Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Mosonszentmiklós 800 éve

Mosonszentmiklós - Mosonszentmiklós ebben az évben ünnepli megalapítása 800. évfordulóját, melynek előadással és kiállítással egybekötött idei első programja vasárnap lesz.

Mosonszentmiklóst elsőként írásos emlék  a XIII. században említi. „1208-ban készen áll a Győr nemzetség által alapított lébényi bencés monostor, II. András összeíratja az apátság birtokait, szolgálónépeit és azok kötelezettségeit." Az oklevelet II. András és Bánk nádor írja alá, s ebben a falu mint Villam Sancti Nicolai – Szent Miklós falva szerepel.


A jubileumi évet tavaly december 6-án, a falu névadójának napján nyitották meg egy egész napos Miklós-napi rendezvénysorozattal. A helyi polgármesteri hivatal a falu civil szervezeteivel, az iskolával, az óvodával és az egyházzal karöltve minden hónapban szeretne valamilyen programot szervezni az ünnephez kapcsolódóan. Ennek idei első állomása a vasárnapi rendezvény, mely délután 3 órakor szentmisével kezdődik. A templomban délután 4 órakor Sándor Gábor atya, a Győri Hittudományi Főiskola egyháztörténet-tanára „A kövek fognak megszólalni" – Mosonszentmiklós története meghatároz címmel tart előadást. A plébánia épületében délután 5 órától nyílik meg Békefi Ádám képeslapgyűjteményének kiállítása, de fotók, írásos emlékek is láthatók a faluról. A megnyitó után a tárlat látogatói egy pohár forralt bor és pogácsa mellett beszélgethetnek.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túl az ötszázadik autóbuszon

Mosonmagyaróvár - Kiss Péter kancelláriaminiszter és Krankovics István, az igazgatóság elnöke a… Tovább olvasom