Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Megszépült az iskola Kimlén

Idén Kimle több beruházást is lebonyolított. A leglátványosabb változáson az iskola épülete esett át, de az őszi fordulóktól felújított öltöző fogadja a labdarúgócsapatokat is. Emellett persze vannak további tervek is.

Régi elképzelést sikerült realizálnia az önkormányzat támogatásával és pályázatok segítségével a kimlei általános iskolának: ősztől egy helyen kezdheti meg a tanulást a település 260 gyermeke. Az intézmény tetőterének átépítésével további négy tantermet alakítottak ki, így megszűnik az oktatás a korábban életveszélyessé nyilvánított magyarkimlei, illetve károlyházi településrészek kisiskoláiban. Az egységesítés régi törekvése volt a falu és a tanoda vezetésének.

A munkálatok idén februárban kezdődtek el és e hónap közepén fejeződnek be. Jelenleg a külön pályázat segítségével megvalósuló külső, hőszigetelő vakolás készül. Az intézményt orvosi szobával is ellátják. A látvány önmagáért beszél, a kisdiákokat korszerű és szép iskola fogadja az új tanévtől. Az épület átalakításának költségeit hatvan százalékban pályázati pénz, negyven százalékban önrész, ezen belül 12,5 millió forint hitel fedezte.

Az iskola felújítása mellett kisebb beruházásokat is lebonyolított a hivatal: a sportöltöző újult meg. Az Ifjúsági és Sportminisztériumtól pályázaton nyert 1,7 millió, illetve a több mint 4 millió forintnyi önerő tetőjavításra, a vizesblokk teljes modernizálására, a gázfűtés kiépítésére, festésre, mázolásra, járólapozásra és az épület külső színezésére volt elegendő. Néhány nyílászárót is sikerült még kicserélni a hetvenes években, részben bontott anyagból készült épületen. A megszépült sportöltözőt szeptemberben ünnepélyesen avatják fel.

Az útjavításokat, benne a kátyúzást és a Csalogány utca felújítását még a tél beállta előtt szeretné elvégeztetni az önkormányzat. Az utcákat szegélyező köztereken, az elmúlt években állított szép szobrok mentén évelő virágok virítanak, melyek számát tervszerűen tovább bővíti az önkormányzat a következő év végéig. Így felfrissül a hivatal épülete előtti virágoskert is. A hivatal 800 ezer forintot nyert számítógépparkja fejlesztésére is.

A dicséretesen működő tűzoltóság és polgárőrség mellett új civil szervezetként rendkívüli aktivitásról ad számot a nemrégiben alakult Kimlei Kulturális Egyesület segítségére támaszkodó Kemene néptáncegyüttes, amely a soknemzetiségű falu kultúrájának megőrzését tűzte célként maga elé. Magyar, horvát és német táncokat adnak elő, s egyre több meghívásnak tesznek eleget. A társulatot lelkes segítők veszik körül, akik rendre szabják-varrják a különböző népviseleteket. Kimlén legközelebb a 2. Vízikarnevál keretében állnak színpadra, ahol „Múlt és jelen" címmel kétórás műsorban mutatnak be pillanatképeket a község történetéből.

Lakossági összefogás eredményeként a magyarkimlei templom mellett már megtalálható az a térburkoló anyag, amit e hónapban raknak le. Psszel még egy munkát kezd el az önkormányzat: a novákpusztai közösségi ház fűtését alakítanák ki.

Korábban Kimléről:

A hagyományok kimlei őrzői (2002-05-31) >>
Három ikerpár egy csoportban (2002-06-09) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mercedes és Opel állt lángokban

Kedden hajnalban kigyulladt Mosonmagyaróváron egy Mercedes terepjáró, majd a tűz átterjedt a… Tovább olvasom