Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Lakhatás és képzés rászorultaknak Mosonmagyaróváron

A mosonmagyaróvári Családok Átmeneti Otthonának és a Hajléktalanok Átmeneti Szállásának néhány lakója pályázati támogatással továbbképzésen vehet részt márciusig. Egyiküknek már biztos állása is akadt, de helyi vállalkozók többeket is alkalmaznának.

˝Lakhatással, munkával, képzéssel az integrációért˝ címmel uniós támogatással, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával 2012 márciusáig a mosonmagyaróvári Családok Átmeneti Otthona (CSÁO) és a hajléktalanellátó szolgálat pályázatot nyert. Ennek keretében hajléktalanellátó intézményekben, családok átmeneti otthonában vagy anyaotthonokban élőknek szeretnének segíteni lakhatási támogatással, munkahelykereséssel vagy éppen továbbképzésükkel. A részletekről Kopf Katalin, a CSÁO vezetője számolt be.

– A hajléktalanszálló és a családok átmeneti otthonának lakói közül tizenöt személyt választottunk ki, akik elsőként egy életmódtáborban vettek részt, majd mentálhigiénés képzést is kaptak. Október elején indult el a tényleges oktatás, melynek során takarítókat képezünk – magyarázza a szakember. A tanulók heti négy nap elméleti és gyakorlati oktatásra (ezt egy dunakiliti cégnél végzik) járnak egészen márciusig.

– A képzésre bejutó anyák jelentős része még bölcsődés korú gyermeket nevel. Gördülékeny oktatásukban segített a város bölcsődehálózata.

Emellett megélhetési és lakhatási támogatással is segítik az érintett családokat. A képzésre járók közül egyiküknek már biztos a munkahelye, de többekről is érdeklődnek helyi vállalkozók. Azok a cégek, amelyek a program keretében alkalmaznak munkást, a munkaügyi központtal kötött szerződés szerint támogatásban részesülnek.

Olvasóink írták

 • 3. janika 2010. november 04. 12:33
  „Mikor szkennelnek ide egy-egy munkaszerződést ezek a"vállalkozók"? Vagy valóban csak kurva futtatásról van szó?”
 • 2. Dozer 2010. november 03. 10:00
  „szocdem ismét bebizonyítottad, hogy nulla fogalmad van a dolgokról :D Neked csak egy hely kell ahol károghatsz... indíts blogot :D”
 • 1. szocdem 2010. október 29. 11:31
  „Parasztvakítás........ Még több lesz a hajléktalan!

  M kapta a levelet asz SZDP Győri szervezete Nyitrai Úrtól - a felelős államtitkártól.
  Azt írja, hogy az új, hajléktalanokat üldöző törvényt nem "szabad" üldöző jellegűnek tekinteni, mert a Kormány "elkötelezett" a hajléktlanok számának csökkentésében.

  Azt írja " NEM SZABAD" - de sajnos annak KELL értelmezni. (Lásd: a prostitució sem törvényellenes a kijelölt helyen. de valamért az "elkötelezett" elit ilyeneket a mai napig nem határozott meg, ahogy a hajléktalanok tartózkodási helyét sem fogja meghatározni soha az életben! (legalábbis ha nem akarja a valódi - szocionáci - arcát megmutatni a kormány.

  Egy olyan kormánytól, ami az előző ciklusában nem írta alá az európai szociális chartát - mondván nem tudjuk mi a szegénység, és nem kívánta alkotmányba emelni a lakhatási jogot mint q nyugati országok - egyébként ilyen és ehhez hasonló ügyekben semmit nem lehet várni.!

  A kormány további szakirányú "elkötelezettségéről":

  1. Nem vezeti jövőre sem vissza a lakásépítési támogatást, azt csak a 2008-i összeg 60%-ban határozza meg az újbóli - fokozatos ismételet bevezetés esetére - TÍZ ÉV MÚLVA!

  2. Könyörgő leveleket küldözget a köztársasági elnökkel aláíratva hogy adakozzon a lakosság a bajbajutottaknak - a kolontári ügy a főpróbája a jövőre bekövetkező tömeges hajléktalanság kezelésének!

  3. A szociális rendszerből - ami a hajléktalanságot kezelni tudná - újabb százmilliárdokat von el, ami újabb ezrek hajléktalanságához fog vezetni.

  4. Az önkorikban az egységes segélyezési, szociális ellátási rendszert a tervezés alatt álló lex Kósa törvénnyel szétveri, és az önkorik mindenkori kedvének, szándékának rendeli azt alávetni. Ezzel a társadadalmi önvédelem utolsó bástyáját is ledönti.

  5. 2006-ban a Kossuth teret épp a hajléktalanok tartották blokád alatt a fidesznek (azok nem értek rá, ahogy sosem) ami a mostani törvény értelmében még csak köszöntet sem érdemel Orbánék részéről. Magyarul átnéznek az adófizetésre nem képes állampolgárokon - amint és ahogy a "jó" kapzsi neolibsiknek ez etikailag is kötelező...

  Ezt megint jól megcsináltátok elvtársak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Virágos elismerés a mosonmagyaróvári óvodának

˝Kiemelt feladatunk a környezettudatos gondolkodásra nevelés, és ezért változatos tevékenységekkel és játékokkal teszünk is˝ - vallja a Hildegard Óvoda vezetője. Tovább olvasom