Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Milliárdokból tüntetik el a szemetünket

Huszonnégy lerakót rekultiválnak Mosonmagyaróvár és Csorna környékén 2,5 milliárd forintból uniós támogatással. A munkálatokat már Pálin, Acsalagon, Szilban el is kezdték. A 3,7 milliárd forintos új hulladékgazdálkodási rendszerre 2,8 milliárd forintot nyert a nagytérség, ennek támogatási szerződését április 4-én írják alá.
Több ezer tonna szemetet szállítanak el a páli lerakóból, a munkálatok kétharmadával végeztek már. Az Acsalag melletti telep felszámolása is elkezdődött, akárcsak Szilban. A Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás hárommilliárd forint támogatást nyert a térséghez tartozó huszonnégy szemétlerakó rendezésére. A projekt munkálatait közbeszerzésen két budapesti vállalat nyerte el: egyikük tizenkilenc, a másik öt lerakó felszámolását vagy vízálló lefedését, illetve ligetesítését végzi el 2,5 milliárd forintból.

– Eredetileg a huszonnégy lerakóból négyet számoltunk volna fel teljesen. Az utóbbi évek csapadékos időjárása azonban átírta a terveket, a korábbi műszaki eljárások nem járhatók. Ugyanis sok lerakó vízben áll, ezért fontos lenne a teljes felszámolásuk – magyarázza Sólyom Tibor projektmenedzser. Több kiviteli terv most készül.

A Lajta-parti városban nyáron kezdődhetnek el a munkálatok. A legnagyobb „falat" a mosonmagyaróvári szeméthegy rendezése lesz, melyre mintegy félmilliárdot költenek. A jelenleg laza földdel betakart, több millió tonna hulladékot tartalmazó telep külső, vízálló „köpenyt" kap és ligetesítik – akárcsak a többi rekultivált lerakót. Hasonlóan járnak el a csornai Gyöngyösmajorban, míg a város másik, temető melletti lerakóját összekupacolás után fedik le vízálló réteggel.

Páliban már elkezdődött a lerakó felszámolása. A projekt további huszonhárom telepet érint.
Páliban már elkezdődött a lerakó felszámolása. A projekt további huszonhárom telepet érint.


– A teljesen felszámolt lerakókból a szemetet a jánossomorjai és a fertőszentmiklósi telepre szállítják, a szennyezett talajt felszedik, újra cserélik. Kis ligetet alakítanak ki rajtuk őshonos, a tájhoz illő cserjékkel. Ezeken a területeken 2020-ig jövedelemszerző tevékenységet nem lehet folytatni. Ellenőrző vízkutakat fúrnak, évente két mintával vizsgálják, hogy maradt-e hátra káros anyag – magyarázza Sólyom Tibor.

Hozzáfűzte: a rekultivált telepeken szemetet már nem lehet elhelyezni.
A társulás egy másik jelentős projektje a térség hulladékgazdálkodását oldja meg 3,7 milliárd forintból. Ennek keretében 10 hulladékudvart, 160 egységes gyűjtőszigetet alakítanak ki. Jánossomorján a szeméttelep mellett egymilliárd forintból válogatóművet létesítenek a szükséges felszereléssel, eszközökkel. Jármű- s további eszközbeszerzés is szerepel a tervben.

– A támogatási szerződést április 4-én, Budapesten írjuk alá 2,8 milliárd forintról. A kilencszázmillió forintos önrészből félmilliárdot a koncessziós díjból kívánunk biztosítani, négyszázmilliót az érintett hetvenegy önkormányzat fizet be – mondta el Árvay István társulási elnök. A beruházáshoz nyolc csomagban írnak ki közbeszerzést.

Sólyom Tibor kifejtette: az önkormányzatok hulladék-közszolgáltatási szerződése 2012–2013- ban jár le. A szemét begyűjtése, elszállítása és ártalmatlanítása a települések kötelező feladata, melyre külön-külön kötöttek szerződést a szolgáltatóval. A nagytérségi társulás felhatalmazást kapott, hogy a közbeszerzésen nyertes szolgáltatóval – melynek a már említett 500 milliós koncessziós díjat be kell fizetnie – tizenöt évre kössön szerződést a feladatra 2013 elejétől.

Olvasóink írták

  • 2. Mate78 2011. március 28. 21:12
    „Ha jól értem akkor a Mosonmagyaróvári lerakóból nem szállítják el a szemetet, hanem csak befedik?”
  • 1. Abrafax 2011. március 23. 18:59
    „A főtanácsadó urat is újrahasznosították, vagy ez egy másik Sólyom Tibor?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Palackba kerül a kiváló minőségű csapvíz

Szigetközi Friss Víz névre keresztelte a mosonmagyaróvári székhelyű Aqua kft. félliteres üvegekbe… Tovább olvasom