Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Lajta-parti generációk gyógyítója

Mindig is gyermekorvos szerettem volna lenni, és örülök, hogy megadta ezt nekem a sors – vallja dr. Kismarton Mária. Fél évszázados orvosi pályájából eddig negyvenhat évet töltött Mosonmagyaróváron.
„Kislánykorom óta ismerem, hiszen gyermekként ha beteg voltam, anyukám mindig őt hívta hozzám. Ma már kétgyermekes anyuka vagyok. 11 éve, mikor a kisfiam megszületett és gyermekorvost kellett választanom, nem is volt kérdés, hogy kit válasszak. Aztán mikor először jött a beteg kisfiamhoz és megvizsgálta, leült, receptet írt. Most már velem, de ugyanúgy, mint gyerekkoromban anyukámmal, türelemmel, nagy tudással beszélgetett, nyugtatott. Semmit nem változott, csak az idő telt el. Már akkor tudtam, jó döntés volt őt választani. Aztán öt éve megszületett a kislányom is.

Sajnos szívbetegséggel, de gyógyítható volt és ma már egészséges is. Ez idő alatt a doktornő mindvégig mellettem volt. Mindig számíthattam rá, s csak köszönhetek neki. Akkor jöttem rá, ugyanúgy hozzátartozik az életemhez, mint bármelyik rokonom. Sokan vannak még, akiknek szintén így kísérte végig az életét kis városunkban" – írta lapunknak dr. Kismarton Mária gyermekorvosról Olivér és Petra anyukája.

a
Dr. Kismarton Mária: „Szeretném, ha olyan utódnak adhatnám át majd a praxisomat, aki ugyanilyen lelkesedéssel végezné munkáját, mint ahogy én teszem."


– Pedagóguscsaládban nevelkedtem, imádtam gyermekek között lenni. Én azonban mindig is gyermekorvos szerettem volna lenni és örülök, hogy megadta ezt nekem a sors – vallja dr. Kismarton Mária, aki nemrég vehette át aranydiplomáját. A ma is praktizáló gyermekorvos Kispaládon született, családjával több alföldi településen is élt. Orvosi diplomát 1961-ben szerzett Szegeden, majd négy évig a szentesi kórházban dolgozott. Innen került 46 éve Mosonmagyaróvárra, ahol azóta is egykori álmának él: gyermekeket gyógyít, már generációkon át.

– Nekem ez az életem, boldog vagyok és hálás a sorsnak, hogy a hivatásomnak élhetek. Amikor a Lajta-parti városba költöztem, eredetileg hárman láttuk el a gyermekorvosi teendőket, ám úgy alakult, hogy sokáig egyedül rám hárult ez a feladat. Ma is az enyém a legnagyobb körzet, jelenleg 1620 gyermek tartozik hozzám. Sok szeretetet és tiszteletet kaptam a kis pácienseimtől, szüleiktől – magyarázza Kismarton doktornő.
– Fájó, hogy nincs utánpótlás, kevés a gyermekorvos. Szeretném, ha olyan utódnak adhatnám át majd a praxisomat, aki ugyanilyen lelkesedéssel végezné munkáját, mint ahogy én teszem – válaszolt azon kérdésünkre, miszerint meddig maradna a legkisebbek szolgálatában.

– A két fiamnak sokszor hiányolnia kellett engem. Ma büszkék rám, akárcsak én őrájuk. Négy unokának örülhetek – tette hozzá a jelenleg legrégebben praktizáló mosonmagyaróvári gyermekorvos, akinek munkáját a szakma és a város is elismerte.

Olvasóink írták

 • 3. nedeczkycsilla 2011. december 14. 12:38
  „Köszönöm hogy annak idején sokszor meggyógyitott.
  Hálás vagyok, hogy a gyermekeimnek is segitett.
  Jó egészséget és hosszú életet kivánok.”
 • 2. dorombolok 2011. december 13. 19:37
  „Isten tartsa meg jó egészségben nagyon-nagyon sokáig!”
 • 1. Dr.Lang 2011. december 13. 15:40
  „Nem sokat valtozott a doktorno! Ugy latszik csak en oregszem ;-)
  Jo egeszseget kivanok neki, koszonet a munkajaert!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhagyják a határt a katonák

Az évek óta tartó folyamatos karcsúsítás nyomán pénteken végleg megszűnik az osztrák hadsereg… Tovább olvasom