Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Lébény - Kovács Gábor: A kisebb települések is átpolitizálódnak

Nyolc év polgármesterség után újból indulna a településvezetői székért Kovács Gábor, aki a nagyközség helyett ma már a megye legfiatalabb városát irányítja.
– Egy nagyközség polgármestereként kezdte a ciklust és egy kisváros polgármestereként zárja. Hogy látja az ön mögött álló négy-nyolc polgármesteri évét?

– Az, hogy Lébény város lett, csak egy állapot. Ez nem érdem, pláne nem az enyém. Igaz, ez valamit azért talán kifejez. Egyfajta indikátora az elmúlt évek munkájának. Azt mondhatjuk, hogy a Lébény nevű űrhajó egy másik pályára állt át. Egy olyanra, amely bejárja az eddig megszokottat, de emellett lehetőséget ad máshova is eljutni. Sok múlik a kormányoson, mert rengeteg a zavaró kisbolygó.

– Folytatni kívánja a következő években az elkezdett munkát?

– Igen, indulok polgármesterjelöltként. Úgy érzem, ez egyrészt kötelességem azokkal szemben, akik eddig bizalmat szavaztak nekem, másrészt akik bizalommal voltak irántam és korábban megválasztottak, ők vonhatják meg ezt tőlem. Senki más. Én úgy érzem, hogy van még dolgom, nem is kevés… De a sorsom – legalábbis a polgármesterség tekintetében – az ő kezükben van.

– Mi az, amire büszke elöljárói éveiből?

– Gondolom, ez a helye a tárgyiasult értékek felsorolásának: utak, járdák, épületek és sorolhatnám. De inkább tekintsünk el ettől. Aki Lébényben él, az úgyis lát, tapasztal dolgokat… Meggyőződésem, hogy ezek szükséges, de nem fontos „kellékei" a kérdésben rejlő büszkeségnek. Ami igazán lényeges, az a közösségünk maga. A civil szervezetek rendkívüli aktivitása, az intézmények színvonala, a virágos közterületek, a felkészült és elhivatott dolgozók. A gyönyörű természeti és épített környezet. Ezekre büszke lehetek és az is vagyok.

Kovács Gábor
Kovács Gábor

– Amennyiben önnek szavaznak bizalmat a lébényi választópolgárok októberben, mi az, amit továbbvinne?

– Az elmondottak szerint erre nem nehéz a válasz: a szükséges javakat előteremteni, lehetőleg pályázati segítséggel, a lényegeseket pedig tovább csiszolni, tökéletesíteni.

– És akad olyan is, amin a csiszolás mellett változtatni kíván?

– Olyan jó lenne, ha tudnánk örülni az eredményeinknek, a sikereinknek. Jó lenne kicsit „lelassulni". Ám ez nem az ellustulni szinonimája. Időt, figyelmet kell szánnunk egymásra. Egy kis mosoly az emberek arcán, tisztelet a másik iránt. Ezek elsőre nevetségesnek tűnő dolgok, tudom. De meggyőződésem, ha e tekintetben lennének változások, mindenki jobban érezné magát a bőrében. Én is…

– Lesznek kihívói a kisváros polgármesteri székéért?

– Szeptember 8-án száll fel a füst. Így hát erről jelenleg nem tudok semmit. Persze azért sejtek, hiszen itt élek. Úgy látom, hogy folyik a kisebb települések átpolitizálódása is. Ezért Lébény – talán éppen az elért eredmények miatt – bekerült a nagypolitika látóterébe. E tekintetben hát nem sok kétségem van, lesz kihívóm és pártos mezben indul majd. A véleményem az, hogy jobb lenne, ha ez nem következne be. Mármint a polgármesteri pozíció politikai elszíneződése. Egyébként e tekintetben a Kisalföld a példaképem: meghallgat mindenkit, beszámol minden fontos dologról, teszi a dolgát, de nem tartozik sehová.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén nincs több strand

Míg tavaly végig jó volt a víz minősége a mosonmagyaróvári Itatónál és a mosoni strandon, addig idén… Tovább olvasom