Kisalföld logö

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 13°C Még több cikk.

Moson félezer oldalon - történeti szakkönyv jelenik

Thullner István és Tuba László szerkesztésében hely- és kultúrtörténészek tanulmányaiból áll össze a Mosonmagyaróvár önkormányzata és a Mosoni Polgári Kör kiadásában májusban megjelenő félezer oldalas szakkönyv.

A kötet Moson történetét 1946-ig, a németek kitelepítéséig dolgozza fel a levéltári, könyvtári, múzeumi források felhasználásával. Olyan helytörténetíró elődök munkáit is tartalmazza, mint Gálosi Soma, Haller János és Husz János.

A kiadványban Aszt Ágnes régész a mosoni várról és várispánságról, Dimény Gábor korábbi városi főépítész Moson településképéről, Hegedűs Zoltán főlevéltáros a település közigazgatásáról és községi vezetőiről, Kimlei Péter könyvtáros Moson forrásirodalmáról, Major Tamás tanár a középkori krónikairodalomról ír tanulmányt a kötetbe. Nagy Andrea történész a mosoni zsidóság korai történetét eleveníti fel, Szentkuti Károly gyűjteményvezető a helyi politikai mozgalmakat és a városegyesítést elemzi, Székely Zoltán művészettörténész a mosoni templomról és szakrális emlékművekről ír.

Szirányi Péter tanár írásában Moson XIX. századi híres gazdálkodása elevenedik meg. Tuba László nyugalmazott könyvtárigazgató a közoktatás helyi történetének összefoglalását vállalta, míg Thullner István tanár-helytörténész többek közt Moson földrajzi helyzetéről, régi legendákról, a dunai malmokról és hajózásról ír. A tanulmányok mellett találjuk a 80 oldalas képes kronológiát, terjedelmes függeléket, térképmellékleteket.

A kiadvány a Mosoni Polgári Kör irodájában, a Huszár Gál Városi Könyvtárban és a mosoni fiókkönyvtárban, valamint a Hansági Múzeum Cselley-házbeli irodájában rendelhető meg. Az előrendelt példányok jelentős kedvezménnyel vásárolhatók meg.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Föld órája˝ négy napon át a klímavédelemért

A ˝Föld órája˝ akció keretében Mosonmagyaróváron négy napon át szüneteltetik a közterületi… Tovább olvasom