Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 23°C Még több cikk.

Meggyújtották az első gyertyát

Mosonmagyaróvár - A rendalapító Kalazanci Szent József születésének négyszázötvenedik évfordulóját ünnepelte a mosonmagyaróvári piarista iskola, a rendezvényt megtisztelte jelenlétével Juliusz Janusz érsek, apostoli nuncius.
Ritkán adatik meg, hogy a katolikus egyház legfőbb pásztorai ellátogassanak a mosonmagyaróvári közösséghez. Tavaly Erdő Péter jött el a városba, szombaton Kalazanci Szent József születésének négyszázötvenedik évfordulója alkalmából szervezett ünnepség fényét Juliusz Janusz érsek, apostoli nuncius részvétele emelte, akit anyanyelvén, lengyelül is köszöntöttek.

– Hálát adunk Istennek azért, hogy Kalazanci Szent József műve, a legszegényebbek iskolai nevelése, amelyet a szent Rómában kezdett el, nagyon hamar, még életében ismertté lett Magyarországon is. A Kegyes Tanítórend, azaz a piaristák már 1642-től jelen vannak az országban. Kalazanci életszentsége szilárd alapja lett a piarista atyák jövőbeni fejlődésének. Nevelési programjában két dolgot szeretett volna egyesíteni: a jámborságot és a tudományt. Ez a program mindig érvényes, mert az embernek a teljes fejlődése szempontjából mindig szüksége van az értelemre és a tudományra, ugyanakkor meg kell találnia a helyes utat is az életben, tisztelnie kell az örök értékeket, mindenekelőtt Teremtőnket és annak törvényeit – fogalmazott a Szent Gotthárd-templomban celebrált ünnepi szentmise keretében a nagytiszteletű vendég, aki XVI. Benedek pápa nemrég diákok előtt elhangzott gondolatait is idézte. – Fontos, hogy a fiatalok tudjanak „szembeevezni", ne hagyják magukat félrevezetni azoktól, akik az arroganciát, az erőszakot, a hatalmat és a fejlődést propagálják minden eszközzel.

A Szent Gotthárd-templomban celebrált ünnepi szentmisét Juliusz Janusz érsek, apostoli nuncius.

– Kalazanci Szent József születését a Föld harmincöt országában közel nyolcezer tanár és százhúszezer diák ünnepli - emelte ki beszédében Farkas István piarista igazgató. A rendalapítót feltétlen gyermekszeretete – melynél csak Isten-szeretete lehetett nagyobb – határozta meg. A tanintézmény vezetője szónoklata végén megköszönte az Úristennek a piaristák 268 éves óvári jelenlétét.

A szentmise után az iskola diákjai műsorral tisztelegtek a rendalapító szent emléke előtt.

Juliusz Janusz délután Darnózselin a millenniumi keresztnél felállított községi karácsonyfánál meggyújtotta az adventi koszorú első gyertyáját.
Fontos, hogy a fiatalok tudjanak „szembeevezni",  ne hagyják magukat félrevezetni azoktól, akik az arroganciát, az erőszakot, a hatalmat és a fejlődést propagálják minden eszközzel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az unió jövője rajtunk áll

Mosonmagyaróvár - Használjuk ki a város kedvező adottságait címmel szerveztek konferenciát szombaton… Tovább olvasom