Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 19°C Még több cikk.

Nyilvános az ételfertőzési lista

Az interneten olvashatóak azon konyhák, kifőzdék, vendéglátó-ipari egységek névsora, melyek augusztus óta ételmérgezések, ételfertőzések okozói voltak.
Az ÁNTSZ országos listájára felkerültek azok az egységek, melyek élelmiszer eredetű megbetegedést okoztak az elmúlt néhány hónapban. Olyan közétkeztetők, vendéglátóegységek, valamint élelmiszergyártók és -forgalmazók adatai kerültek fel az internetre, melyek augusztus után bizonyítottan ételfertőzések és ételmérgezések okozói voltak.

Visszatartó erőt remélnek

Ennek a közzétételnek elsősorban az az oka, hogy évente még mindig több mint kétezren betegednek meg bizonyítottan nem megfelelő minőségű élelmiszertől. Ugyanakkor a legtöbb megbetegedés a vendéglátásban, közétkeztetésben készített és kiszolgált étel fogyasztására vezethető vissza. Az ÁNTSZ azt reméli: ez a nyilvános lista nagyobb visszatartó erejű lesz, mint a pénzbírság. A listán azok az esetek szerepelnek, amelyekben a beteg váladékából és az ételmintából is kitenyésztett a kórokozó, vagy egyértelműen bizonyítható az ételfogyasztás és a megbetegedés közötti összefüggés.

A tisztiorvosi szolgálat felsorolásában most négyen szerepelnek: egy szombathelyi bölcsőde intézményei (itt összesen 413-an betegedtek meg szalmonellás fertőzéstől), egy szekszárdi és egy kiskunhalasi étterem, valamint egy mosonszentmiklósi panzió pizzériája. Ez utóbbi esetben augusztusban nyolcan betegedtek meg szalmonellafertőzésben.

Konyhatechnológiai hiányosságok

Dr. Kiss Imre megbízott mosonmagyaróvári tisztiorvos elmondta: szalontüdő zsemlegombóccal okozta a mosonszentmiklósi megbetegedést, melyben ketten kórházba is kerültek, ám azóta már ők is felépültek.
– Konyhatechnológiai hiányosságok okozták a szalmonellás fertőzést – kezdte. – Ezzel a pizzériával egyébként sosem volt gond, ez volt az első eset, hogy ilyen előfordult. Az ételből a vendéglátó-ipari egységben is fogyasztottak, illetve volt, aki ételszállító edényben vitte haza.

Ötvenezres bírság

– Az egyik lefagyasztott edényben ugyanolyan típusú baktériumot találtunk, mint a megbetegedettek székletében. A pizzériára ötvenezer forintos minőségvédelmi bírságot szabtunk ki egészséget veszélyeztető élelmiszer-biztonsági hiba miatt. Érdekesség, hogy az országos listára – mely augusztustól működik – a mosonszentmiklósi eset került fel először – mondta dr. Kiss Imre.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már az osztrákok is örülnek a kishatárnak

A hegyeshalmi régi átkelő megnyitásával nem nőtt meg a határ menti osztrák települések átmenő forgalma, amitől korábban tartottak az ott élők. Ezzel szemben ők is előszeretettel használják a K2-t, hiszen itt nem kell sorban állniuk és a sztrádadíjat is megspórolják. Tovább olvasom