Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -2°C | 2°C Még több cikk.

Nyelik és prüszkölik a bánya porát

„Kibírhatatlan itt. Megfulladunk a portól" – bosszankodnak a Tritolnál lévő kiskertek tulajdonosai. A szomszédságukban lévő kavicsbánya működése porral jár.
A bánya ugyan már néhány évtizede működik ott, ám eddig nem okozott a por ekkora problémát a kerttulajdonosoknak. Közel egy éve bosszankodnak a kibírhatatlan állapotok miatt. Mint mondják, azóta, amióta új tulajdonosa van a bányának. A közelmúltban aláírást is gyűjtöttek, hogy felhívják az illetékesek figyelmét az áldatlan állapotokra.

– A bánya korábbi tulajdonosa megértette a problémánkat. Rendszeresen locsolta az utat és leaszfaltoztatta a bekötőutat. Így nem járt akkora porral a kavics szállítása. A mostani tulajdonos viszont semmit nem tesz ennek érdekében – panaszolja Simon László és Simon Lászlóné. – A bányából származó kavicsot szállító járművek már elviselhetetlen port zúdítanak a kertekre. Gyakorta előfordul, hogy nem lehet a kertben szabad levegőn tartózkodni, a gyerekek és felnőttek fulladoznak a szennyezett levegőtől. A gyümölcsfáink egy év alatt tönkrementek. Ráadásul a Lajta-csatornának ezen a szakaszán már horgászni sem lehet a por miatt – mondja a házaspár.

Simon házaspár: a gyümölcsfáinkon, zöldségeinken vastagon áll a por. Száraz időben nem lehet megmaradni a kertben.
Simon házaspár: a gyümölcsfáinkon, zöldségeinken vastagon áll a por. Száraz időben nem lehet megmaradni a kertben.

„A gyümölcsökön, zöldségeken vastagon áll a kosz. Emiatt a termés is sokkal rosszabb, mint korábban. Pedig sokan gondozzák itt a veteményesüket" – veszi át a szót Zalánfi Tiborné. Az asszony a többi, közel félszáz kerttulajdonossal és a horgászokkal együtt aláírta azt a beadványt, amivel a városházához fordultak problémájukkal. Szerintük a hatalmas légszennyezés legfőbb oka, hogy a szállító járművek nincsenek leponyvázva, valamint az út rossz állapotú és nem megfelelően portalanított. Emellett a kavicsszállító kamionok nem az útviszonyoknak megfelelően hajtanak, sokszor figyelmen kívül hagyják a harmincas sebességkorlátozást.

A kerttulajdonosok panaszát a városháza továbbküldte az ebben illetékes környezetvédelmi felügyelőségnek. Így tájékoztatott érdeklődésünkre Németh Andrea, a városháza környezetvédelmi szakembere. Hozzátette: régóta létezik ez a probléma. A bánya korábbi tulajdonosa önkormányzati hatásra leaszfaltozta a bekötőutat, a poros szakaszt pedig locsolta.

Az illetékes környezetvédelmi felügyelőség jelenleg vizsgálja a kerttulajdonosok panaszos levelének állításait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félmillió forintot lapátoltak össze a sérülteknek

Az idei Volután a helyi sárkányhajósok kezdeményezésére jótékony tombolán gyűjtöttek pénzt a a sérült gyerekek és fiatalok edzésére. Tovább olvasom