Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 32°C Még több cikk.

Öt hónap a segély kétszereséért

Mosonmagyaróvár - Az "Út a munkához" program keretében a hét eleje óta az önkormányzat különböző intézményeinél és cégeinél közmunkások kezdtek dolgozni. A programban részt vevőknek öt hónapot kell "lehúzniuk", amiért fizetést is kapnak.

Lapunkban is többször beszámoltunk már róla, Mosonmagyaróváron – az országban az elsők között – már tavaly elindult a közmunkaprogram. Az elmúlt év márciusától már csak az kaphatott rendszeres szociális segélyt a városban, aki – ha felajánlották neki és egészségügyileg is alkalmas arra – közmunkát is végzett. Az érintetteknek harminc napot kellett ledolgozniuk a Városüzemeltető és Fenntartó (VÜF) Kft.-nél. A program jól működött, az abban részt vevők is elégedettek voltak a lehetőséggel és többségük elvégezte a kiadott feladatot. Néhányan nem fogadták el a munkalehetőséget, tőlük megvonták a segélyt.

Idén az önkormányzat új közmunkaprogramot dolgozott ki, csatlakozva a kormány „Út a munkához" programjához. Cél, hogy a munkára képes, tartósan munkanélküliek a korábbiaknál fokozottabb mértékben vegyenek részt valamely közfoglalkoztatási formában annak érdekében, hogy rendszeres jövedelemhez jussanak. Az önkormányzat elkészítette közfoglalkoztatási tervét: felül kellett vizsgálni az összes rendszeres szociális segélyezettet, tehát az aktív korú nem foglalkoztatottak körét. Azok maradhattak a szociális segélyezettek körében, akik 55 év felettiek, vagy 14 év alatti gyermekük van és őt a munkavégzés idejére nem tudják elhelyezni, vagy éppen egészségi állapotuk miatt alkalmatlanok a munkára. A többiek úgynevezett rendelkezésre állási támogatásra (RÁT) jogosultak, őket lehet közcélú munkával kínálni, amit ha visszautasítanak, kizárják magukat a rendszerből.

Karika Zoltán már régóta hiába keres munkát, most örül, hogy végre foglalkoztatják.
Karika Zoltán már régóta hiába keres munkát, most örül, hogy végre foglalkoztatják.

A hét elején indult mosonmagyaróvári közfoglalkoztatási programban részt vevőkkel napi 6 órás munkavégzéssel, 5 hónap időtartamra kötött az önkormányzat szerződést. Első körben összesen 57 embernek biztosítanak munkát. A programba a VÜF mellett ezúttal már bevonták az önkormányzat szinte minden intézményét, így a bölcsődét, óvodákat, iskolákat, a Karolina Kórházat, az Egyesített Szociális Intézményt, a Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központot is – tudtuk meg dr.
Preier Zsuzsannától. A városháza igazgatási osztályának vezetője a Kisalföldnek elmondta: a programban részt vevők munkabért kapnak erre az időre, ami közel a duplája az eddigi havi 28.500 forintos segélynek. E béreket 95 százalékban az állam finanszírozza, a fennmaradó részt kell csupán az önkormányzatnak biztosítania. A közmunkásokat foglalkoztató intézményeknek, cégeknek pedig semmibe sem kerül a munkaerő.

A támogatásban részesülők kötelesek elfogadni a végzettségüknél egy fokozattal alacsonyabb munka végzését. Azoktól, akik visszautasítják ezt, megvonják a támogatást. Az első körben tizenketten nem kívántak dolgozni. A városban jelenleg mintegy százharmincan részesülnek rendelkezésre állási támogatásban, az önkormányzat szeretne az év folyamán mindannyiuknak munkát biztosítani.

Nagy hasznát veszik a közmunkásoknak a VÜF Kft.-nél is, a hét eleje óta húsz embert foglalkoztat ilyen formában a társaság. Kosár Tibor ügyvezető örül a program folytatásának, mint mondja, az elmúlt évi tapasztalatok bebizonyították, hogy mind a cégnek, mind pedig a közfoglalkoztatásban részt vevőknek hasznára válik. A közmunkások elsősorban út-, útpadka-, parkolótakarítást, gyomlálást, kapálást, szemétszedést végeznek. Tavaly a programban részt vevők nyolcvan százaléka tisztességgel végigdolgozta az idejét, a többiek – akik nem akartak dolgozni – már az elején „kihullottak".

Örül a munkalehetőségnek a mosonmagyaróvári Karika Zoltán is, aki már tavaly is részt vett a közfoglalkoztatási programban. A férfi lapunknak elmondta: jó dolognak tartja, hogy az önkormányzat biztosít számára ilyen lehetőséget, hiszen már hosszú ideje hiába keres munkát. Állítása szerint származása miatt utasítják el mindenhol, pedig dolgozni szeretne. Ezt bizonyította a tavalyi közmunkaprogram során is.

Olvasóink írták

 • 8. Imcsi 2009. május 15. 21:36
  „7. pampus:"Ez azért "modern", mert fizetgetnek érte"
  Nekem is csak fizetgetnek, mivel a folyamatos üzemről átálltunk a kétműszakra, heti 4 munkanapban!
  "No és hol van a"munkahely"-hez tartozó ellátások?"
  Ez alatt mit értesz?”
 • 7. pampus 2009. május 14. 18:48
  „Imcsi olvasótársam! Ez azért "modern", mert fizetgetnek érte. No és hol van a"munkahely"-hez tartozó ellátások?”
 • 6. Anton 2009. május 13. 14:03
  „Nem sztárolni szeretném de legalább Zoli dolgozik közüllük!
  Ismerve előéletét s látva hogy ő dolgozik, nem szégyel kimenni utcát seperni és probál megélni.
  Jó páldával jár el, tanulhatnának tőle "társai" !!”
 • 5. Legate 2009. május 13. 00:15
  „Szerintem is tök jogos! Aki nem dolgozik, (pedig képes rá) ne is egyék! Na persze arra az 57.000 Ft-ra azért ne legyen büszke a VÜF ... Az utcaseprő is boltban vásárol...”
 • 4. Imcsi 2009. május 12. 23:54
  „"Modern rabszolgatartás?"
  Szerintem nem! Ott nem volt választási lehetőség, itt van! És itt még fizetnek is érte!”
 • 3. pampus 2009. május 12. 05:27
  „A takarítást nem így kellene ebben az országban végezni, hanem a "szemeteket" kellene exportálni legalább a szibériai só bányákba!”
 • 2. civac 2009. május 11. 08:32
  „ráfér az országra, hogy tisztább legyen”
 • 1. pampus 2009. május 11. 08:22
  „Modern rabszolgatartás?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Euro Vegas: az amerikai partner jön

Bezenye, Hegyeshalom - A kaszinóváros projektgazdái arra kérték a bezenyei önkormányzatot, hogy… Tovább olvasom