Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Megszűnhet az iskola Várbologon

Várbalogon évek óta folyamatosan csökken a gyermeklétszám, ezért  valószínű megszűnik helyben az iskola.
Várbalog önkormányzatának költségvetése az elmúlt két évben az infláció mértékének megfelelően növekedett, összességében azonban szűkült a büdzsé a diáklétszám csökkenése miatt. Emellett kevesebb helyiadó-bevétellel számolhatnak, ugyanis megszűnt a földbérbeadás utáni befizetési kötelezettség, valamint az uniós normáknak megfelelően a helyi és a nem állandó lakosok egyformán fizetnek építményadót.

Odor Ernő polgármester elmondta, hogy oktatási-nevelési intézményeiket egyre nehezebb fenntartani, ezért tavaly szeptemberben intézmény-fenntartói társulást kötöttek a jánossomorjai körzeti iskolával és óvodával. A társulásnak eddig leginkább a gazdálkodási előnyét élvezik, hiszen csak így tudják biztosítani a költségvetési törvényben meghatározott minimális tanulólétszámot.

A felsősök már évek óta a város általános iskolájába járnak. A társulás egyelőre továbbra is helyben működik, az 1–4. osztályosokat oktató tagiskolának jelenleg 12 tanulója van. A gyerekek két összevont osztályban, iskolaotthonos rendszerben tanulnak, három pedagógus irányításával. A kisdiákok már az első osztályban megismerkedhetnek a német nyelvvel és a számítógép alapszintű kezelésével.

A tanulólétszám azonban szeptemberre várhatóan tovább csökken, csak nyolc tanulóval számolnak. Így félő, hogy nem tudják tovább fenntartani az intézményt, és a kisdiákoknak is a városi iskolába kell majd bejárniuk. Szerencsére a buszközlekedés jó, a tanítási időhöz igazodik. Az átlagosan 10 gyermeket nevelő óvodát azonban továbbra is fenn kívánják tartani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Küzdelem a kishatár megnyitásáért

A levéli Nagy Attilához hasonlóan a határ túloldalán egy osztrák férfi is több hónapja próbálja elérni a hegyeshalmi kishatár megnyitását. Günter Christ szerint „amit az osztrák hatóságok jelenleg tesznek, azt kényszerítésnek hívják, ez pedig a törvény szerint büntetendő cselekmény”. Tovább olvasom