Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 26°C Még több cikk.

Kutyaélet a Balás utcában: tiltakozó szomszédok

Mosonmagyaróvár - Forrnak az indulatok a majoroki Balás Árpád utcában, a lakóknak elegük van a szomszédos telken tartott csaknem húsz, nagy termetű kutya állandó ugatásából.

– Annak idején az egyik legcsendesebb környékre költöztem, most pedig úgy érzem, mintha a horror utcájában élnék – panaszolja az egyik lakó, Sipos Lászlóné.

Az első kutyák másfél éve érkeztek a telekre, akkor még csak néhány, aztán egyre többet hoztak. Az utcában élők úgy tudják: osztrák férfi az ingatlan tulajdonosa, tőle bérli a házat egy szintén osztrák nő, aki két társával együtt naponta jár gondozni az ott tartott ebeket. Év elején még azt ígérték a lakóknak, hogy két hónapon belül elviszik a kutyákat, de nem így történt. Az utcabeliek szerint minimum tizenöt állat élhet itt, öt-hat a kertben szaladgál, a többi napközben be van zárva a házba.

A kutyák átugranak a kerítésen, nem egy szomszéd nézett már velük farkasszemet, amikor az ő kertjükben is látogatást tettek. Azt mesélik, egy utcabelinek széttépték a csirkéit. Áradnak a panaszok az összegyűlt lakóktól: – Ijesztő látvány egy ilyen hatalmas kutya, és mindnyájunkat nyomaszt a tudat, hogy bármikor előttünk teremhet valamelyik – mondja egyikük. – Lassan már az utcára sem merek kimenni – teszi hozzá egy másik. – Én meg pont mellettük lakom, és folyamatosan bűz árad a kutyaürüléktől – kesereg Rácz Istvánné szomszéd. Akkor telt be a pohár, amikor néhány állat több lakó szeme láttára széttépte az egyik kutyát. Ekkor az egész utca összefogott, kihívták a rendőrséget, és az önkormányzathoz fordultak.

A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság szabálysértési feljelentést tett a bérlő ellen az ebtartási rendelet megsértése miatt. Az eljárás során pénzbírságot szabtak ki, amelyet eddig még nem fizettek ki. Az önkormányzat a lakossági bejelentés nyomán megtette a szükséges lépéseket, ám falakba ütközött. A hatóság többször is kiment helyszíni szemlét tartani, ám mivel senki nem volt otthon, nem tudtak bejutni. A bérlőt nem lehet elérni, leveleit nem veszik át, lakcíme ismeretlen. Ha gazdájuk nem oldja meg elhelyezésüket, az önkormányzat elszállíttathatja az ebeket, ám ez is nehézségekbe ütközne, hiszen az állatokat nemcsak a kertben, hanem a lakóházon belül is tartják, ahová a hatóság nem mehet be.

A lakók szerint tenyésztik az ebeket és kereskednek velük, az önkormányzathoz viszont olyan hírek is eljutottak, hogy a bérlő állatvédő.

Az érintett, neve elhallgatását kérő osztrák nő portálunk megkeresésére határozottan elutasította a feltételezést, hogy kereskedne a kutyákkal.

Mint mondja, egy legálisan működő nemzetközi állatvédő szervezetet képvisel, és bajba jutott vagy sintértelepről elhozott, nagy testű jószágokat ment meg. Három saját, a hatóságnál számon tartott kutyáján kívül átmenetileg szoktak nála lenni egyéb állatok, amíg gazdát nem talál nekik külföldön. Az ebek mindegyike be van oltva, mikrocsippel ellátott, illetve rendelkezik a külföldre szállításhoz szükséges kutyaútlevéllel. Mindezeket dr. Novák Péter állatorvos is megerősítette. A hölgy bevallása szerint pillanatnyilag a saját három kutyáján kívül nincs több a telken.

Bár az állatvédő egyesület valóban törvényes, a mosonmagyaróvári ˝telep˝ nincs bejelentve, így engedélye sincs a hivatalos működéshez. A mostani helyzet kényszermegoldás az állatvédőnek is, aki már jó ideje keres a környéken megfelelő helyet egy legális kutyamenhely létesítésére. Ezzel megoldódna az állandó konfliktus a szomszédokkal, akik állítása szerint többször is megfenyegették a gyermekét egyedül nevelő nőt.

A hatályos rendelet szerint családi háznál nem lehet háromnál több kutyát tartani. Az ebtulajdonosnak biztosítania kell, hogy közterületre ne juthasson ki állat, továbbá köteles olyan feltételeket teremteni, hogy a szomszédban lakók nyugalmát ne zavarja a kutya, ne okozzon nekik anyagi kárt, és ne veszélyeztesse senki testi épségét.

Olvasóink írták

 • 19. medi 2010. szeptember 04. 14:04
  „hát nem tudom ki nevezi állatvédőnek őket de amit a videó is mutatja nem azok még csak otthon sincsenek mikor baj van a állatokkal
  http://videa.hu/videok/allatok/utca-bal-e1Uo90bKbSA3sLkK?play=1
  ezt a videót eljuttattuk a Kisalföldnek.
  kérdem én mi van ha kiszöknek és megtámadnak egy kisgyereket”
 • 18. Settyke 2010. szeptember 03. 20:15
  „16.! Nem bántottál meg,ne aggódj!Én sem akartalak Téged,ha esetleg igen,akkor elnézést kérek,de mindig felháborít amikor szegény kutyákat bántják,és persze azokat,akik segíteni próbálnak!A helyzet az,hogy amíg az ember meg tudja védeni magát,ezek az állatok sajnos nem..”
 • 17. Kálnoki 2010. szeptember 03. 18:15
  „Fff énis ismerem a családot. Az asszonyát valamikor nyáron éjjel hozták be a balesetire mert tökrészegen eleset a medencéjükbe othon :-D
  Ellátás után persze sietet vissza piázni! Mosthogy mondod télleg érdeklődtek utánna az önkormányzattól hogy mire emlékszünk milyen álapotban volt. Italos volte. Álíttólag ez a nő van othon a babájukkal.”
 • 16. Hakapeszipeti 2010. szeptember 03. 17:10
  „11.hozzászólás Settyke!
  Nem akartalak-akarlak megbántani, de érdekes egy lelkivilágod lehet, amikor az állatokat jobban becsülöd az embereknél!
  Persze szíved joga, éld így az életed ha így találod helyesnek!
  Szeretgesd csak a kitaszított kóbor ebeket, macskákat, mi egyebet, az embereket pedig ( köztük engem is) nyugodtan másodrangúnak számíthatod!
  Lelked rajta!”
 • 15. fffff 2010. szeptember 03. 16:30
  „Igen 14-es, amíg itt laktak, nem hagyták pihenni az embereket, szomszédokat. Minden áron el akarták érni, hogy mindenki meggyűlölje őket. Hamar meg is lett az eredménye. Ha épp nem éjszakába nyúlóan vedeltek, akkor a fájukat buríttatták le más elé, stb-stb. Ahelyett hogy dőzsöltek, figyeltek volna inkább a gyereklányukra, aki 14 évesen "anya" lett. Szép karrier mondhatom. Bár mit várna az ember, ha ilyen példát lát otthon míg felnő.
  S nem sokat változhattak azóta mióta innen elmentek, mert úgy hallom a hivatalban, hogy egy egész utca fogott össze ellenük, csak most már a gyámhivatal is figyelemmel kíséri a dajdajozásaikat. Annak pedig a fele sem tréfa sajnos ha már a gyermekvédelem is beszáll a "buliba"...
  Az állatokat pedig én biztosan nem lököm ki sehova, hiszen több is van a háznál. Nevelés kérdése hogy hogyan viselkednek a kutyák éjjel.”
 • 14. elekdédi 2010. szeptember 03. 13:05
  „Kedves 8.komi az életed miért nem élheted az ilyenek miatt ? Kérdem, ők nem hagynak dolgozni vagy élni, miben akadályoznak?Az állatok is kaphatnak egy esélyt, az emberek lökik az utcára talán épp olyanok mint te.”
 • 13. dkk 2010. szeptember 03. 10:57
  „Kedves Olvasók és Hozzászólók!
  Olyan emberek lázadnak az utcában, aki orvvadász, a saját szemetét ássa el télen majd tavasszal kedvesen betemeti, meglopja a saját szomszédait, feljelenti a saját rokonait és az önkormányzati területen építkezik és a kerti hulladékot az utcán tárolja...... Ezennel végigértem az utcán az elejétől a végéig!
  500m re közel 500 tehén éldegél! Az is zavarja!
  EGYÉBKÉNT ÉJSZAKÁNKÉNT CSEND VAN!
  T U D O M!
  Köszönöm”
 • 12. Settyke 2010. szeptember 03. 10:01
  „pancser!Teljesen igazat adok Neked!”
 • 11. Settyke 2010. szeptember 03. 10:00
  „5! Igen,sajnos ahhoz szólsz hozzá amihez kedved van!Minél több embert megismerek annál jobban becsülöm az állatokat..
  Köszönöm a tanácsod,de nem értem,hogy nekem mi a fene közöm van ahhoz hogy mi történik a világ más részein az emberekkel?Én azzal foglalkozom ami a szűk környezetemben történik.Momentán inkább az állatokkal mint az emberekkel!És képzeld,ebbe neked semmi beleszólásod sincs..:)”
 • 10. atika3887 2010. szeptember 02. 22:58
  „"falakba ütközik" MUHAHA”
 • 9. pancser 2010. szeptember 02. 21:15
  „Nem a kutyák a hibásak, nem rajtuk kell elverni a port, pláne nem "megetetni"! Az utcánkban minden háznál van kutya, van ahol három is, még sincs kutyaugatás, illetve minimális éjjel nyitott ablaknál is csend van. Ha a kutya jól érzi magát, ha megtanították rá nem uget csak úgy. Mai világban viszont jó egy kutya a háznál, a kertbe éjjel belépő idegent tuti, hogy jelzi. Ne bántsd a kutyákat!”
 • 8. fffff 2010. szeptember 02. 19:20
  „Alig takarodott el az Addam´s family-ként emlegetett Pomsár klán, máris megint valakik vagy valamik miatt nem lehet normális módjára élni majorokban!
  A <moderálva> család állandóan mulatott, alkoholizált, most meg itt a kutyaugatás.
  Szégyen!”
 • 7. dr73 2010. szeptember 02. 17:15
  „2.

  Ha tudod értelmezni a hozzászólásom,akkor ezt is beleírtam,igaz nem kisregényben foglalva.
  Mint írtam,mindenről az ember tehet,a kidobott kutyák-macskák ,az ugatás,a szomszéd irritálásától kezdve-mindenről.Altató-injekció kellene minden menhely és kóbor állatnak,és a zavaró ugató kutyáknak is.Sajnálom,de ez a megoldás,ha már ennyi IQtalan embert hoztak a világra.”
 • 6. zakk 2010. szeptember 02. 16:08
  „az újhelyi utcában is az egyik íQ-liht családnál is van két vadászvizsla ,egész nap vonyítanak és még hergelik is őket!!! lassan "megetetem " őket!!! ez a megoldás!!!”
 • 5. Hakapeszipeti 2010. szeptember 02. 14:38
  „Kedves Settyke:
  Ahhoz szólok hozzá, amihez csak akarok és akkor amikor csak akarom!
  Nehogy még én szégyelljem magam amiatt, hogy egy osztrák állampolgárnak kell a környékbeli magyarok megunt és kidobott kedvenceit befogadni és gondozni!

  Alább már elhangzott: -az ember nyugalma mindennél fontosabb- és ez így igaz!
  Kissé lesarkítva dolgokat pedig, javasolnám számodra, hogy a kóbor kutyák és macskák sorsa helyett, inkább az embertársaink sorsa iránt legyél szomorú!

  Tudod, hogy hazánkban több ezren éheznek naponta, más földrészeken pedig mindennapos az éhhalál?
  Indiában pedig az utcákon szülnek a terhes anyák és lehetne folytatni a felsorolást és szerintem ezek az igazán elszomorító dolgok ebben a világban...”
 • 4. Settyke 2010. szeptember 02. 12:30
  „Jellemzőek már megint ezek a hozzászólások!Arra persze senki nem gondol,hogy ezek a kutyák nem az osztrákok által kitett kóbor ebek,akiket mi "rendes,felelősségteljes állattartók" fogadunk be..A helyzet pont a fordítottja!A hazánkban,jelen esetben a környékünkön kitett,feleslegessé vált házi kedvencekről van szó!!Mivel sajnos nem tudják külföldön sem folyamatosan biztosítani a magyar kutyák elhelyezését,és az állatvédők sem úsznak folyton a pénzben,így merülhetnek fel ezek az említett problémák!Mindenesetre meg tudom érteni a szomszédokat,de aki nem a környezetében lakik,az inkább kímélje meg a közt a hozzászólásaival!”
 • 3. Hakapeszipeti 2010. szeptember 02. 11:24
  „Csapják nyakon az osztrák nyanyát, aztán tűnjön el a kutyáival amerre lát!
  Ausztriában az ilyet bilincsben vinnék el, itt meg "falakba" ütközik minden hatóság!
  Röhej!!”
 • 2. Csetneky 2010. szeptember 02. 09:38
  „Ha mindegyik eb rendelkezik kutyaútlevéllel, a megoldás egyszerű. A derék osztrák fogja a kutyáit és vigye magával Ausztriába, ott minden bizonnyal élvezik a szomszédok a 20 kutya folyamatos ugatását.”
 • 1. dr73 2010. szeptember 02. 08:58
  „Nem húsz,egy kutya ugatása is tud zavarni.
  Sajnos ennek nem lesz megoldása,hacsak nem kezelésbe veszi valaki az ebeket.
  Mindig az ember a hibás,itt is,
  de az ember nyugalma mindennél fontosabb!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Trafókból loptak rezet - a 20 ezer voltos áram sem riasztotta el őket

Két magasfeszültségű trafó réztekercseit is ellopták ismeretlenek a minap Mosonmagyaróvár környékén. Tovább olvasom