Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Könyvtár lehetne a nádori nagyterem

Mosonmagyaróvár - A magyaróvári vár értékei- nek feltárását, tereinek újragondolását tartalmazza a vár nemrég elkészült átfogó rekonstrukciós terve. Az elképzelés szerint a régi, középkori tereket újra kibontanák és funkcióval töltenék meg.
A négyszög alaprajzú magyaróvári várat római épületek maradványaira építették a tizenharmadik században, majd a tizenhetedikben barokk stílusban átalakították. A vár egykori négy saroktornya közül ma már csak kettő látszik, mert 1810-ben a második emelet ráépítése során a két északi torony beleolvadt az épületbe. Az átépítést követően itt kapott helyet az agrárfőiskola, ami azóta is a várban működik.

Teljes felújításra szorul

Mosonmagyaróvár egyik talán legmeghatározóbb műemlék épülete a vár. Ám azonkívül, hogy a fotója szerepel minden, a várost bemutató turisztikai kiadványban és képeslapon, a helyi idegenforgalomban a lehetőségeihez képest jóval kisebb szerepet játszik. Emellett a patinás épülettömb állapota egyre romlik, teljes felújításra szorul. Legutóbb a hetvenes években végeztek rajta nagyobb mértékű felújítást.

A közelmúltban átfogó rekonstrukciós terv készült az épületre és környezetére. A tervek nem csupán a leromlott állapotú vár felújításáról, hanem funkcióinak újragondolásáról is szólnak. A készítők szerint az 1810-es években történt átépítés óta nem végeztek ilyen mértékű beavatkozást a váron, mint amekkoráról most szó van.

Terv: A magyaróvári vár középkori tereit újból kibontanák és funkcióval töltenék meg.

– A tervek nem kizárólag rekonstrukciót, sokkal inkább a vár értékeinek feltárását, tereinek újragondolását jelentik – mondja Lenzsér Péter építész-tervező. – Kisebb-nagyobb munkák kapcsán már tíz éve kapcsolatban vagyunk a várral. Két éve kaptunk felkérést a teljes rekonstrukció tervének kidolgozására. Ennek kapcsán építészet- és művészettörténeti, valamint szerkezeti kutatásokat végeztünk, illetve kerestük a várkastély olyan, eddig rejtett értékeit, melyeket mindenképpen a jelenlegi funkciók megtartása mellett ki akartunk bontakoztatni. Az átépítések történetét ismerjük, kisebb-nagyobb régészeti feltárások zajlottak már itt, ám a belső tereket eddig senki sem vizsgálta, ilyen jellegű értékkibontakoztatási program még nem készült.


Többször átépítették

– Az 1300-as évektől több lépésben, számos átépítés során nyerte el a vár mai formáját. Az épület jelenlegi funkciójában és tereiben sok az ellentmondás. Az utolsó kétszáz év többszöri átépítései során az eredeti középkori cellákat összenyitották, hogy nagy tereket kapjanak, a régi termekből pedig falazásokkal kisebb helyiségeket hoztak létre. Az általunk javasolt beavatkozások elsősorban ezeknek a régi, késő reneszánsz tereknek az újbóli kibontását célozzák. A vár bemutatható és egyben legértékesebb része a földszint. Ezt úgy kell hasznosítani, hogy az egyetem is profitáljon belőle, ugyanakkor ne legyen elzárva a külvilágtól.

A rekonstrukció talán legjelentősebb beavatkozása a könyvtár-átalakítás. A terek újbóli összenyitásával, az egykori nádori nagyterem visszaállításával méltó körülmények közé kerülhet itt
az olvasóterem.

– A valamikor nádori kihallgatási termet pedig annak visszaállításával turisztikai célokra lehet hasznosítani. A rekonstrukció során a vár külsejében a felújítás mellett nem változna. A belső udvarra viszont olyan jellegű átalakításokat terveztünk, amikkel használhatóvá válna ez a terület is – mondja Lenzsér Péter.

A patinás épülettömb állapota egyre romlik, teljes felújításra szorul.

Jóváhagyták a terveket

Az elkészült rekonstrukciós terveket a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és a műemléki tervtanács is jóváhagyta. Az átalakításra már a jogerős építési engedélyt is kiadták. A megvalósítás milliárdos nagyságrendű finanszírozásához az egyetem keresi a pályázati lehetőségeket. Az elfogadott keretterv ugyanakkor lehetőséget nyújt kisebb lépések megvalósítására kis költségek mellett, jó irányba terelve a váron és környezetében elvégzendő munkákat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsvéti adomány

Húsvéti adomány: A Darnó-Hús képviselői, Kovács János és Péter a közelgő ünnep alkalmából ajándékkal… Tovább olvasom