Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Mosonmagyaróváré lesz a Hanság Múzeum

A mosonmagyaróvári önkormányzatnak adja át a Hansági Múzeumot a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.

Ez abban az előterjesztésben szerepel, amelyet április 22-én tárgyal a megyei közgyűlés.

Amennyiben a megyei közgyűlés elfogadja a határozati javaslatot, május 1-től a mosonmagyaróvári önkormányzat veszi át a közgyűjtemény fenntartását és működtetését.

Az MTI értesülése szerint az átvételről a mosonmagyaróvári közgyűlés április 28-án dönt. A testület a várakozások szerint kedvező döntést hoz, hiszen eddig is kiállt a múzeum ügye mellett.

A Hansági Múzeum kérdése ez év eleje óta került előtérbe Mosonmagyaróvárt. Civil mozgalom bontakozott ki, amikor híre ment, hogy a megyei közgyűlés anyagi nehézségekre hivatkozva álláshelyeket szándékozik megszüntetni, mivel a majdnem 130 éves közgyűjtemény ezzel szakmailag ellehetetlenülhet, elveszítheti területi múzeumi besorolását és kiállítóhellyé minősül vissza. A mosonmagyaróváriak több mint négyezer aláírást gyűjtöttek össze a múzeum megmentéséért. A következő hetekben nagy valószínűséggel nyugvópontra jut a múzeum ügye.

A témával kapcsolatos megyei közgyűlési előterjesztésben az is szerepel, hogy a központi támogatásból a Hansági Múzeumra eső hányadot, hétmillió forintot a megye átadja a Lajta-parti városnak a közgyűjtemény működtetésére.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. Muaddib 2011. április 23. 22:08
  „31. dompici
  A választ köszönöm!
  Kellemes Húsvéti ünnepeket kívánok!”
 • 31. dompici 2011. április 23. 14:41
  „Arra gondolok, hogy a múzeum eddigi bevételeit szépen átadta Győrnek, így minimális lehetősége volt, hogy saját kiadványokat, kiállításvezetőket stb. jelentessen meg. nagyon kicsi volt a kiállításokra fordítható a pénz is. Most, hogy önállósodott, a bevételeivel szabadon gazdálkodhat. Erre gondoltam konkrétan. Eddig hiányoltátok a menedzser-szemléletet, pedig a szemlélet megvolt és meg van - de pénz nélkül nehéz lehetett érvényesíteni (ennek ellenére egész jól sikerült, hiszen, ha csak 2 évente is, de volt évkönyv, minden évben 1-2 nagykiállítás, rendezvények, stb.), most talán könnyebb lesz, mert a fenntartónak nem az az elsődleges célja, hogy fejőstehénként használja a múzeumot (mielőtt pikirt megjegyzéseket tennétek: a régészeti ásatásokból egész jó bevételei lehetnek egy régészeti gyűjtőkörű intézménynek, amit némiképp ki lehet egészíteni a jegyeladásokból származó bevételekkel)”
 • 30. Muaddib 2011. április 22. 17:45
  „"Most már csak élni kell a lehetőséggel!"

  Kedves Dompici ezt kifejtenéd bővebben.”
 • 29. pancser 2011. április 22. 16:07
  „Nagyon boldog vagyok, mienk a múzejum, hurrá!”
 • 28. dompici 2011. április 22. 14:30
  „A mai napon, 10 óra 44-kor a megyei közgyűlés hivatalosan átadta Mosonmagyaróvárnak a Hansági Múzeumot változatlan keretek között (beleértve ingatlanjait, ingóságait, gyűjteményeit, dolgozóit). Moson megye kulturális öröksége megmaradt, és lehetőséget kapott a további gyarapodásra. Most már csak élni kell a lehetőséggel!”
 • 27. Muaddib 2011. április 22. 10:25
  „Különböző nemzetek tagjai ülnek egy asztalnál és ebédelnek.
  Az angol meg fogja a csirkét kézzel és elkezdi enni.
  Mire a francia megkérdi, hogy ezt így illik?
  A válasz, az hogy nem de az sem hogy ezért beszóljunk a másiknak.

  Látja, ezért tartom önt rosszindulatú ki oktatónak.
  Kedves RC ha önnek örömet okoz, az hogy keresi másban a hibát, hát tegye végül is interneten névtelenül nincs következménye.
  De elárulok egy titkot nem lesz tőle különb, mint akit ki akar oktatni, sőt
  Az ilyen emberre szokták mondani, mint Ön hogy Se....ej.
  Na pá.”
 • 26. RickCartman 2011. április 21. 20:35
  „még mindig nem tucc hejesen írni, mi akarsz lenni fijam, álamfő?
  Na pá!”
 • 25. Muaddib 2011. április 20. 17:10
  „R C
  Oktatás és a ki oktatás közt az a különbség, mint az okos hülyéskedik, és a hülye okoskodik közt, hidd el mind kettőnél nem az elsőre gondoltam rád!
  A szabadidőmért kösz hogy aggódsz de légy nyugodt tartalmasabb, mint egy múzeumi látogatás.
  Na pá!”
 • 24. RickCartman 2011. április 20. 16:34
  „22. Muaddib 2011.04.20. 11:02 : "19. RickCartman
  Ki szólt hozzád?" .... Na, ez a te igazi stílusod. Ez nem személyeskedés: ténymegállapítás. Értékékítéletemet helyesen látod: valóban oktatok. Azokat, akikre ráfér. Ez is csak ténymegállapítás. A helyesírás csak olcsó bolsevista trükk. Ez pedig vitatéma is lehetne, de ezen a csodás délutánon inkább kirándulni indulunk. Tedd ezt te is, szép idő várható a következő napokban. Ez sem személyeskedés, csak kedves figyelemfelhívás.”
 • 23. dompici 2011. április 20. 13:38
  „Pancser! Csak egyetlen esetet ragadj ki az elmúlt hónapok hozzászólásai(m)ból, amikor használtam az identitáspont kifejezést. Az identitás illetve identitástudat kifejezések nem egy szűk városi csoporthoz kapcsolódnak, hanem általános érvényűek. Abban igazad van, hogy sok szó használatát lejáratják, és Móváron ez a kifejezés is túl sok mindent takar. Azonban a szövegkörnyezetből világosan kitűnik, én általános, eredeti értelmében használtam és nem próbáltam utalni sem "újabbkori" jelentésére - bár valóban szerepel a múzeum is a városi identitáspontok között. Maga a pontok meghatározása alapvetően nem rossz, csak kicsit sarkítottak és persze ebben az esetben is pénz beszél elv érvényesült - tök függetlenül megint alaptémánktól, ezért jobb lenne a tárgynál maradni. Állításaid egyébként ismételten alap nélküliek és figyelmen kívül hagyják azokat a tényeket, amikkel hónapok óta "dobálózok" és hónapok óta nem reagálsz érdemben. Hozzád nincs több szavam, minden jót a kultúramentes övezetben, ahol nem háborítják gyenge kis lelked békéjét a csúnya, rossz, a "Közjóért" létrehozott közgyűjtemények!”
 • 22. Muaddib 2011. április 20. 11:02
  „19. RickCartman

  Ki szólt hozzád?
  Az idézetet a Delfin stratégia nevű személyiség fejlesztő könyvből másoltam ki és szándékosan hagytam, úgy ahogy a könyvben van.
  Látod másokba a hibát folyamatosan, meg találod az ilyen embertől hánynom, kell.
  Egyébként te, vagy aki személyeskedsz nem én, folyamatosan mindenkit ki oktatsz és nem csak ebben a témában, hanem minden másban is, ami ütközik a te értékítéleteddel.
  Ismétlem magam ilyen emberrel én, nem akarok vitatkozni, úgy hogy továbbiakban nézz levegőnek én is, azt teszem!”
 • 21. RickCartman 2011. április 20. 09:58
  „pancser: Bizony, ilyen ez a "Pista bácsi", de hát őt akarták a zemberek, vagy nem emlékszel már? Csak megsúgom: nem polgármester egyszemélyi döntései ezek. Csinálnának inkább Tescot, százat, ezeret!”
 • 20. pancser 2011. április 19. 21:56
  „Identitás, identitáspontok, a szóhasználat árulkodó ki is az a "dompici". Megmondom az őszintét,senkit nem érdekel a múzeum, ha bezárják hanem. Engem biztosan nem, még akkor sem, ha pédául egy szórakozóhely lesz belőle. Közpénzből van különben, vagyis adóból amelyet mindenki fizet, csak még nem vagyunk erre elég érzékenyek. Nevetséges, ahogxy egy-két kulturharcos kiabál, meg játssza az eszét meg a műveltet az adófizetők pénzén. Bizony Pista bácsi jó szíve volt a döntő, meghajolt egy avítt értelmiségi csport előtt melyet erősen rág a moly, beleértve a vöröshajú újságtulajdonost is.”
 • 19. RickCartman 2011. április 19. 19:54
  „18. Muaddib 2011.04.19. 18:26
  Éppen elég írást olvasgatok át naponta (színvonalasabbakat, mint a "a Mosonmagyaróvári polgárok javarésze éhen döglik" eszmefuttatásod), eszem ágában sincs újraolvasgatni beírásaidat, bocsáss meg érte. Az idézett mondatban egyébként helyesírási hiba van. Helyesírás-ellenőrző program bekapcsolva?
  Fontos problémákról írtál egyébként, valóban, nehéz ügy a húsüzem bezárása is, és még sok ilyet lehetne írni. Ezeknek azonban semmi közük a múzeum létéhez, vagy nem létéhez. Ezért demagógia ( jó, legyek finomabb: csúsztatás) összekeverni a kettőt egymással.
  Mihez képest? - teszed fel a költői kérdést. Például a Vasedényhez képest - hogy egy régi vicc poénjával válaszoljak. További jó írogatást!”
 • 18. Muaddib 2011. április 19. 18:26
  „Kedves Dompici nem rád gondoltam, mint akinek Hansági múzeum meglététől függ az állása, hanem arra, hozzászólóra, aki kijelentette pancsernak, hogy igen is fontos a múzeum munkahelye.
  Az Ö szavaival élve kibujt a szög a zsákból.
  Ami meg a múzeum barátait illeti az az én véleményem szerint egy zárt kis közösség, akinek ez fontos ez a hobbija de a többi csak bablabla!
  Azért szép lenne, ha minden kis közösség a saját kis hobbiját ráerőltetné a városra!
  Pedig mérget vehet rá, hogy vannak olyan hobbik, amely sokkal több embert érdekelnek a városban, még sincs jelen a költségvetésben”
 • 17. dompici 2011. április 19. 15:03
  „13. Nézd még egyszer ismétlem, az állásom nem volt, és nincs veszélyben - függetlenül a múzeum sorsának alakulásától, és jövedelmem sem terheli a várost. Vagyonnyilatkozatot nem kérsz esetleg, vagy nyissak itt "Üvegzseb" címmel egy blogot, ami erről tájékoztat? Hidd el, a személyeskedésen túlmenően is, hogy a múzeum igenis fontos. Nem a mindennapokra gondolok, én sem járok hetente hétszer múzeumba, napi 24 órában, és én is fizetek rezsit, vásárolok boltokban, küzdök a mindennapok nehézségeivel. De! Emellett, és ezentúl is van életem, és hiszem, hogy nem csak kenyérrel él az ember, kultúra nélkül sehol nem lenne. A kultúra egyik legolcsóbb és legszemléletesebb megtapasztalási élményét pedig a múzeum nyújtja. Nem az én múzeumom (mert pl. nekem az sincs...) hanem általában a múzeumok, illetve a Hansági, amit sokan érezhetünk magunkénak - hiszen 130 éve a vármegyéé, közös örökségünk tárháza. Nem nagymama kacatjai (amikhez mellesleg rengeteg érzelmi emlék fűz), hanem még régebbi őseink hagyatéka, amit kötelességünk átadni a jövő generációnak is. Ezek a gyökereink, ez az identitástudatunk alapja. Inkább eszem paprikás krumplit családi körben, mint hét fogásos gasztronómiai csodát idegenekkel. És ha néha krumpli sincs, akkor inkább együtt korgatjuk hasunkat, semmint eladnánk egymást és őseinket "egy tál lencséért".”
 • 16. Muaddib 2011. április 19. 10:28
  „Demagógia akkor lenne az én hozzá szólásom, ha azt állítottam volna, hogy a Mosonmagyaróvári húsüzem utcára kerülő emberei azért küzdenek súlyos anyagi gondokkal mert azt a kevés adót is a múzeumra fordítják!
  De én ilyet nem mondtam!
  Tessék nekifutni még egyszer az írásaimnak! :))))))))
  Az éhen döglik kifejezéssel az emberek mindennapi anyagi problémáira utaltam nem pedig szó szerint.
  Engem továbbra is az zavar hogy egy pár ember azt akarja sulykolni hogy ez a városnak milyen fontos dolog.
  Mihez képest?”
 • 15. Muaddib 2011. április 19. 09:57
  „14.
  :)))))))))))))))))”
 • 14. RickCartman 2011. április 18. 21:05
  „13. Muaddib 2011.04.18. 18:06
  Sajnos, színtiszta demagógia, amit írsz, kedvencem ez a gondolat: "a Mosonmagyaróvári polgárok javarésze éhen döglik, ha nincs munkája az nem fontos de, kultúrát emlegető sznobok fontoskodása az kell!"
  1.) nem "döglik" itt éhen senki
  2.) ha mégis, nyugi, nem a múzeum miatt

  Felesleges is a további vita, a cikket olvasd át újra, ez van. Köszönet a sok ezernyi támogatónak!”
 • 13. Muaddib 2011. április 18. 18:06
  „dompici
  Én nem azt írtam, hogy a két dolog közt összefüggés van és most nem is a múzeum fenntartására gondoltam.
  Hanem arra, hogy a ti múzeumotok mennyi embert érint és az egyéb hétköznapi sokkal égetőbb problémák jóval nagyobb súlyban, vannak jelen a városban.
  Fuss neki még egyszer EMBER!:)))
  Hidd el a hétköznapi emberek nagy többsége, leszarja a múzeum problémáját ez nem demagógia, hanem tény, mert sokkal égetőbb megélhetési gondjai vannak a város polgárainak.
  Ha ezt nem veszitek észre, akkor igen is szemellenző van rajtatok, ha megsértődtök, ha nem!
  A múzeum fontosságát kiabáljátok, hogy mi lenne nélküle, elárulom egy púppal kevesebb.
  Sokkal fontosabb dolgokért nem álnak ki sajnos az emberek magukért.
  Továbbá több hozzászólóból azért kiderül, azért hogy egyesek az állásukat féltették a múzeum ügyben is kár tagadni, csak azt nem értem ezt miért nem lehet egyenesen bevallani.
  Hidd el én pozitív felfogású ember, vagyok, mindennek tudok örülni de, a szemfényvesztést azért észre veszem, ha úgy akarjátok előadni a múzeum sikerét, mint a város sikerét azért az akkor lenne igaz, ha város többségét érdekelné a dolog! DE NEM!”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dunasziget: A rendezési terv hiánya károkat okoz

Már elkezdődött útjavítások, rendezési terv, egyeztetés a turisztikai vállalkozókkal – csak… Tovább olvasom