Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Négy év számokban és tükörben

Mosonmagyaróváron a képviselő-testület utolsó ülésén éles vita alakult ki az elmúlt négyéves program végrehajtásáról. A polgármester szerint az adott körülmények között sikertörténet az elmúlt négy év.
Mosonmagyaróvár képviselő-testülete ciklusának utolsó ülésén napirend előtt Szentkuti Károly alpolgármester kért szót, aki a „Bermuda-háromszögben" tapasztalt utcai randalírozások megakadályozására keresett megoldást. Dr. Lascsikné dr. Bozi Sarolta jegyző elmondta: néhány szórakozóhely ellen jelenleg is „eljárás folyik", s már előkészítés alatt áll egy önkormányzati rendeletmódosítás a nyitva tartások egységes korlátozásáról. Nyitray József (Labe) az Engels utcai panelházak vízvezetékcseréjével kapcsolatban azt kérdezte: hogyan segített Szentkuti a megoldásban? Az alpolgármester válaszában kifejtette: az egyeztető tárgyalásokban vett részt, s így az Aqua Kft. a hétmilliós felújítási költségből négyet átvállalt.

Négyszer vettek fel bérhitelt

Az önkormányzat idei költségvetési rendeletének módosítása, s az első féléves gazdálkodásról szóló beszámoló kapcsán dr. Árvay István (Fidesz), a pénzügyi bizottság elnöke elmondta: jelenleg az önkormányzatnak 1,138 milliárdos hitele van, s még közel egymilliárdos hitelkerete. „A pénzügyi bizottság is támogatta bérhitel felvételét, ám ezt egyszeri lépésnek gondoltuk" – mondta. Az önkormányzat ezt a lehetőséget azóta már négyszer vette igénybe, újabb testületi döntés nélkül: ezt kifogásolta Árvay. Hozzátette: „A helyiadó-bevételt úgy tűnik, 200 millió forinttal túlterveztük". Németh Sándor (MDF) „fájlalta", hogy a független könyvvizsgálói jelentést csak a testületi ülés előtt kapták kézhez. Németh szerint a második félévre a jelentés azt prognosztizálja, hogy még nehezebb helyzetben lesz a város. Megemlítette: Gyurcsány Ferenc egy rádióinterjúban korábban a luxusadó kapcsán Mosonmagyar-
óvárt emlegette, ahol rengeteg hatalmas házat látott: ehhez képest mindössze egy ember fizetett itt luxusadót. Stipkovits Pál polgármester szerint a könyvvizsgálói jelentés valós képet alkot. Igen nehéz pénzügyi keretek között dolgoztak, de így is biztosították – többek közt – az intézmények működését. A nyári szünetben indultak be az iskolafelújítások, ezért teljesítették ezt a kötelezettségüket az első félévben csak 10 százalékosan. „A tényleges hitelállomány 1 milliárd forint körül van, így zárjuk a ciklust" – mondta.
Ezután az adóztatás helyzetéről esett szó: Árvay István szerint „jól megadóztatott a város", viszonylag jó az adómorál, de azért vannak kintlévőségek. „Itt túl sok tartalék nincs" – tette hozzá. Stipkovits elmondta: büszke arra, hogy a megyében az egyetlen luxusadózó mosonmagyaróvári. Hozzátette: a négyéves ciklust nézve a tervezetthez képest túlteljesítették az iparűzési adó bevételeit.

„ A város elvesztette lendületét"


A legélesebb vitát az önkormányzat e választási ciklusra szóló programjának beszámolója váltotta ki. Szabó Miklós (MDF) úgy vélte: tükröt kellene tenni a program elé, hisz csak azt írják le benne, mi az, ami megvalósult az elmúlt négy évben. Azt sem értette: hogyan került Szentkuti neve a beszámolóba, mint az egyik program kezdeményezője. Módosító indítványt tett Szentkuti nevének kihúzására, melyet megszavazott a testület. Szabó ezután a programban szereplő elmaradt beruházásokat kérte számon: a sportcsarnokot, az ipari parkot, a kerékpárutakat, a Lajta-híd felújítását, a turizmusfejlesztést, a fűtési díjak csökkenését. Árvay István úgy folytatta: „Nemcsak pénzügyileg rosszabb a város helyzete, hanem teljesítőképessége is leült. A város elvesztette lendületét." Szentkuti Károly úgy válaszolt: négy év alatt 7,5 milliárdos fejlesztést végeztek a városban. Az intézményátszervezés kapcsán nem kellett pedagógust elbocsátani, a kórház a feltételeire már büszke lehet, igaz, még a működtetését kell megoldani. Az idegenforgalommal kapcsolatos kritikákra azt válaszolta: az önkormányzatnak a vállalkozókkal közösen kell megoldania a helyzetet.

Kezelhető állapot


Kovács Gergely alpolgármester is büszkeségének adott hangot, hisz szerinte korábban sohasem volt ennyi fejlesztés. A Lajta-híd építése hamarosan elkezdődik, intézményfejlesztésre egymilliárdot fordítottak, s a Mosoni-Duna rehabilitációja is folyamatban van. Csorba Dezső (KDNP) a beszámoló kapcsán annyit mondott: „a városvezetés megtanulta, hogyan lehet eladni a rossz portékát". Németh Sándor szerint az iparűzési adó utoljára 2004-ben emelkedett, amikor mértékét 1,9-ről 2 százalékra emelték. Ez tavaly 95 százalékban, idén várhatóan 85 százalékban teljesül. Stipkovits úgy fogalmazott: a jelenlegi körülmények között sikertörténet volt ez a négy év. Visszautasítja azon vádakat, miszerint a város nem eléggé felkészült az uniós pénzek fogadására. „Kezelhető állapotot adunk át a következő ciklusra. A városnak van adóssága, de nincs eladósodva."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beépítik a galériaszintet

A mosonmagyaróvári Hanság Múzeum épülete 1910–12-ben épült klasszicista stílusban. Az intézményen azóta több felújítást végeztek, de ezek külső megjelenését nem változtatták meg. Most azonban végre elkészült az a tanulmányterv amely szerint 2007 végére a Hanság Múzeum belső udvarát lefednék és ott jól hasznosítható kiállítási és közösségi teret alakítanának ki. Tovább olvasom