Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Míg ünnepelték, eltűnt a luxusterepjáró

Hetvenöt bűncselekmény elkövetésével gyanúsítja a rendőrség azt a két szlovák férfit, akik tavaly nyáron követtek el autófeltöréseket és gépjárműlopásokat Mosonmagyaróváron és a környékén. A több mint fél éven át tartó nyomozást vádemelési javaslattal most fejezte be a rendőrség.
Igencsak elszaporodtak a gépjárműfeltörések az elmúlt év nyarán Mosonmagyaróváron és a környező településeken. Sőt, néhány nagy értékű autót is elloptak akkor még ismeretlen tolvajok.

A bűnözők elsősorban a turisták által látogatott termálfürdők, szállodák, éttermek parkolóiban vadásztak zsákmányra. Előfordult olyan eset, amikor egy osztrák férfi Ausztriában autószalonban megvásárolt vadonatúj Volkswagen Touareg terepjárójával jött át Magyarországra, hogy családjával egy étteremben ünnepelje meg az új autót. Miközben a vacsorájukat fogyasztották, az alig négy órája vásárolt kocsit ellopták a vendéglő parkolójából. Másik esetben pedig egy komplett lakóbuszt lovasítottak meg a tolvajok. Az autófeltörések alkalmával ugyancsak elsősorban külföldi rendszámú járműveket vettek célba és esetenként akár több százezer forintos kárt okoztak a tulajdonosoknak.

Az elkövetések módszeréből és helyszíneiből a rendőrök gyanították, hogy ugyanazok lehetnek a tettesek. Az autófeltörésekre és gépjárműlopásokra válaszul a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság – a környező települések polgárőreivel együtt – összehangolt akciókat szervezett a bűnözők kézre kerítése érdekében. Az intézkedés rövid időn belül eredményre is vezetett, még augusztusban elfogták a két feltételezett elkövetőt (Kisalföld, 2011. augusztus 11.).

Az akció keretében a bűnügyi osztály nyomozói a hegyeshalmi polgárőrökkel járőröztek a határátkelő melletti bevásárlóközpont parkolójában. Ekkor figyeltek fel egy, a parkolóban álló osztrák rendszámú autóra, aminek tulajdonosa számos értéket hagyott az utastérben, jól látható helyen. A kocsi mellett egyszer csak megállt egy szlovák rendszámú személyautó, a benne ülő két férfi pedig feltűnően kezdte „megkörnyékezni" a járművet. Ekkor igazoltatták a két szlovák állampolgárt. Egyikük gyorsan próbált megszabadulni a nála lévő kistáskától.

A rendőrök azonban észrevették az eldobott tasakot, amiben öt darab úgynevezett nyers indítókulcsot találtak.
Előállították a két szlovák férfit, majd indítványozták előzetes letartóztatásukat, amit a bíróság akkor el is rendelt. A gyanúsítottak azóta is előzetesben vannak, a rendőrség pedig az ügyben a napokban zárta le a nyomozást vádemelési javaslattal.

A 40 éves D. Ernestet és a 61 éves B. Stefánt összesen hetvenöt rendbeli bűncselekménnyel gyanúsítják megalapozottan a rendőrök. Ebből kettő jármű önkényes elvétele, egy gépkocsilopás, húsz autófeltörés, kilenc bankkártyával és negyvenhárom okirattal visszaélés. A gépjárműlopásokkal több tízmilliós kárt okoztak, ám az autók többsége végül előkerült, míg a feltörésekkel is közel 5 millió forintnyi értéket gyűjtöttek össze.

A nyomozás során a gyanúsítottak nem működtek együtt a rendőrökkel, egyetlen bűncselekmény elkövetését sem ismerték el. A két férfit korábban Szlovákiában és más országokban is elítélték már. A fiatalabbnak fegyveres rablás, lopás, gépkocsilopás és lőfegyverrel való visszaélés, míg társának kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények és lőfegyverrel való visszaélés miatt volt már dolga a rendőrséggel.

Olvasóink írták

  • 1. anuvuk 2012. április 21. 17:21
    „A Rába gáton, gyanús szlovák rendszámú fekete márkás kocsikat látok közlekedni, hisz oda engedély kell??
    Vagy menekülő útvonalnak használják a gátat??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szociális téren lehet jövője a kistérségnek

„Reméljük, hogy a társulásnak nemcsak jelene és múltja, hanem jövője is van, főként a… Tovább olvasom