Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Országos csúcsot ért a tízmillió mag

Több mint tízmillió magból készült el Magyarországot ábrázoló domborzati térképet.
Többször beszámoltunk arról, hogy a Mosonmagyaróvári Kertbarát Egyesület Török Mihályné kezdeményezésére országos rekord felállítását – egy Magyarországot ábrázoló domborzati térkép elkészítését – tűzte ki célul.

Az egyesület lelkes tagjai alma-, körte-, citrom-, narancs-, kukorica-, lencse-, mák- és búzamagokat gyűjtöttek február óta.
Az összegyűjtött magokat egyenként megszámolták és zacskókban gyűjtötték. Minden tasakot megcímkéztek, és egy naplóban vezették a felajánlók listáját. Guinness-rekordot szerettek volna elérni, de hitelesítési és anyagi nehézségek miatt akadályokba ütköztek. A Magyar Rekordok Szövetsége azonban felkarolta a kezdeményezést. Regisztrátoruk mindvégig nyomon követte a számlálást, fotókat készített, dokumentált és jegyzőkönyvet vett fel.

Kattintson a képre >>
A kertbarátok szeptember elején kezdték el az előre megrajzolt domborzati térképet feltölteni, a magszemeket felragasztani. Alig három hét alatt el is készült az alkotás, amelyet a mosonmagyaróvári Flesch Károly Kulturális Központban megnyílt termény- és virágkiállításon mutattak be az érdeklődőknek.

A megnyitón Rongits Pál, a kertbarátok vezetője elmondta: az egyesület 19 lelkes tagja 249-féle, összesen 10 millió 417 ezer mag felhasználásával elkészítette Magyarország domborzati térképét. Sebestyén István, a magyarországi rekorderek regisztrátora bejelentette: új hazai rekord született, hiszen ennyi magból, ennyire apró alkotóelemekből még senki sem hozott létre alkotást.

A regisztrátor elmondta: mindvégig nyomon követte az eseményeket, és teljesen lenyűgözte a kertbarátok lelkesedése, elszántsága. A rekordot hivatalosan is elismerve emlékdiplomát adott át az egyesület elnökének. Stipkovits Pál polgármester is gratulált a kertbarátok szép sikeréhez, akik óriási elszántsággal valósították meg Török Mihályné ötletét. Erdős Anna Magok országa című, külön erre az alkalomra írt versével köszöntötte a rekordereket.

A kiállításon adták át a „Gondozott kert, szép környezet" pályázaton részt vett 29 pályázónak járó okleveleket, valamint külön díjazták a kiállításon legsikeresebben szereplő kertbarátokat is. A kiállítás, amely a magtérkép mellett az egyesület egész évi kerti tevékenységét is bemutatja, szombatig látogatható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszogatás lyukasórában

Az iskolakezdés óta tanítási időben fokozottan ellenőrzi a diákok által kedvelt szórakozó- és vendéglátóhelyeket a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztálya. Az ifjúságvédelmi akció elsősorban amiatt indult, mert sokszor a szülők későn észlelik, hogy gyermekük rendszeresen kerüli az iskolát, ám sok esetben addigra már késő megakadályozni az esetleges évismétlést. Tovább olvasom