Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Közmegbecsülés övezi az ügyvédet

Mosonmagyaróvár - Fertőrákosi születésűként négy évtizeddel ezelőtt még azt hitte: Sopronon kívül nincs élet. Aztán a sors a Lajta-parti városba sodorta, és marasztalta.

Négy évtizeddel ezelőtt költözött a Lajta-parti városba dr. Thiesz József ügyvéd, a Mosonmagyaróvári Mozgáskorlátozottak Egyesületének elnöke, akit a városról faggattunk Mit szeret és mit nem Mosonmagyaróváron? sorozatunk keretében.

– Fertőrákoson születtem. Sokáig azt hittem, hogy Sopronon kívül nincs élet, de mivel ott a helyi ügyészségen nem találtam helyet, 1969-ben hitvesemmel és első lányommal Mosonmagyaróvárra költöztem – mondta dr. Thiesz József, aki feleségével a kezdetektől aktívan részt vett a közéletben. Az ismert ügyvéd több mint tíz éve került kerekes székbe, mozgáskorlátozottsága ellenére sem húzódott vissza a köztől.

– A megyében elsőként alapítottuk meg Mosonmagyaróváron a mozgáskorlátozottak egyesületét, melynek kezdetektől az elnöke vagyok. Büszkén mondhatom, hogy sokat tehettem sorstársaimért – magyarázza, majd áttér arra, hogy mit értékel a Lajta-parti városban:

Dr. Thiesz József: A város akadálymentesítése jól megoldott országos viszonylatban, az új bevásárlóközpontnál nem csak a mozgáskorlátozottakra gondoltak.
Dr. Thiesz József: A város akadálymentesítése jól megoldott országos viszonylatban, az új bevásárlóközpontnál nem csak a mozgáskorlátozottakra gondoltak.

– Itt az épített környezet akadálymentesítése országosan is jól megoldott. A különböző közlekedési csomópontoknál nemcsak a mozgássérültek közlekedését tették akadálymentessé, hanem a hallássérültekre is gondoltak, így például az új bevásárlóközpontnál. Bár nem tartom szerencsés megoldásnak, hogy ez a kórház közelében, egy egyébként is nagyon forgalmas övezetben kapott helyet.

Dr. Thiesz József értékeli azt is, hogy már nemcsak a város területén lehet biztonságosan közlekedni, de például Halászival is jó az összeköttetés, nemcsak a kétkerekűek, de a kerekes székesek számára is. Örömét fejezte ki, hogy gondoltak a városháza, a pénzintézetek, bevásárlóközpontok, rendőrség és bíróság akadálymentesítésére, de a hitélet nyilvános gyakorlásának helyszínei, a templomok és kápolnák is elérhetők a kerekesek számára. Ami viszont nem tetszik neki, az az, hogy a városi postákat nem lehet megközelíteni. A főpostán lévő lift szerinte nem használható.

– Tetszik, hogy az illetékes városvezetők átérzik fogyatékos embertársaik gondját és tettek is enyhítése érdekében. Mosonmagyaróvárt azért is szeretem, mert nem olyan hegyes-völgyes, mint szülőhelyem környéke – teszi hozzá. A még aktív ügyvédnek tetszik az itt élők emberiessége, kedvessége, előzékenysége, udvariassága. Mint mondja, ha kigurul az utcára, pár száz méter megtétele után többen is ráköszönnek, megállítják, őszintén érdeklődnek hogyléte felől. És hát ezért is ragadt itt a városban, és ezért szeret itt élni: mert úgy érzi, a Lajta-parti városban megbecsülés övezi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győztes honlap a sortűzről

A Városi Kollégium a mosonmagyaróvári 1956. október 26-ai sortűz áldozatainak emlékére készült… Tovább olvasom