Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Nemzetközi uniós konferencia

A mosonmagyaróvári egyetemi kar Phare-épülete adott tegnap otthont az Interreg IIIC Alicera konferenciának.

A csaknem száz résztvevős rendezvényre 12 országból érkeztek vendégek. A téma az oktatás szerepe a vidékfejlesztésben volt.

Az Európai Unió Interreg közösségi kezdeményezése már hosszú évek óta az európai régiók közötti együttműködést, a tapasztalatok cseréjét, egymás kultúrájának a megismerését szorgalmazza és támogatja. 2004-ben a Nyugat-Magyarországi Egyetem Továbbképző és Szaktanácsadó Intézete több külföldi – német, francia, osztrák, lett – partnerrel közösen sikeresen pályázott az uniós Interreg-alapból oktatási célok támogatására. A nyertes projekt címe „Tanulás az európai vidéki térségek kompetencia- és identitásmegőrzéséért" volt.
Amint azt dr. Cser János intézetvezető tegnapi sajtótájékoztatójukon elmondta: a  program célcsoportja elsődlegesen az ifjúság, a célközönsége 30 százalékban a 18 év feletti korosztály, 70 százalékban pedig az alap- és középfokú képzésben részt vevők. A nyugat-dunántúli partnerintézmény célul  tűzte ki a felnőtt hallgatóknak: női gazdálkodók, kerékpártúrák a régióban, helyi termékek (sör, bor) előállítása, a gazdálkodó mint környezetvédő. A középfokú képzésben részt vevőknek a hagyományos, integrált biotermesztés, valamint az agrárpolitika a fő téma. Az általános iskolások témája a gazdaság (Hogyan működik a „farm"?) volt.

A projekt 2005 januárjában kezdődött és 2006. december végéig tart. A két év során a szaktanácsadó és továbbképző intézet vállalta 10 multiplikátor-képző előadás-sorozat megszervezését. Az iskolák által delegált oktatók az előadásokon és csoportos műhelymunkákon hallott ismeretanyagot továbbítják a diákoknak. Az órák vázlatos felépítését, illetve a módszertani útmutatókat CD- és könyv formában is megjelentették.  A képzések sikerére alapozva a tananyag egyes elemeinek a tanmenetekbe történő beépítése céljából a német fő irányító partner féléves hosszabbítást kárt az Interreg IIIC-igazgatóságtól, így a program tényleges befejezése 2007. június 30. lesz.
A mostani mosonmagyaróvári konferencia egy háromnapos rendezvény része volt. A következő lépések között szerepel a  projekt kiterjesztése a határon túli magyar lakta területekre is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elutasította a polgármester a fizetésemelési feltételeket

Alakuló testületi ülését tartotta az ásványrárói képviselő-testület, amelyen elutasították a… Tovább olvasom