Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Nagyobb körültekintést gyalogostól, autóstól

Nagyobb odafigyelés és óvatosabb közlekedés. Talán ezzel lehetne megakadályozni az ahhoz hasonló tragédiákat, mint ami kedden este történt Mosonmagyaróváron.

Az elmúlt két hónap alatt három gázolás volt kijelölt gyalogátkelőn a városban, ebből kettő sajnos halálos kimenetelű volt.

Amint arról szerdán hírt adtunk, egy a kijelölt gyalogátkelőhelyen áthaladó asszonyt gázolt halálra egy Suzuki a Fő úton. Azóta több olvasónk is kifejtette véleményét, miszerint a gyalogátkelők nem kellő megvilágítása a baj forrása. Bár még tart a vizsgálat, de úgy tűnik, nem a láthatósággal van gond.


Két hónap alatt négy olyan baleset is történt, ahol az elsődleges adatok alapján nem a gyalogos volt a hibás, ráadásul ebből három kijelölt gyalogátkelőhelyen és sötétben következett be. Ketten életük
Két hónap alatt négy olyan baleset is történt, ahol az elsődleges adatok alapján nem a gyalogos volt a hibás, ráadásul ebből három kijelölt gyalogátkelőhelyen és sötétben következett be. Ketten életüket is vesztették


Sajnos az utóbbi időszakban igencsak megnőtt a gyalogosokat, bicikliseket ért közlekedési balesetek száma Mosonmagyaróváron. Két hónap alatt négy olyan baleset is történt, ahol az elsődleges adatok alapján nem a gyalogos volt a hibás, ráadásul ebből három kijelölt gyalogátkelőhelyen és sötétben következett be. Sajnos két esetben a gyalogos életét vesztette.

„A vizsgálat eddigi adatai szerint az esetek mindegyikében az úttestre lépés előtt a gyalogos meggyőződött arról, hogy megadják részére az elsőbbséget. A tapasztalatok azonban sajnos azt mutatják, nem elegendő ez az egyszerű meggyőződés" – hangsúlyozza Makó László alezredes, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője. Az alezredes azt mondja: az áthaladás során folyamatosan figyelni kell az érkező járműveket, különösen a felezővonalhoz érve, hogy a másik irányból érkező autó is megáll-e a gyalogátkelő előtt. Mindhárom baleset úgy következett be, hogy a gyalogos már átért a felezővonalon és a neki jobbról érkező jármű ütötte el.

Alig két hónappal ezelőtt, december közepén a Királyhidai úton gázoltak így el valakit a kijelölt átkelőn. A gyalogosnak balról érkező autó megállt, hogy átengedje, majd a felezővonalon átérve, a másik irányból jövő jármű elütötte. A gyalogos belehalt sérüléseibe. Bár a baleset este történt, az átkelő megfelelően ki volt világítva, ráadásul az áldozat maga mellett tolta a kerékpárját, ami fényvisszaverő prizmákkal is fel volt szerelve. A legutóbbi, keddi tragédia is este történt, ám a gyalogátkelő ezen a helyen is megfelelően kivilágított. A vizsgálat eddigi adatai szerint a balesetet okozó autó sem hajtott gyorsan, mégis megtörtént a baj.

Makó László arra hívja fel az autóvezetők figyelmét, hogy fokozott óvatossággal közelítsék meg a gyalogátkelőket. Az őszi-téli időszakban gyakran kerül szennyeződés az autó szélvédőjére. Az ablaktörlő a szélvédőnek csupán egy részét tisztítja, ez nagyban növeli a holtteret a kilátásnál. Az elmúlt időszakban történt gázolások mindegyikénél a sofőr azt állította, nem látta a gyalogost. Csak akkor észlelte, amikor már elütötte. A balesetek bekövetkezésében vélhetően közrejátszhatott a megnövekedett holttér is.

Az alezredes hozzátette: az elmúlt időszakban bekövetkezett balesetek helyszínein vizsgálták a láthatóságot is, ám mindenhol arra a következtetésre jutottak, hogy megfelelő a gyalogátkelők kivilágítása.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset - Kerékpárost ütött el egy kisteherautó a 86-oson, Mosonmagyaróvárnál

Az újrónafői elágazónál kistehergépkocsi kerékpárost gázolt csütörtökön este. Tovább olvasom