Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Közös céljuk, értékük a Lajta

Kedden Mosonmagyaróváron helyi és burgenlandi elöljárók és idegenforgalmi szakemberek tanácskoztak a Lajta-völgy újabb lehetséges fejlesztési irányairól. Az együttműködés szándéka töretlen, irányai még nem egyöntetűek.
A magyar–osztrák partnerségi uniós együttműködés gyümölcsei vitathatatlanok. A határon átnyúló folyóprogram eddigi eredményeit és az együttműködés kiszélesítésének lehetőségeit vitatták meg a Lajta-völgy és a Fertő-táj polgármesterei és idegenforgalmi szakemberei tegnap.

Mosonmagyaróvártól Nickelsdorfon (Miklóshalma) át Neusiedl am Seeig (Nezsider) van bontakozóban a közös gondolkodás nyomán az újabb együttes munka is.

A tanácskozáson elhangzott, az eddigi partnerség eredményeként a vízi létesítmények révén újrapozicionálták a Malom-ági Lajtát. A folyó újra az óvári belváros szerves része lett. Burgenlandi oldalon is kikötők létesültek, a vízisport-egyesületek eszközparkja gazdagodott itt is, ott is. Túravezetők, vízi sportokban jártas szakemberek segítik a vendégjárást és vízi sportok űzését, oktatását az ismét mindenütt evezhetővé tett valamikori monarchiabeli, szinte szimbolumértékű határfolyón.

Egyértelmű siker, hogy az itt élők újra felfedezték a Lajtát, s egyre többen élnek a folyó kínálta lehetőségekkel. Ezt szolgálja a Kisalföld idén elindított közösségi kampánya is, A Lajta mindenkié mottóval.
Ám a mosonmagyaróváriak nagyobb léptékben is gondolkodnak. Árvay István polgármester kifejtette, azzal, hogy a Szigetköz jó úton van a natúrparkká válás felé, Dunakilitinél pedig a közeljövőben gyalogos- és kerékpároshíd létesül Csallóköz felé, a nemzetközi régió lehetőségei megsokszorozódnak, a tájegység még inkább felértékelődik.

Vízre is szálltak – a Lajtáról is megnézték a partnerek, hogy fest Magyaróvár vízközelből.
Vízre is szálltak – a Lajtáról is megnézték a partnerek, hogy fest Magyaróvár vízközelből.

Éppen ezért egy idén őszre várt interreges pályázatban bízva máris egy Pozsony–Győr–Fertő-táj–Bécs léptékű vízi- és ökoprogram turisztikai lehetőségei is felvázolódtak.

Árvay István hangsúlyozta, ha megvan a közös érdekeltség az osztrák partnerekkel, Mosonmagyaróvár kész lenne pályázaton kívül is áldozni egy egységes, a Lajta-vidék értékeit bemutató marketingkampányra. Konkrét ajánlatot is tett Neusiedl am Seenek azzal, hogy akár még az idén létrehozhatnának egy ikerberuházás keretében mindkét városban egy, a vízi és kerékpáros-turizmust kiszolgáló létesítményegyüttest.

Kurt Lentsch (Nezsider) és Gerhard Zapfl (Miklóshalma) elöljárói egyaránt üdvözölték a további együttműködés lehetőségét. Kétsíkú további egyeztetést javasoltak, s hogy ősszel vitassák meg egyrészt a közös arculati kampány elindításának lehetőségeit, másrészt viszont alaposan, konkrét helyi célokkal dolgozzák ki új, közös interreges uniós pályázatuk tartalmi elemeit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Úszóverseny vendégekkel

Kilencedik alkalommal rendezték meg a mozgáskorlátozottak úszósportnapját a fürdőben. Mintegy… Tovább olvasom