Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Nem terhelik a bölcsődések családjait

Jánossomorja hatvan-, Rajka hetvenegyezer forintot kér a gyermekek után a szülők hazai munkaviszonya híján.

A bölcsődéért Jánossomorján havi hatvanezer forintot, Rajkán pedig hetvenegyezret kérnek azoktól a szülőktől, akik nem itthon keresik a kenyerüket. Mosonszolnokon alapítványi támogatást fizetnek a családok gyermekeik után.

Amint arról korábban írtunk, január elsejétől a bölcsődét működtető önkormányzatok gondozási díjat kérhetnek a gyermekek után. Mosonmagyaróvár nem igényel gondozási díjat a bölcsődések szüleitől. Jánossomorja legutóbbi testületi ülésén határozott e témában.

– Jelenleg negyvenkét férőhelyes a bölcsődénk. A családok több mint felénél létszükséglet, hogy az anyuka vissza tudjon menni dolgozni. Nem szeretnénk a fiatalokat azzal terhelni, hogy bármennyi pénzt is kivetünk rájuk – hangsúlyozta Kurunczi Károly polgármester. Azoknak a szülőknek, akik nem rendelkeznek itthon munkaviszonnyal vagy Ausztriában dolgoznak, havi hatvanezer forintot kell fizetniük a jánossomorjai bölcsődéért. Dr. Lóránt István jegyző tájékoztatása szerint jelenleg nincs olyan apróság a településen, aki érintett lenne.

A tizenkét férőhelyes halászi bölcsőde telt házzal működik jelenleg. A felvételen éppen farsangolnak a gyerekek gondozóikkal és az intézményvezetővel (a képen a jobb szélén).
A tizenkét férőhelyes halászi bölcsőde telt házzal működik jelenleg. A felvételen éppen farsangolnak a gyerekek gondozóikkal és az intézményvezetővel (a képen a jobb szélén).

Rajkán már tavaly bevezette az önkormányzat, hogy azok a szülők, akik Magyarországon nem végeznek keresőtevékenységet, 71 ezer forintot fizetnének bölcsődés-, 41 ezer forintot óvodáskorú gyermekeik után. Előbbit Kiss Vince polgármester elmondása szerint egy-két gyerek, utóbbit mintegy öt ovis után fizetik be. A településvezető szerint jelenleg a huszonnégy férőhelyes, kétcsoportos rajkai bölcsőde telt házzal működik. Az ötvenes évek óta működő intézmény kihasználtsága tehát most ideális.

Ugyancsak telt házas a tizenkét férőhelyes halászi bölcsi is, ahol Majthényi Tamás polgármester szerint szintén nem kérnek gondozási díjat. Fazekas Istvánné intézményvezető elmondta: 2005-ben a hat óvodai csoportot négyre csökkentették. 2007-ben az óvoda hátsó részében alakíttatta ki az önkormányzat – reagálva az igényekre – az egycsoportos bölcsődét, ahová a helyiek mellett más szigetközi településekről érkező gyermekeket is fogadnak.

A fiatalokat szeretné támogatni a gyermekvállalásban, majd a munkapiacra való visszatérésben – ezzel a szándékkal indította el tizenkét férőhelyes bölcsődéjét Hegyeshalom még 2008-ban. Szőke László polgármester megerősítette: a nagyközség sem kíván gondozási díjat bevezetni.

Mosonszolnokon tavaly év végén nyitott a bölcsőde, melyet a helyi közalapítvány működtet. Kovalcsik Lászlótól, a közalapítvány kuratóriumi elnökétől tudjuk: idén 12 ezer forint alapítványi támogatást fizetnek a szülők gyermekeik után, de ebből szociális alapon kaphatnak kedvezményt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadták a költségvetést a mosonmagyaróvári testületi ülésen

A mosonmagyaróvári képviselőtestület csütörtök délutáni ülésén tárgyaltak a taxiállomások üzemeltetéséről és az önkormányzati ingatlanok eladásáról is. Tovább olvasom