Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Nem készült el időben a terv

Közművesített telket vásárolt a Fördős család tavaly Ásványrárón. Meglepetés akkor érte őket, amikor kiderült: a telek Héderváré volt, s még külterület.
Egy volt téesztelep munkásszállásán lakik hat kiskorú gyermekével Fördős Vendel és neje. Ideiglenes megoldásként kapták meg ezt a „lakást", de szeretnének elköltözni innen. Csak a szerződésben foglalt pénzükre várnak. Ennek jogosságát Ásványráró önkormányzata per alatt vitatja.
A Császárrétről Ásványráróra költöző nyolcfős család újsághirdetésre jelentkezett a községnél: építési telket szerettek volna vásárolni a falu határában.

A Fördős család érdeklődésére a községben elmondták, hogy teljes összközművesítéssel szeptember elsején vehetnék át a területet.
– Júliusban meg is kötöttük az adásvételi szerződést – kezdte Fördős Vendel. – A telek szép helyen volt, s mivel mindent rendben találtunk, ötszázezer forint foglalót tettünk le. A szerződésben az is szerepelt, hogy ha időközben valamelyik fél visszalép vagy nem teljesíti határidőre a vállalásait, akkor az összeg dupláját köteles kifizetni.

A végleges ár 2,2 millió forint volt, amelyből az önkormányzat gyermekenként 250 ezret elengedett volna. Így még 220 ezer forintot kellett a befizetett összeghez hozzátennünk. Ennek tavaly augusztusban eleget is tettünk. Időközben a polgármester úr jelezte, hogy a közművesítés miatt egy-két hetet csúszni fog az átadás. Addig mi albérletbe költöztünk, ám ezt októberben el kellett hagynunk. A szociálpolitikai kedvezményt kihasználva néhány hónap alatt felhúztunk volna a telkünkre egy faházat, mellyel megbíztunk egy vállalkozót, s az összköltség öt százalékát, 500 ezer forintot kifizettünk neki.

„Kilencen, hasonló ügyben"

Ekkor kezdődtek a gondok: a faluban sokan mondogatták, hogy az a terület bizony Hédervárhoz tartozik. Fel is kerestük az ottani polgármestert, aki ebben meg is erősített bennünket. Ezután a helyi hivatalban Böősy Imre elismerte igazunkat, s egy új telket ajánlott fel. Csakhogy ez egy szemétgödör volt, árvizes területen. A megbízott vállalkozó is azt mondta: csak akkor vállalja, hogy kiássa az alapot, ha a polgármester harminc év garanciát vállal az épület biztonságára.

– Időközben egy volt téeszépületbe költözhettünk, amelyet egy ideig disznóólnak, majd munkásszállóként használtak. Ennek fejében őrizzük azóta is a telepet. Hat gyermekkel áldatlan állapotok között élünk: bár háromszor meszeltünk, mégis penészesek a falak, az udvaron fedetlen emésztőgödrök vannak. Gondjaink megoldására kinéztünk egy telket Kimlén, ám a polgármester úr nem hajlandó kifizetni a szerződésben foglaltakat. Mivel nem teljesítette vállalásait, ezért 1,2 millió forintot kérünk az önkormányzattól vissza.

Megkeresésünkre azt mondta: csak 720 ezret ad, de azt is csak akkor, ha rögtön elmegyünk, s különben is 320 ezres villanyszámlát fizetett ki helyettünk. Ezután feljelentést tettünk a polgármester ellen. Beszéltünk Böősy úr ügyvédjével is, aki azt mondta: a polgármester úr az eladáskor nem tudta, hogy ez a terület nem szerepel a rendezési tervben. Tudomásom szerint még kilencen jelentették őt fel hasonló ügyben – mondta Fördős Vendel.

„ Hédervár 2001-ben hozzájárult a közigazgatási határ módosításához. Ennek fejében négy darab területet kaptunk Ásványrárón, melyet hasznosíthatunk. A gond csak az, hogy ezeket nem tudjuk kihasználni addig, amíg ezt a részt nem vonják belterületbe. Több millió forintos ingatlanokról van szó. Sajnos a szerződésben sem a pontos összeg, sem a teljesítés időpontja nem szerepel" – mondta megkeresésünkre Juhász József hédervári polgármester.

„Magukban keressék a hibát"

Böősy Imre, Ásványráró polgármestere az ügy kapcsán előbb szóbeli nyilatkozatot tett, majd azt visszavonva írásban küldte el lapunknak álláspontját. Ennek szerkesztett változatát közöljük.
– Fördős Vendel nejével, Delbó Zsuzsannával 2002 júniusában adásvételi szerződést kötöttünk kedvezményes építési telek vásárlására. Egy hónappal a határidő letelte előtt (szeptember 1-jén) szóban megállapodtunk, hogy amennyiben a telkek kialakítása idén tavaszra sem valósulna meg, úgy számukra hasonló kedvezményekkel egy másik területet biztosítunk. Öt nappal később be is jelentkeztek Ásványráróra, s a csúszás miatt és a család szociális körülményeit figyelembe véve engedélyeztük nekik, hogy az akkor még az önkormányzatunk tulajdonában lévő, két éve már nem üzemelő sertéstelepi szociális épületrészbe költözzenek.

– A szerződésben vállaltak meghiúsulását két dolog szerencsétlen egybeesése okozta. Az önkormányzatunk tulajdonát képező terület – melyen tizenhét építési telek kialakítását terveztük – eredetileg Hédervár külterületéhez tartozott. A közigazgatási határ módosításakor ez a rész viszont nem Ásványráró belterületébe, hanem külterületébe került. Ezért az új rendezési terv elkészültéig belterületbe vonása nem történhet meg. Mindez az előszerződés megkötése után derült ki. Annak ellenére, hogy Hédervár a közigazgatási határ módosítását követően tulajdoni hányaddal bír a megosztandó területben – és rögzítetten négy telket fog birtokolni –, az adásvételi szerződés megkötése csak az önkormányzatunk és a vevő ügylete. Ezen túl a tavalyi árvíz is hátráltatta a rendezési tervünk elkészültét.

– A vevők viszont ne másban, hanem magukban keressék a hibát, amiért nem kezdtek el építkezni. A felajánlott cseretelket már meg sem akarták nézni. Mindenáron a befizetett pénzük és a foglaló azonnali visszafizetését követelték. Amikor pedig felvetettem, hogy az általuk a beköltözéskor még dicsért, de most már leminősített lakásuk költségeiről (víz, villany, fűtés) tárgyaljunk, írásos javaslatomat Fördősné széttépte.
– A befizetett vételárat ügyvédi letétbe helyeztük, s a panaszosok bármikor felvehetik. A foglaló mértékének eldöntését a bíróságtól várjuk. Az is döntésre vár, hogy kötelesek vagyunk-e a részünkről jóhiszeműen engedélyezett, mára jogcím nélkülivé vált lakáshasználatukat eltűrni – írta Böősy Imre.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Volán-ígéret

Mintegy százmillió forintos költséggel épít új buszvégállomást a Kisalföld Volán. Tovább olvasom