Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

Kistérségi: középpontban a pénz

Mosonmagyaróvár - A mosonmagyaróvári testületi után a kistérségi ülésen is a Karolina Kórház nehéz helyzete s a tagtelepülések esetleges szerepvállalása került szóba. Volt, aki elutasította ezt a lehetőséget. Közben aláírták a 11 milliárdos térségi pályázat szerződését, s 400 millió érkezik a Térségi Integrált Szakképző Központra.
A tanács csütörtöki ülésén először a nemrégiben elkészült kistérségi közoktatási intézkedési tervről tárgyalt. Szokoli Sándor (Dunakiliti) felvetése után hosszas vita alakult ki arról, hogy az oktatási intézmények vezetői munkaközösségének üléseire (az eddig külön tanácskozó) mosonmagyaróvári igazgatókat is bevonják-e. Végül abban maradtak: kezdeményezik egy kistérségi intézményfenntartó társulás megalakulásának vizsgálatát.

A városi bölcsődékbe járó vidéki gyerekek kérdése is újra napirendre került. Nagy István mosonmagyaróvári alpolgármester azt javasolta, hogy azzal a 3–4 községgel, ahol ez különösen égető gond, kössenek különmegállapodást. Így az ő állami normatíváik lehívásával ezen falvaknak nem lennének pluszköltségeik bölcsődéseik után. Végül a társulás ennek kapcsán elfogadta a határozati javaslatot, miszerint kezdeményezi a társulási megállapodás módosítását.

A szociális intézményfejlesztési pályázatról Csiba Erzsébet, az Egyesített Szociális Intézmények vezetője beszélt. A hatvanmilliós irodakialakítási pályázathoz tízszázalékos önrész jut a kistérségre, ezt az összeget a települések lakosságarányosan fizethetik.

Tóth István alelnök a szúnyogirtásról számolt be. Eszerint három összeg állt rendelkezésre nyár elején: a tavalyról megmaradt pénzt csak biológiai irtásra használhatnák, emellett a hárommilliós kerethez jött a tízmilliós gyorssegély tízszázalékos önrésszel. „Két gyérítés szinte az összes településen volt, most tervezzük a harmadikat, s még egy irtásra lesz lehetőség" – mondta. Hozzátette: hektáronként bruttó 1200 forintot fizetnek a kivitelező cégnek.

Szabó Miklós elnök a Karolina Kórház nehéz helyzetéről beszélt: a város legutóbb 150 millió támogatást adott az intézménynek szorult helyzete miatt. „El kell gondolkodni a kistérségi szerepvállaláson is" – mondta. Széles Sándor (Máriakálnok) ezt ellenezte. „Ilyen alapon legközelebb a megyei kórház is hasonló kéréssel fordul hozzánk. Vezessük be a bölcsőde-, tűzoltó-, kerékpárút- és kórházadót? Ha a központi forrás nem jön, akkor a lakosokon hajtsuk be ezt az összeget? Szerintem ez zsákutca, képtelenség az igényeket kielégíteni" – mondta.


Információs pont, vidékfejlesztési iroda

A kistérségi ülés után az Új Magyarország Információs Pont és az új Helyi Vidékfejlesztési Iroda mosonmagyaróvári kistérségi átadóünnepségén Tóth Tiborné dr. országgyűlési képviselő több sikeres pályázatról is beszámolt. Eszerint a 11 milliárdos Mosoni-Duna- és Szigetköz-rehabilitációs projekt szerződését aláírták. A Leader-pályázat kapcsán úgy fogalmazott: 2 milliárd forint már „szinte itt van a térségben", ráadásul a legjobb közösségek között 20–30 milliárdot osztanak szét jövő februárban. A Térségi Integrált Szakképző Központ (TISZK) itteni pályázata 400 millió forintot nyert. A képviselő végül arról beszélt: a közútfejlesztési pályázatoknál 40 millió forint jut a kistérségbe.

Olvasóink írták

 • 7. Ad Flexum 2008. július 19. 06:19
  „Kiváncsi volnék arra,hogy ezt az új irodát milyen pénzből hozták létre és kiknek?!”
 • 6. Hmm!! 2008. július 13. 10:46
  „Tóntné tevékenységét szakmainak ítélem,persze él a képvíselői lehetőségekkel.Sok pályázati segítséget ad ,és elért eredményeket is.Én a közszereplőket úgy ítélem meg ,ki milyen hasznosan dolgozik a térségért ,a városért.A városi önkörmányzati vezetés nagy érdemének tartom ,hogy ők is így végzik munkájukat.Nem a túlzott a pártoskodás ,a visszamútógatás jellemzi őket,hanem az előre mútató jővő. A térség ,a város,a képvíselő összefogása mindnyájunk javára hasznos lehet.Az így elért eredmények megítélése nem helyes ,csak egy szempont ,a pártszimpátia alapján.”
 • 5. Mosonmagyaróvárért 2008. július 13. 07:39
  „Új pont,új iroda? Tóthnénak ebben a városban sehol nem biztosítottak irodát, hát csinált magának egyet,meg hű csatlósainak!
  TISZK pályázaton 400 millió Ft.Most akkor a Tóthné vagy a Patai lesz az év embere Óváron?

  Szuper. Az 18-20 millió Ft,amit a három jogszerűtlenül elküldött pedagógus után fizetett a város,porszem a 400 millióhoz képest!

  És mi újság a Móra Iskola pályázatával?”
 • 4. pan.cser 2008. július 12. 23:08
  „Ha ezen valaki eligazodik megeszem a kalapom, legalábbis a mezitlábas városlakó biztosan nem. Számomra az visszatetsző, hogy nem a szükség dönt, hanem "jó" pályázatot kell írni, továbbá kell egy Fletóközeli képviselő és mint Tóthné ígérte menni fog. Ha belelát a pályázatokba egy képviselő, akkor a döntés messze áll az objektivítástól. Ha meg nem lát bele akkor meg minek járatja a száját?”
 • 3. Abrafax 2008. július 12. 21:22
  „..."Szinte itt van"...
  Szegény ember, aki ígérni sem tud.

  A delphoi jósda száz forintos kérdése mára:
  "Ő szinte hihető" vagy "őszinte, hihető?"”
 • 2. blanka 2008. július 12. 04:47
  „a közútfejlesztési pályázatoknál 40 milla.Dől a lé.Hány méter útra is elegendő ez?Vagy ez csak a tervek elkészítésére elég,és akkor megint csak nem az önkormányzatok nyertek.”
 • 1. pan.cser 2008. július 11. 16:57
  „Aszta, hullik a manna, csak a szánkat kell kitátani? Miért nem kínai irásjeleket használunk, ha már a jámbor olvasó nem érti, mit integrál, leaderezik, térségel meg a franc tudja mit csinálnak a vezetői. Tóthné szinte itt van meg nincs is. Sikerül megutáltani az Úniót, vagy kokain helyett a népet pénzesővel kábítani?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Böősy: Nem töröltem Pap János telefonszámát

Ásványráró - Pártsemleges önkormányzati támogatás, átlátható jövőkép és nyugalom – Böősy Imre… Tovább olvasom