Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Nonprofit gazdasági társaság lesz a Kulturális Központ?

Mosonmagyaróvár - Bár a hónap végén lejár a mosonmagyaróvári kulturális központ igazgatójának mandátuma, a képviselő-testület csütörtöki ülésén mégsem dönt utódlásáról, noha júniusban már kiírták az álláshelyre a pályázatot. A szakbizottság azt javasolja, először alakítsák gazdasági társasággá az intézményt.
Még a nyári szünet előtti utolsó ülésén, júniusban határozott Mosonmagyaróvár önkormányzata a Flesch Károly Kulturális Központ (FKKK) igazgatói álláshelyére pályázat kiírásáról. Erre azért volt szükség, mert a jelenlegi vezető megbízása szeptember 30-án lejár. A határidőre beérkezett jelentkezéseket az önkormányzat szakbizottsága a napokban tárgyalta és hallgatta meg a jelölteket. Érvényes pályázatok ugyan voltak, ám a bizottság végül úgy döntött, eredménytelennek nyilvánítja a pályázati eljárást.


Szakbizottsági javaslat

Dr. Nagy István alpolgármester lapunknak elmondta: a szakbizottság a kulturális központról határozati javaslatot terjeszt a képviselő-testület elé csütörtökön. Eszerint az intézmény nonprofit gazdasági társasággá alakítását javasolja január 1-jétől.


Nem lenne szerencsés

Az igazgatói pályázati eljárás érvénytelenítéséről az alpolgármester elmondta: a kiírás időpontjában az átszervezés már folyamatban volt, ám a törvényi előírásnak megfelelően a júniusi ülésen határozni kellett a pályázat meghirdetéséről. A bizottság azonban célszerűbbnek látja, hogy a már átalakított kulturális központ élére nevezzenek ki vezetőt. Nem lenne szerencsés ugyanis, ha az öt évre megválasztott igazgatónak az első időkben az átalakítással járó feladatokkal kellene foglalkoznia a szakmai munka helyett. A bizottság javasolja továbbá, hogy az átszervezés időtartamára hosszabbítsák meg a jelenlegi vezető megbízását. Az alpolgármester hangsúlyozta: a gazdasági társasággá alakítás nem privatizáció, hiszen az intézmény százszázalékos önkormányzati tulajdonba kerül. Az új formájú üzemeltetés reményeik szerint számos előnnyel jár, elsősorban jóval gazdaságosabb lesz a működés.


Nem értik és ellenzik

A Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) mindenképp változást szeretne az FKKK munkájában – jelentette ki Szentkuti Károly elnök az erről tartott sajtótájékoztatón. Elmondta: attól tartanak, hogy az intézmény igazgatói pályázatáról hozandó testületi döntés nem szakmai lesz, hanem a Fidesz–MDF közötti politikai alku alapján dől el. Az elbírálásra összehívott nyilvános bizottsági ülésről a képviselő elmondta: hét pályázat érkezett, melyekből öt nem felelt meg a jogszabályi feltételeknek. Meglepetésként köztük volt a jelenlegi igazgatóé is. A bizottság két pályázót hallgatott meg; Csiszár Pétert és Bognárné Mikó Évát. Előbbi szakmai felkészültségével, temperamentumával rendkívül jó benyomást tett a bizottság tagjaira. Ennek ellenére csak Szentkuti támogatta a jelöltet, egy tartózkodással és három nem szavazattal szemben. A képviselő meglepőnek tartja, hogy először alakítsák gazdasági társasággá az intézményt, majd utána keressenek vezetőt. Az SZDSZ programja tartalmazta egy kulturális kft. létrehozását, ezzel tehát egyetértenek. Nem értik viszont, hogy miért kellett most kiírni a pályázatot, s „elbolondítani" a pályázókat. Nem értik azt sem, ha az említett jelölt pályázata mindenkinek tetszett, s kijelentette, hogy vállalja a gazdasági társasággá alakítás levezénylését is, miért nem nevezik őt ki. A szabad demokraták határozott álláspontja, hogy az FKKK életében változtatásra van szükség. Úgy látják azonban, hogy a jelenlegi javaslat mindezt nem oldja meg, s csak időhúzás.


Méhes Ákos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogadjuk el egymást!

Krajnyák Zsuzsa ezüstérmes olimpiai bajnok és világbajnok, valamint Juhász Vera párbajtőrben… Tovább olvasom