Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Kutatók, diákok, örökösök a levéltárban

Idén 330 éve, hogy először említették közgyűlési jegyzőkönyvben Moson és Magyaróvár levéltárát. Az évforduló kapcsán kiállítást rendeznek a nyáron.

Számos irat található a mosonmagyaróvári levéltárban, a Városház utca 4. szám alatt: a XVI. századtól a rendszerváltásig őriznek itt forrásokat.
„A legrégebbi dokumentumok az 1550-es évekbeli levelek. Közöttük például több Halászi mezőváros javára szóló vásártartási kiváltságot tartalmaz. Akkoriban ezt uralkodói oklevélbe kellett foglalni" – tudtuk meg Hegedűs Zoltán főlevéltárostól.

Megtalálhatjuk itt többek között a reformkor olyan nagyjainak leveleit is – saját kezű aláírással hitelesítve –, mint például gróf Széchenyi István, Kossuth Lajos vagy Deák Ferenc. Az iratok mellett térképekre, tervrajzokra is bukkanhatunk. Az iratokból a szemünk előtt elevenedik meg a város és a vármegye történelme. A könyvekből megtudhatjuk, milyen is volt régen a belváros vagy a most százhúsz éves városháza. Az 1550 előtti dokumentumokat a Mohács utáni török dúlás semmisítette meg.

Hegedűs Zoltán és Beregszászi Balázs egy városi jegyzőkönyvet tartanak a kezükben.
Hegedűs Zoltán és Beregszászi Balázs egy városi jegyzőkönyvet tartanak a kezükben.

„A levéltár olyan kulturális közgyűjtemény, mely közigazgatási feladatokat is ellát. Itt a történelmi Moson vármegye, illetve a későbbi magyaróvári járás köziratait gyűjtjük" – mondta Beregszászi Balázs segédlevéltáros. Hozzátette: a levéltár szolgáltatásait mindenki igénybe veheti. Hetente kétszer, hétfőn és szerdán állnak a látogatók rendelkezésére. Beregszászi Balázs elmondta, gyakran jönnek hozzájuk szakdolgozók, helytörténetírók, kutatók vagy honismereti versenyre készülő diákok is. Leggyakrabban mégis földhivatali ügyek, építési tervrajzok és munkaviszony-igazolások intézéséhez kérnek tőlük segítséget.

„Évente körülbelül kétszáz hivatalos ügyintézésünk van. Kutatási céllal pedig mintegy nyolcvan ember jön a levéltárba. Látogatásuk éves szinten a négyszáz alkalmat is meghaladja" – tájékoztatott Beregszászi Balázs.

Tavaly októbertől állami fenntartásúvá vált az összes megyei levéltár, azóta a Magyar Nemzeti Levéltár része a mosonmagyaróvári részleg is. Így a Magyar Nemzeti Levéltár Győr-Moson-Sopron Megye Győri Levéltárának Mosonmagyaróvári Fióklevéltára – szinte megjegyezhetetlenül hosszú – elnevezést kapta.

Idén 330 éve, hogy először említették közgyűlési jegyzőkönyvben Moson és Magyaróvár levéltárát. Az évfordulóhoz kapcsolódóan augusztus 15-én a Fehér Ló Közösségi Házban 330 éves a levéltár címmel kiállítást rendeznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elegük lett a kamionokból

A Kossuth Lajos, Soproni és a József Attila utcák megnövekedett kamionforgalmával kapcsolatos gondokról szerveztek lakossági fórumot a minap Mosonmagyaróváron. A teljes megoldás mintegy hétmilliárd forintba kerülne. Tovább olvasom