november 13. 14:16
    „Hát nem semmi szépen meg van fogalmazva az biztos! Hogy mi ebből a valóság és mi lesz az sosem derűl ki.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véradás a tűzoltóságon

Harmadik alkalommal szervezett véradást a mosonmagyaróvári tűzoltóság. Tovább olvasom