Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Közösen védenék az ivóvízbázist

A megyei önkormányzat és a pozsonyi önkormányzati a szlovák–magyar határ térségben az ivóvíz védelme érderkében közös együttműkődést tervez.

Pap János környezetvédelmi tanácsnok szerint az itteni ivóvízbázis kevés törődést kapott, a környezetvédelmi és vízügyi szakemberek szerint viszont nálunk az uniós átlagnál is szigorúbbak a követelmények. – Közép-Európa legnagyobb édesvízkincse található a szigetközi és a csallóközi térségben, s ez a kincs nem kapta meg az értékének megfelelő törődést – mondta Pap János, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat környezetvé delmi tanácsnoka, országgyűlési képviselő. Fogalmazása szerint a Duna elterelésével durván beavat koztak a tájba s ez kihat a felszín alatti vizekre is.

A változást jellemzi, hogy a Duna elterelése előtt egymillió 200 ezer köbméter volt naponta a hasznosítható vízkészlet, ezzel szemben ma már csak na ponta 850 ezer köbméterre becsü lik. Ez is mutatja, hogy a szigetközi térség milyen jelentőséggel bír, hi szen a térségi vízbázis az irányelv ben rögzítettnél több, nagyság renddel nagyobb kapacitással ren delkezik.

A politikus kitért arra, hogy a szigetközi csatornázás azon ban nem megfelelő hatékonyság gal működik. Rendbetételéhez ko moly kormányzati támogatásra van szükség, ezt követeli a vízbázis védelme is. Igor Muha professzor arról szólt, hogy vizsgálataik szerint kedvező en változott meg a vízutánpótlás iránya a szlovák oldalon. A bősi erőmű megépítését követően a Duna vize a vízkinyerő kutak felé áramlik, s a felszín alatti vizek szintje is emelkedett.

A magyar és a szlovák előadó egyetértett abban, hogy a közös monitorozást folytat ni kell. A részt vevő szakemberek a fe keteerdei és a csallóközi vízbázis bemutatásával bizonyították, mi lyen lépések történtek az ivóvízbá zis védelmében. Úgy vélik: az ivó víz minősége és mennyisége is megfelelő, függetlenül Bős kérdé sétől. Az is elhangzott, hogy a két országban az uniós átlagnál is szi gorúbbak az ivóvízbázis védelmé nek követelményei. A két határ menti önkormányzat a jövőben is folytatná az együttműködést.

Ennek egyik lépéseként a magyar és szlovák kormány elé terjesztik teg nap elfogadott állásfoglalásukat. Eszerint intenzívebb ivóvízbá zis-védelmet folytatnak közösen, s komplex módon kibővítenék a monitoringrendszert, melyben egymás eredményeire támaszkod nának, közvetlen hozzáférési lehe tőséggel. Cséfalvay Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szorgalmazzák a kishatár megnyitását

A hegyeshalmi határátlépés gyorsítására tett javaslatok közül a régi átkelő megnyitását tartják a… Tovább olvasom