Kisalföld logö

2016. 10. 21. péntek - Orsolya 5°C | 10°C

Mosonmagyaróvári ajánlat Mosonudvarnak

Ajánlatot tett Mosonmagyaróvár a leendő Mosonudvarnak a vagyon és a terület megosztásáról – erről csütörtöki ülésén tájékoztatta a testületet a polgármester.


A képviselők döntöttek két oktatási intézmény vezetőinek kinevezéséről is.

A jelenlegi Újudvar – később Mosonudvarrá váló település – elszakadási folyamatának fejleményeiről számolt be napirend előtt Szabó Miklós polgármester a képviselő-testület csütörtöki ülésén. Elmondta: az előkészítő munkacsoport kidolgozta az intézményműködtetéssel, illetve terület- és vagyonmegosztással kapcsolatos javaslatokat, amit elküldtek az újudvariaknak. A város hajlandó közoktatási megállapodást kötni és az oktatási intézmények fogadják a majdani mosonudvari gyerekeket a szükséges finanszírozási támogatás mellett.

Tettek ajánlatot továbbá a vagyon megosztásáról is. Az önkormányzat számításai szerint a város vagyonából 390 milliós rész illeti meg a leendő Mosonudvart. Ennek kisebb része, csaknem 50 millió a forgalomképes vagyon, amiből 20 milliót adnának készpénzben, a többit pedig ingatlanok átadásával. A nem forgalomképes vagyonból mintegy 100 milliót tesz ki a víz- és csatornahálózat, amit szintén átadnának a leendő településnek.

Lakosságszám alapján 101 hektáros külterület jár Mosonudvarnak, ennél nagyobb területre tett ajánlatot a város. A felajánlott terület Mosonmagyaróvár irányból a 86-os főút jobb oldalán fekszik.

Mosonmagyaróvár hajlandó közoktatási megállapodást kötni és az oktatási intézmények fogadják a majdani mosonudvari gyerekeket.
A képviselők a napirendek sorában tárgyalták az önkormányzat lakásrendeletének módosítását. A változtatás azért vált szükségessé, mert több esetben felmerült már, hogy a költségelven bérbe adott önkormányzati lakások hasznosítására jogi személyek vagy jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaság is jelentkezhessenek. Az eddigi szabályozás alapján költségelvű bérlakásra csak nagykorú természetes személy pályázhat, aki megfelel a szükséges feltételeknek. A most elfogadott módosítás értelmében egyéni kérelem alapján már akár cégek is kivehetik ezeket a lakásokat.

Határoztak a képviselők a mosoni temetőben lévő Feltámadt Üdvözítő tiszteletére épített kápolna ingyenes használatba adásáról. A Mosoni Római Katolikus Egyházközség azzal a kéréssel fordult az önkormányzathoz, hogy a kápolnát és a hozzá tartozó épületrészt 100 évre ingyenesen adja a használatukba. A kápolna – ahogy a temető is – egyházi tulajdonban volt, amit 1950-ben államosítottak, majd önkormányzati tulajdonba került. Az épületet azóta is a mosoni plébánia használja, melyben a temetések után gyászmisét tartanak. A testület mostani döntésével az egyházközség ingyenes használatába adja a kápolnát, a szerződésben azonban rögzítik, hogy az annak karbantartásával kapcsolatos munkálatok és annak költségei az egyházközséget terhelik.

A tanácskozáson döntöttek a képviselők két oktatási intézmény vezetőjének kinevezéséről. Ennek értelmében az Ostermayer-óvoda vezetőjének Czirokné Suri Ildikót bízták meg újabb öt évre, míg a Hunyadi-iskolában is az eddigi igazgatót, Gede Zoltánt nevezték ki újra az intézmény élére.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. Bry@n 2010. június 03. 20:58
  „25.Kenobi 28 ha te tudnád,hogy Mosonmagyaróváron mennyi és mennyi cég fizette a saját beutazási és útjainak lebetonozási költségeit!Csak néhány cég lázadozik a saját drága kis liberalizmusa ellen.Amit senki sem ítél el csak nem városokat kéne érte megbontani és pancsernak(30) igaza volt kivételesen,ma a világon minél kevesebb önkormányzat van ami mellesleg nálunk is óriási összegmegtakarítást jelentene.De tudjuk mi néhány pénzéhes ember érdeke mint ami ma Magyarországon működik az állami szektorban!”
 • 31. Kenobi28 2010. június 03. 16:56
  „Nincs baj az egyesüléssel, ha az nem csak az egyik félnek éri meg.”
 • 30. pancser 2010. június 03. 16:40
  „Remélem az új közigazgstási törvény elejét veszi a hasonló eseteknek, sőt jelentős mértékben csökkenti az önkormányzatok számát. Az ember megy a Szigetközben, kettő tábla egymással szemben, egyik falunak vége, a másik kezdődik. Annak idején azért egyesítettek számtalan községet, mert így kívánta a közérdek. A világon mindenütt, ma is vállalatok egyesítik erejüket, települések nőnek össze, közigazgatásilag is, nálunk meg valami furcsa tendencia érvényesül. Valószínű ez is a liberalizmus számlájára írható. Remélem a tendencia igazodni fog a világhoz és az Audi gyárral rendelkező győri városrész nam adja be elszakadási kérelmét mondván, hogy náluk rosszak az utak mert a Belvárost építik belőle!”
 • 29. naná 2010. június 03. 15:41
  „Pancser! Téged senki nem akar meggyőzni! Ezek tények! A 30 ezres közösség bevételéből, az újudvari városrészre csak keveset juttattak volna, nem ezen a témán kellene beszélgetnünk! A hivatal, amely ebben az ügyben döntött, csak tények, és számok tudatában döntött! Tudtommal, egyszerre 3 település nyújtotta be elszakadás iránti kérelmét a Hivatalban, melyek közül, csak ezt az egyet látta ÉLETKÉPESNEK! Tehát mi ebből a tanulság, nem lehet ám csak úgy elszakadni....”
 • 28. Polaris 2010. június 03. 15:01
  „Itt senki, senkit nem akar meggyőzni az igazáról, csak érvek és ellenérvek hangzottak el :-) . "Mosonmagyaróvár is leírta , hogy mennyi adó folyik be az újudvari/mosonudvari városrészről és ennek fényében született meg a döntés a Köztársasági Elnök hivatalában. A település továbbiakban külön is életképes !!! " Tehát a számok egyeztek az újudvari/mosonudvari számokkal ;-) ! Ez van, tetszik vagy nem tetszik :-o .”
 • 27. pancser 2010. június 03. 13:48
  „Semmilyen érvvel nem lehet meggyőzni a különválást illetően. Azzal sem, hogy úgymond az szegény kis falu el van nyomva és mosonmagyaróvári csapatok állomásoznak a területénl(lásd a SzU-t emlegetők). Az egész dolog abszurd, néhányan egy 30 ezres közösség bevételeit akarják megcsapolni. Az sem normális dolog, hogy egy olyan hivatal dönt ilyen kérdésekben, amelynek a az ország közigazgatásához semmi köze nincsen a gyakorlatban.”
 • 26. Polaris 2010. június 03. 12:12
  „Csak azt nem értem, hogy minek vitatkozunk? Úgysem rajtunk fog múlni, hogy melyik településnek mennyi jut. Ja és megjegyzem, hogy a 6. hozzászólásra igazándiból senki nem reagált. Szóval Mosonmagyaróvár is leírta , hogy mennyi adó folyik be az újudvari/mosonudvari városrészről és ennek fényében született meg a döntés a Köztársasági Elnök hivatalában. A település továbbiakban külön is életképes !!! Szóval a városi önkormányzat által jóváhagyott és Sólyom László hivatalának eljuttatott anyagban nem mondott igazat a befolyt adókról Mosonmagyaróvár ???? Na erre varrjatok gombot "okosok" ? Ki akkor az igazi hunyó ????”
 • 25. Kenobi28 2010. június 03. 08:19
  „Srácok

  Én úgy tudom, hogy pont az újudvari cégek kezdeményezték az elválást.
  Lehet hogy azért, mert az adót a városnak fizetik, mégis térdig sárban a földúton kell eljutniuk a saját cégük területére.
  Ugyanúgy a városnak fizetik az emberek az adót, mégsem buszozhatnak helyi bérlettel (pedig pl. a vasutállomástól nem hiszem hogy messzebb van mint mondjuk a Tesco.)”
 • 24. pancser 2010. június 03. 07:14
  „23! Hogyan jön ide a Szovjetunió? Mi van akkor, ha én meg ide hozon Trianont? Azok a népek az önrendelkezésért küzdöttek, mint Újudvar! Mind a két párhuzam butaság.
  Egységbontokkal nincsen bratyizás, a jövedelmek megcsapolására szövetkezőkkel nincsen együttérzés, egyetlen mosonmagyaróvári részéről sem. Ha meg van, annak a keble az nem a város szeretetétől duzzad.”
 • 23. malleusorbis 2010. június 02. 21:39
  „Város, megye, ország? Ezek földrajzi, politikai, közigazgatási meghatározások. Miért ne lehetne barátsággal tekinteni, a saját életkörülményeiket jobbá tenni akaró, és ezért fáradozni hajlandó emberekre? Inkább javaslom mindenkinek, hogy vegyen példát, és minden jogos és elfogadható módon tegyen hasonlóképpen: próbáljon meg javítani, a környezete és a saját körülményein.
  (Mellesleg a Varsói Szerződés és a Szovjetúnió is egy egység volt.)”
 • 22. pancser 2010. június 02. 18:07
  „Egyelőre még Ujudvar is Mosonmagyaróvár! Az egységbontókra, a város bevételét kisajátítani kívánokra, akár közösségek akár, személyek, nem lehet barátsággal tekinteni. Itt nincsen más igazság, minthogy ha még lehet, helyre kell állítania a város eredeti jogait, egységét. Ez a város, a megye, az ország érdeke is!”
 • 21. naná 2010. június 02. 10:39
  „Pancser, amiket felsoroltál azért újudvari fizet is, ahogy mindenki más!!! Tehát, eltartják ők is a városban gazdálkodó iparosokat, vállalkozókat!”
 • 20. Apa... 2010. június 02. 08:59
  „Gyerekek, olyan hgyerekek vagytok! Veszekedtek itt egymással, holott mindkét félnek valamennyire igaza is van,meg kicsit nem is...
  A száraz tényekről egy kicsikét: sem szilvafákról, sem vakondtúrásokról nincs jelen esetben szó, ezzel csak bagatellizáljátok a témát. Itt a száraz jogszabályok diktálnak. Újudvarnak jelenleg semmilyen külterülete nincs, majd most kerül meghatározásra a külterület határvonala, ez tartalmazza a "vagyont" jelentő ingatlanokat is. Akit érdekel, utána nézhet az 1990. évi CXL. tv. 52.§-ban leírtakban, vagy az 1999. évi XLI. tv-ben. Nem akarok itt jogászkodni, de ezeket a törvényeket semmilyen indulat nem írja felül a város és az új község tekintetében. Mosonmagyaróvár hülye lenne jogosan megillető jussából akár csak egy részt is átadni, Mosonudvar pedig hülye lenne elszalasztani minden kis lehetőséget, amivel akár csak néhány ezer forintnyi bevételtöbbletet szerezhet. Hosszú és "sárdobálós" pereskedés várható tehát, de a jog a város oldalán ál. kinek "sajnos", kinek "szerencsére", ezt rátok bízom. Egyébként pedig, ha Gyárváros (vagy melyik rész) önállósodni akarna Győrtől, vihetné az Audit? Dehogy! Lehet, hogy a szétváláskor ezt gondolnák, (mint ahogy Mosonudvar is Motech-ben és társaiben gondolkodott), de ez soha nem valósulna így meg.”
 • 19. pancser 2010. június 02. 08:46
  „17! Aki a neki kenyeret, temetőt , iskolát, adó városa ellen szónokol, szóval ........ sok zöld szilvát evett és most össze-vissza van.”
 • 18. KoPi 2010. június 02. 04:05
  „17 akinemfel:
  Miért van nekem olyan érzésem, hogy te is egy vagy az önjelölt, hatalommániás újudvari felbujtók közül?”
 • 17. akinemfél 2010. június 02. 00:22
  „Hajrá Mosonmagyarovár ! Ez a város megérdemel egy jobb vezetést. De az ujudvari százmilliok már orokre elúsztak a város számára. A visszaszerzésukre pénzt tomkodni ismeros ugyvédek zsebébe - porhintés a város polgárainak szemébe. Hajrá Mosonmagyarovár ! Jojjon egy olyan vezetés,amelyik bevállalja a hibákat,amiket elkovetett és nem a szilvafák száma alapján... szovegekkel "kuzd a városért" !”
 • 16. pancser 2010. június 01. 14:12
  „Nem óhajok méltatrlan vitába bocsátkozni, itt kemény érdekekről van szó, ezt a városnak teljes súlyával tekintélyével biztosítani kell a marginális érdekekkel szemben. Aki emg idekeveri az ide nem illőt, például a Szovjetuniót, menjen az anyukája valhol várja! Nekem, nekünk fontos Mosonmagyaróvár, de a történtek után nem is lehet más szempontunk! Hajrá Mosonmagyaróvár, mindent bele.”
 • 15. akinemfél 2010. június 01. 09:25
  „naná !
  Pont errol van szo ! Persze vannak akik a Szovjetúnio felbomlását katasztrofaként élték meg,ugye pancser ?
  Es akkor a városvezetés nem tartja magát felelosnek az általa eloidézett helyzetért,hanem arra hivatkozik,hogy Ujudvar hivatalos kulteruletét madjd a szilvafák száma alpján kell felosztani. Hahaha...
  Es talán újra megnyerik az onkormányzati választásokat osszel,ahogy az Gyurcsány is nyert 4 éve a választásokon,mikozben... A város százmilliokat veszít a kovetkezo évtizedekben azért,mert :"ha a város vezetése csak egy picit juttatott volna Újudvarra fejlesztésre, eszébe sem jutott volna az elválás a helyi lakosoknak! "
  Pancser meg visszasírja a Szovjetúniot ?”
 • 14. naná 2010. június 01. 08:25
  „Kedves Pancser, előbb kellett volna gondolkodnotok! Helyi buszokon közlekedtek, míg Újudvar fizeti a helyközi buszt (pedig Mosonmagyaróvár belterülete- igaz?) Jutott valami is Újudvarra a nagy móvári adóbevételekből? Soha semmi!!! Tudod, ha a város illetve a város vezetése mindig csak egy picit juttatott volna Újudvarra fejlesztésre, eszébe sem jutott volna az elválás a helyi lakosoknak! Mindenki tudja, hogy egységben az erő! Na de a mi EGYSÉGÜNK már a különválás hozzájárulását birtokló Újudvar, majdan Mosonudvar! És erről nem Újudvar tehet! Most már nincs visszaút! Hiába szeretné sok-sok mosonmagyaróvári! Döntsetek Ti a saját sorsotokról, ez a kis falu döntött, megdolgozott érte, ezután pedig aki nem is az elszakadás mellett tette le a voksát is kötelességének érzi, hogy mindent megtegyen a siker érdekében!”
 • 13. pancser 2010. május 31. 22:46
  „Majd meglátjuk, azért 30 ezer ember érdeke felülír sok mindent. A dolog még nincsen lefutva. Semmilyen szeparatizmust nem lehet támogatni. Voltak már olyan őrült felvetések is, hogy Moson önállósodjon, de szerencsére Stipi Pali idejében leintette az ostobákat. Törvény kellene az újabb elválási esetek megelőzésére. Ez a folyamat nem kaphat erőre, hanem vissza kell szorítani. Első a közérdek, ezért lett Buda, Pest, Budapest, Moson és Magyaróvár Mosonmagyaróvár, Darnó és Zseli Darnózseli és így tovább, hosszú a sor. Ezek a dolgok túlnőnek a helyi okosokon. Ha gyeplőt a lovak közé dobják mint most, annak 30 ezer ember látja kárát, 500 meg esetleg élvezi a hasznát. Minden mosonmagyaróvárinak az az érdeke, hogy a szétválás ne történjen meg, vagy ha megtörténik, minél kevesebb veszteség érje a várost, ezen kell a vezetőknek dolgozni a város súlyával tekintélyével a hátuk mögött. Hajrá Mosonmagyaróvár, ne hagyd magad!”
32 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra üzemel a híd Halászinál - webkamerával

Pénteken délután átadták a Halászi és Mosonmagyaróvár közötti hidat. Tovább olvasom