Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Mamutlábnyomtól a szigetközi farkasig

"A vadászat története az őskortól napjainkig Mosonmagyaróváron és környékén" – ezzel
a címmel nyílik pénteken délután 4 órakor kiállítás a mosonmagyaróvári Hansági Múzeumban.
Az időszaki tárlat a Hansági Múzeum gyűjteményére alapozva, a történelmi korokon végighaladva mutatja be a vadászat fejlődését. Az érdeklődők láthatnak mamutagyart, barlangi oroszlán koponyát, megismerhetik a honfoglaló magyarok csodaszarvas-történetét.

A tárlat középkori anyagából kiderül, hogy a korszak leghíresebb solymásznője az óvári uradalom birtokosa, Mária királyné volt.

Az újkori részen az itt élt állatok preparátumai tekinthetők meg, köztük például az az európai szürke farkas, amit Olasz István lőtt Dunakilitin. A kiállítás látogatói kézbe vehetik a korszak jellegzetes fegyvereit és tárgyait.

Napjaink modern vadászati eszközei közül az állathívó sípok sokféleségét ismerhetik meg az érdeklődők. A kiállítást díjnyertes agancsok, aranyérmes agyar, középkori és mai vadászöltözet teszi szemléletesebbé.A múzeumban gondoltak a gyerekekre, számukra interaktív játékok készültek, így például barlangrajz készítése, ókori mozaikkép alapján puzzle-játék, középkori állatok figuráinak felhelyezése Moson megye térképére, vagy az avarban állatnyomok felismerése.

A kiállítás programjaihoz kapcsolódik még az íjászat, célba lövés és golyóöntés is. Az udvaron pedig egy magasles és vadetető várja az érdeklődőket.

A vadászati kiállítás megnyitója előtt, ma délután 2 órakor
vadászkutya-bemutatót, majd 3-kor a Mosonmagyaróvári Íjász Sportegyesület bemutatóját nézhetik meg a látogatók.

Az ünnepélyes megnyitó 4 órakor lesz, itt dr. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egytem rektora mond beszédet, ezt követően pedig "Ha a kürt szava harsan" címmel a Theatrum Ad Flexum ad elő táncjátékot.

Olvasóink írták

  • 1. itaksc 2011. szeptember 16. 16:45
    „Úgy tudom hogy nem pénteken, hanem szombaton lesz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túrák a megújult tanösvényen

Nemrégiben fejeződött be a szigetközi természetvédelmi bemutató útvonal felújítása. Tovább olvasom