Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Megtervezték az uniós pénz elköltését

Elkerülő út, új autópálya-csomópont, önkormányzati termálfürdő, sportszálló, vízparti szabadidőközpont. Csak néhány azon tervek közül, amiket a város uniós forrásból valósítana meg a következő pénzügyi ciklusban.

A város 2014 és 2020 közti időszakra szóló területfejlesztési programját fogadta el a legutóbbi ülésén a képviselő-testület. Erre azért volt szükség, mert a megfogalmazott célok alapján lesz lehetőség a következő ciklusban a célzott uniós pályázati lehetőségek kihasználására. A program szerint Mosonmagyaróvár stratégiai célja továbbra is a bevételt hozó beruházások és a város gazdasági vonzerejét növelő fejlesztések ösztönzése. Továbbra is – már évtizedek óta – stratégiai cél a közlekedési hálózat átalakítása, a tehermentesítő és elkerülő utak megvalósításával.

A konkrét fejlesztési elképzelések közt szerepel a 86-os főút melletti ipari park betelepülésének elősegítése, különös tekintettel a Szigetköz és a Hanság mezőgazdasági termékeinek feldolgozására. Ugyancsak fejleszteni akarják a MoWinParkot az 1. számú főút északi oldalán lévő terület bevonásával.

A program részletesen foglalkozik a turisztikai kínálat feltételeinek javításával. Így az elképzelések közt szerepel a Mosoni-Duna, Lajta, Malom-ági Lajta további fejlesztése, kerékpáros és vízi turisztikai központ építése az utak találkozásánál – például a Zsidanits-parknál a Lajta partján. Fontos lenne a Malom-ági Lajta további rendbetétele, első ütemben a Jókai utcáig, illetve a Gorkij utcai hídig, valamint vízparti sétány kialakítása a malomtól a Jókai utcai hídig hidakkal, stégekkel. A Mosoni-Dunán pedig kishajójárat beindításán gondolkodnak. A város továbbra is szeretné bevonni a várat és környékét a helyi turizmusba.
A sportcsarnok megépítése mellett sportszálló létesítését is javasolja a program. Továbbá a gyógyturizmus fejlesztése és egészségmegőrzés céljából új önkormányzati termál- és gyógyfürdő létesítését tervezik uszodával, amit a helyiek kedvezményesen vehetnek igénybe. Ennek megvalósítását példádul a Strand utcai területen képzelik el.

A tervek közt szerepel továbbá a Báger-tó fejlesztése, partrendezése, szabad strand létesítése. Tervezik továbbá egy Mosoni-Duna-parti sza-
badidőközpont létesítését a szabad stranddal összevonva a Strand utcai önkormányzati területen, squashklubbal, bowlingpályákkal, fitneszklubbal, étteremmel.

Egy városi rendezvényhelyszín létrehozását is felvázolja a program. A nagy kulturális és egyéb rendezvényeket, fesztiválokat ugyanis célszerű lenne egy helyre telepíteni, egy erre alkalmas területre. Így például a mosoni szabad strand vagy a Strand utcai önkormányzati ingatlan. Fontos lenne ez a Wittmann parki rendezvényhelyszín kiváltására.

Számos fejlesztési elképzelést vázol fel a program a közlekedési kapcsolatok javítására. Így a részlegesen kiépült nemzetközi és városi belső kerékpárút-hálózat hiányzó elemeinek megépítését, déli és északi autópálya-csomópont létesítését, Lajta-híd építését a Lajta-lakókert és Majorok között. Továbbá a Gorkij utca kivezetését a Királyhidai útra, s
a Lajta-lakókert kikötését a Pozsonyi útra. Szerepel a programban továbbá a tehermentesítő út megépítése, a Mowinpark összekötése a mosonszolnoki úttal, valamint vasúti felüljáró építése a Kenyérgyári út folytatásában az ipari parkhoz.

Olvasóink írták

 • 12. Abrafax 2013. november 09. 09:33
  „A docens úr mindennek csak az első sorát olvassa el, vagy képtelen két tagmondatot összeolvasni, esetleg gondjai vannak az elvonatkoztatással? A doktoridat ki írta, Majakovszkij?”
 • 11. abszurdisztán 2013. november 09. 06:53
  „Nem Magyarországnak nincsenek barátai, hanem Orbán Viktornak nincsenek. Vállalhatalan.”
 • 10. Abrafax 2013. november 08. 22:21
  „A másik dolog, amitől a falnak megyek, az a "mi magyarok ilyenek meg olyanok vagyunk"-féle belénkvert kishitűség.
  Semmivel nem vagyunk rosszabbak, mint bármelyik nemzet itt a szomszédunkban. A szlovákok simán vernek bennünket kulturálatlanságban és ízléstelenségben, az ukránok szolgalelkűségben, a románok elvtelenségben és becstelenségben, a szerbek rátartiságban és kivagyiságban, a horvátok simlizésben, az osztrákok képmutatásban. Egyetlen dologban vagyunk valamennyiük közül rosszabbak: saját magunk gyűlöletében. Mindegyik fenti nemzet magát tartja a legkülönbnek, és ha valamitől, akkor ettől voltak sikeresebbek nálunk a 20-ik században, miközben mi a Károlyival, Jászival, Kádárral és Kunczéval büntetjük magunkat.”
 • 9. Abrafax 2013. november 08. 22:06
  „8: Nem értesz semmit.
  Magyarországnak nincsenek barátai.
  Magyarországnak érdekei vannak.
  (Charles de Gaulle után szabadon- aki angol kegyelemkenyéren, a londoni emigrációban, pénz, paripa, fegyver nélkül is képes volt szembemenni Churchillel, ha azt Franciaország érdeke úgy kívánta.)
  A szabad és a kötött felhasználású hitelnél nem csak a kamat mértéke, hanem a pénz felhasználhatósága is különbözik. A valutalap módszereivel egy ország sem került ki a kátyúból. Olvass utána az EU legutóbbi országértékelésének, de nem csak magyar, hanem spanyol vagy olasz viszonylatban is, és megtudod, miért jó, ha drágábban ugyan, de nálunk maradt a kasszakulcs. És akkor még nem beszéltem a piaci finanszírozás lehetőségének üzenetéről, a pillanatnyi pénzbőség kihasználásáról.”
 • 8. kotorék 2013. november 08. 20:22
  „7. Abrafax 2013.11.08. 19:28
  Ha mi Magyarok az 1800-as évek elején Amerikában alkottunk volna államot , ma nem lenne Amerikai Egyesült Államok (USA).
  Mi mindig okosabbak vagyunk mindenkinél , közben mindig rossz lóra szállunk, és megsértődünk , ha nem mi oszthatjuk az abrakot!
  Az EU ellenes kormányagitáció enyhén szólva is szánalmas , miközben annak a lélegeztető gépére vagyunk kapcsolva!
  Ez akkor is igaz ha az IMF kölcsönöket visszafizettük , helyette a "piacról" veszünk fel hiteleket dupla kamattal 5-10 éves lejáratra, amit az Isten se tudja melyik kormány vezérletével kell gyerekeinknek , unokáinknak visszafizetni.”
 • 7. Abrafax 2013. november 08. 19:28
  „6: Amíg befizetünk és elvárásokat támasztanak, a pénzt is el kell venni. Milyen politikus vagy Te, hogy önként lemondanál az előnyökről miközben vállalod a hátrányokat? Jó, költői kérdés volt, tudom, nem véletlenül kapsz magad helyett Sopronból egy tapasztalatlan kezdőt jelöltnek a nyakadba...”
 • 6. abszurdisztán 2013. november 07. 05:32
  „Van képük büszkén hirdetni az Unióból érkező pénz elköltését, miközben a vezír állandóan az Unió ellen harcol ... hát ez nagyon gáz .....”
 • 5. pancser 2013. november 05. 17:57
  „A város nagyon szépen fejlődik, tiszta és rendezett, de nem hiba nélküli természetesen.
  Ez nagyon jól élhető kisváros, vagy inkább kisvárosok között nagyváros. A város fiatal, vonzza a betelepülőket, fiatalok aránya magas, országos viszonylatban is kedvező a születésszám, nyomor helyet mindenfelé, minden irányban gomba módra nőnek újabb és újabb épületek. A fekvése egyedülálló gazdasági vonatkozásban, néhány kedvezőtlen jelenség mellett.
  Ilyen körülmények között ahol a növekedés a természetes, nagyon fontos az előre tervezés!”
 • 4. oxana 2013. november 05. 10:41
  „Ne legyetek ilyen pesszimisták. Örülni kellene még a legkisebb beruházásnak is.”
 • 3. tökmindegy 2013. november 05. 09:57
  „Szép tervek, nagy ígéretek... A négyévenkénti kampányok szokásos parasztvakítása.
  Szívesen leülnék 2020-ban az éppen aktuális polgármesterrel, és tételesen átnéznénk, hogy mi az ami megvalósult, és mi, ami csak álom maradt. Valószínűleg az utóbbi lista mellett eltörpülnek majd a tények.”
 • 2. permanganat 2013. november 04. 21:19
  „Szép és jó, mi lesz megvalósítva ? Hopp tényleg, választások jönnek, már megint...?”
 • 1. RickCartman 2013. november 04. 18:55
  „nem leszünk gyarmat, nem kell "Brüsszel pénze"! vagy mégis?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életveszélyes a romos épület Lébényben

˝Lébény egyik neves utcáján időközben életveszélyes a gyalogos közlekedés.˝ Tovább olvasom