Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Összehangolt akció a migránsok ellenőrzésére

Mosonmagyaróvár - A külföldiek – elsősorban román állampolgárok – által látogatott szálláshelyeken tartottak összehangolt razziát a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság munkatársai. Sok esetben a lakcím-bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt indítottak eljárást.
Nagyszabású összehangolt idegenrendészeti, közrendvédelmi és bűnügyi akciót tartott a minap a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság a városban és a környező településeken. A razzia célja egyrészt a hazánk schengeni csatlakozásából fakadó feladatként a környéken tartózkodó migráció ellenőrzése volt. Az egyenruhások elsősorban a külföldiek itt-tartózkodásának jogszerűségét vizsgálták, ám az ellenőrzés kiterjedt egyéb bűnügyi területekre is.

Akció: A rendőrök elsősorban a külföldiek által látogatott szálláshelyeket ellenőrizték.

Dr. Csokán Csaba alezredes, városi rendőrkapitány – aki személyesen is részt vett az akcióban – lapunknak elmondta: a schengeni csatlakozásból adódó feladatok mellett a fokozott ellenőrzésre azért is szükség van, mert az elmúlt időszakban egyre több bűncselekményt követnek el a városban és a környékén tartózkodó migránsok. Az éjszakai akció során a mintegy ötven rendőr négy külön csoportban egy időben ellenőrzött végig több migránsok által látogatott szálláshelyet, családi házakat, panziókat.

A razzia eredményét összegezve Borsody Zsolt százados, az akció parancsnoka elmondta: több mint száz embert igazoltattak, akik közül összesen hatvanöten voltak külföldi állampolgárok – szinte kivétel nélkül románok. Az éjszaka során elfogtak egy, a SIS-rendszerben körözött férfit, több esetben indítottak eljárást lakcímbejelentés elmulasztása miatt és ugyanezért négy alkalommal helyszíni bírságot is kiszabtak.

A rendőrség a közeljövőben rendszeresen szervez hasonló akciókat, mert vélhetően lényegesen több migráns tartózkodik a környéken, mint ahányat most ellenőrizni tudtak. A rendőrség információi szerint a városban és környékén mintegy száz olyan elsősorban román állampolgár él, akik házaló kereskedésből tartják fenn magukat. Az utóbbi időben egyre gyakrabban fordult elő, hogy meglopták vagy átverték főként idős, egyedül élő áldozataikat. Többször megtörtént például, hogy az eladásra felkínált különféle műszaki cikkekről – fúrógépek, sarokcsiszolók vagy motoros fűrészek – csak a vásárlást követően derült ki, hogy teljesen használhatatlanok.

A napokban pedig szőnyegárusok lopták el egy idős ember megtakarított pénzét. A rendőrség felhívja a figyelmet arra, hogy senki ne engedjen a lakásába idegeneket, akik ilyen indokkal kopogtatnak be. Kérik továbbá, hogy aki házaló árusokkal találkozik, jelentse be a rendőrkapitányságra és lehetőség szerint írják fel az autójuk rendszámát is.

Feljelentés a rendőri eljárás miatt
Az állítása szerint túlzott rendőri akciót kifogásolja az egyik ellenőrzött hegyeshalmi motel tulajdonosa. Sáfrány István a megjelent rendőrök nagy létszámát és eljárásukat sérelmezi, amivel állítása szerint megrémisztették a vendégeit. A tulajdonos úgy véli, házkutatási engedély nélkül nem tehették volna ezt a rendőrök. Kifogásolja továbbá, hogy a szomszédos hasonló létesítményeket nem ellenőrizték. Sáfrány István a nyomozó ügyészségen tett feljelentést az ügyben.
A felvetéssel kapcsolatban dr. Csokán Csaba alezredes lapunk érdeklődésére elmondta: az intézkedés teljesen jogszerű volt, az ilyen ellenőrzéshez nem szükséges házkutatási parancs. A kapitányságvezető hangsúlyozta: nem konkrét bűnözőt kerestek, hanem idegenrendészeti ellenőrzést hajtottak végre. A szomszédos szálláshelyekre azért nem mentek a rendőrök, mert szúrópróbaszerű ellenőrzés volt, ami ezúttal ezt a motelt érintette. Az egész intézkedés egyébként összességében alig húsz percig tartott, ami során az ott megszállt román és ukrán állampolgárokat igazoltatták.
hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra lesz Flesch Károly-hegedűverseny

Mosonmagyaróvár - A világ minden tájáról, huszonnégy országból, a korábbi évekhez viszonyítva… Tovább olvasom