Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

Megélénkült a műkincspiac

Mosonmagyaróvár - A gazdasági válság mélyülésével párhuzamosan erősödik a műkincspiac: sokak bizalma megingott a banki befektetésekben, ezért megtakarításaikat műalkotásokban akarják „bebiztosítani". A Pogány Galériában az elmúlt hónapban megtöbbszöröződött a befektetést keresők száma.
Míg a hónapok óta tartó gazdasági világválság az élet minden területére begyűrűzik és érezteti negatív hatását és sorra válnak bizonytalanná az addig teljesen biztosnak vélt befektetések, addig a műkincspiac egyre inkább „virágzik". Szakemberek szerint a tőzsde és az ingatlan jelenleg nem tűnik biztos befektetésnek, így a pénz máshova áramlik, előtérbe kerülnek az olyan hagyományos befektetési formák, mint a nemesfém vagy éppen a műkincs. A műkincspiac válság idején mindig megélénkül.

– A műkincs ugyanolyan befektetési lehetőség, mint az arany, ingatlan vagy értékpapír – magyarázza Pogány Éva, a mosonmagyaróvári Pogány Galéria tulajdonosa, aki az elmúlt hónapokban maga is érzi az egyre erősödő érdeklődést a műkincsek iránt. A jelenleg dunakiliti kastélyában élő gyémántkereskedő, Csebi Pogány Alajos által összegyűjtött mintegy ezer műtárgyat bemutató galériába a válság mélyülése óta egyre többen térnek be, hogy megtakarításaiknak biztos helyet találjanak.

Pogány Éva
Pogány Éva

– A forint árfolyamának euróval szembeni drasztikus romlása miatt megingott az emberek bizalma a banki befektetésekben – magyarázza Pogány Éva. – A válság miatt az ingatlanbefektetések ugyancsak háttérbe kerültek, hiszen ezek nehezen mobilizálhatóak. Ezzel szemben a műkincsek biztos befektetést jelentenek, könnyebben mobilizálhatók, értékükre nincs hatással az árfolyamváltozás. Az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján az emberek egyre inkább felismerik ennek a lehetőségét és megtakarított pénzüket megpróbálják valami értékálló műalkotásba fektetni.

– Nem jellemző a hisztérikus vásárlás, az emberek továbbra is szakértelemmel vásárolnak, adott esetben tanácsadók véleményét kikérik, az árak pedig emelkednek ugyan, de reálisak maradtak. A tavalyi év végéhez képest az elmúlt egy hónapban megtöbbszöröződött az érdeklődők száma. Vannak, akik néhány százezres megtakarításukat szeretnék műkincsbe fektetni, de többen milliós tárgyak iránt is érdeklődnek. Előfordul olyan is, aki hosszú listát állított össze az általa megvásárolni kívánt értékekből.

A válság miatt egyre többen műkincsekbe fektetnék a pénzüket. A Pogány Galériában is érzik a növekvő keresletet.
A válság miatt egyre többen műkincsekbe fektetnék a pénzüket. A Pogány Galériában is érzik a növekvő keresletet.

– Az érdeklődők többsége már nem műgyűjtő, kizárólag a biztos befektetés érdekében szeretne ilyen műalkotásokat vásárolni. Az igények is sokrétűek, nem csupán festményekbe vagy szobrokba kívánnak fektetni, ugyanúgy érezhető érdeklődés az antik bútorok vagy egyéb tárgyak iránt. A galériát korábban elsősorban magyarok keresték fel, ám az elmúlt időszakban egyre többen érkeznek a határainkon túlról, főként Szlovákiából is, akik szintén megtakarításaiknak keresnek biztos befektetést és a számukra kedvező euróárfolyamot használják ki – mondja Pogány Éva.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kényszerből mondtak nemet

Dunakiliti - Nem csökkentett a helyi iparűzési adó mértékén Dunakiliti: hiába kérte a legnagyobb… Tovább olvasom