Kisalföld logö

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 4°C | 13°C Még több cikk.

Messziről jön a doktor

Fél évszázada generációk gyógyítója dr. Kismarton Mária gyerekorvos. Májustól nyugdíjba vonul. Több mint 1500 gyermek tartozik a praxisához. Őket veszi át májustól dr. Tóth Gyula.
A város új gyermekorvosa Szabadszállásról érkezik. Huszonkét éven át gyógyította ott a gyerekeket, emellett a korábban működő szülészeti részlegen látta el az újszülötteket és a városi ügyeletben is részt vett. A doktor azt mondja: praxisába mintegy 1200 páciens tartozott, ő volt a város egyedüli gyermekorvosa. Ez számos nehézséggel járt, főként amikor a szomszédos településeken kellett helyettesítenie. Egyebek mellett ezért és az ottani bizonytalanságok miatt döntött a váltás mellett.

– Úgy éreztem, hogy egy váltás, megújulás még belefér az életembe. Szeretem a munkámat, és amíg lehet, ezt akarom csinálni – hangsúlyozta dr. Tóth Gyula. Mint mondja: nagyon sajnálja, hogy fel kell adnia eddigi praxisát, de Szabadszállásról tíz éve, mióta megszűnt az ottani honvédségi kiképzőbázis, egyre többen vándorolnak el. Még az is kérdéses, hogy hosszú távon fennmarad-e a gyermekorvosi praxis.

Örülök, hogy rám esett Kismarton doktornő választása, hogy tovább végezhetem a munkáját – mondja dr. Tóth Gyula.
Örülök, hogy rám esett Kismarton doktornő választása, hogy tovább végezhetem a munkáját – mondja dr. Tóth Gyula.

– Bár beszélek idegen nyelvet, nem akartam külföldre menni dolgozni. Több ismerősöm viccelődött azzal, hogy csak néhány tíz kilométerrel kellett volna nyugatabbra mennem, de én itt akarok dolgozni – hangsúlyozta. A doktor azt mondja: noha nincs kötődése, mégsem teljesen ismeretlen számára Mosonmagyaróvár, hiszen a családjával korábban többször jártak, nyaraltak itt.

– A Kisalföldben egy korábban megjelent írást olvastam Kismarton doktornőről. Akkor úgy nyilatkozott: ha nyugdíjba vonul, szeretné, ha olyan utódnak adhatná át majd a praxisát, aki ugyanilyen lelkesedéssel végzi a munkáját, ahogy ő teszi. Ennek fényében örülök, hogy rám esett a választása – mondja dr. Tóth Gyula. Hozzátette: a szabadszállási praxisát sajnos nem sikerült átadnia senkinek, így ott helyettesítéssel oldják meg a további ellátást. A doktor úgy véli: a háziorvoslás egyáltalán nem csábító ma a fiatalok számára. Az ország keleti felében és egy kisebb településen pedig még rosszabb a helyzet. „Sajnálom, hogy orvos nélkül marad most az eddigi praxisom, hiszen huszonkét éven át ott dolgoztam, de úgy érzem, most kellett lépnem" – mondja dr. Tóth Gyula.

Névjegy


Dr. Tóth Gyula Szegeden végezte el az orvosi egyetemet. A kórházi gyakorlatot Gyulán végezte, aztán került Szabadszállásra. Nős, felesége pedagógus, két egyetemista lánya van.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliós vállalkozói párbeszéd

A kimlei képviselő-testület nyitni akar a helyi vállalkozók felé. A megindult párbeszéd már… Tovább olvasom