Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | -1°C

˝Lépre csalta a madarakat˝, de a mezőőr tetten érte

Ásványráró - Egy lépes vesszős módszerrel „dolgozó" helyi férfire lett figyelmes Ásványrárón a mezőőr. A lebukott „madarász" által eldobott dobozban egy védett kék cinke és egy sármány volt: az egyik elpusztult. Akadnak, akik kereskedelmi célból fogják be és külföldre viszik a madarakat.
Az ásványrárói kálvária mögötti rész az énekesmadarak kedvence, mert itt a havas részeken is megtalálják az élelmet: a bokrokban sót, fagyott kökényt, csipkét. A helyi mezőőrnek egy hónapja érkezett a jelzés, hogy egy autós folyamatosan ezen a helyen „kószál", azt azonban senki sem tudta, mit csinál ott. A mezőőr távcsővel figyelte a helyet a napokban, amikor meglátta a bokrok közt tevékenykedő helyi férfit. A „madarász" azonban észrevette őt s a kabátja alól elhajított két dobozt. A tevékenységét firtató kérdésre azt mondta, hogy csak nézeget, majd gyorsan távozott a helyszínről. Ekkor találta meg a társadalmi megbízatásban polgári természetvédelmi őrként is dolgozó mezőőr a két dobozt a hóban: az egyikben speciális ragasztó volt, mely az úgynevezett lépes vesszős módszerhez szükséges. Ennek lényege, hogy a bokorra szálló védett madarak lába odaragad a vesszőhöz. A másik dobozban egy kék cinke és egy sármány volt, az egyik állat el is pusztult. A mezőőr értesítette a nemzeti park munkatársait, akik kimentek a helyszínre, majd hivatalból a rendőrséget is bevonták az ügybe. Ezen védett madarak viszonylag drágán értékesíthetők – elsősorban külföldön.

Sármány (illusztráció)
Sármány (illusztráció)

Váczi Miklós, a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság őrszolgálatának vezetője elmondta: elsősorban Győr környékén és a Szigetközben fordulnak elő hasonló esetek. Több esetben nem hobbiból, hanem kereskedelmi célból fogják be ezen védett madarakat s külföldön értékesítik őket. Ezen állatok természetvédelmi értéke 10 ezer forintnál kezdődik, a ritkább fajok akár 50 ezret is „kóstálhatnak". Ha a befogónál talált madarak összértéke meghaladja a 100 ezer forintot, akkor természetkárosítás bűntette miatt indulhat ellene eljárás. Bár régebben fagyöngyből főzött enyvet használtak, mely vízzel lemosható, most sokszor egérragasztóval dolgoznak, ez csak benzinnel jön le, ami a tollat is kitépi. Gyakran a vergődő madarak elpusztulnak egy-egy törött szárny vagy láb következményeként. Akad, aki az otthoni madáretetőjénél „dolgozik" hasonló módszerrel – keresetkiegészítésként.

Olvasóink írták

  • 2. MTT 2009. március 01. 10:22
    „Én inkább etetem őket, olyan szemet gyönyörködtetőek, amikor csapatostul jönnek az etetőhöz! Sok barom meg befogja őket! Kemény büntetést neki, hogy a többi is okuljon belőle!”
  • 1. pampus 2009. február 28. 09:20
    „No, ez már nem "szabad madár"!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A költségvetésről döntenek

Mosonmagyaróvár - Soron következő ülését tartja Mosonmagyaróvár önkormányzata február 26-án,… Tovább olvasom