Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Kibövűl a szolgáltatás

Mosonmagyaróváron  3200 otthon és 200 intézmény fűtését, melegvíz-ellátását biztosítja a Joule Kft.
Mintegy 1,5 milliárd forintból a Motimtól megvásárolt berendezések mellé egy új gőzkazánt és két nagy teljesítményű gázmotort telepített a mosonmagyaróvári energiaszolgáltatást elnyert társaság. A becslések szerint az új szolgáltatóval tizenöt év alatt csaknem 1,5 milliárdos megtakarítás érhető el.

Jelenleg mintegy 3200 otthon – a város lakásainak közel egyharmada – és 200 intézmény fűtését, melegvíz-ellátását biztosítja Mosonmagyaróváron a Joule Kft., az energiaszolgáltatótól vásárolt hővel. A Motim rt.-vel korábban megkötött ötéves szerződés az év végén lejár, ezért még tavaly döntött úgy a képviselő-testület, hogy „megversenyezteti" a következő 15 évre az energiaszolgáltatást.
Így a szakemberek becslése szerint másfél évtized alatt csaknem 1,5 milliárd forint lesz a megtakarítás. A három pályázó közül az Eetek–Égáz–Motim konzorcium bizonyult a legjobbnak.

Régi és új berendezések

A győztes konzorciumból az elmúlt év júliusában alakult meg a Mosonmagyaróvár Energia Szolgáltató Kft. (MESZ). A társaság fő tulajdonosa – 80 százalékos arányban – az energiahatékonyság-javítási és -befektetési területen működő EETEK Hungary Kft. A Motim rt. korábbi energia-üzletágának szakemberei idén júliustól a MESZ munkatársaiként üzemeltetik az erőművet. A főbb fűtőberendezéseket, hőközpontokat, távhővezeték-rendszert és a vízsegédüzemet a MESZ megvette a Motimtól.

Körmendi Gyula, a társaság ügyvezetője elmondta: az 1,5 milliárd forintos beruházással a társaság a Motimtól megvásárolt berendezések mellé egy új, óránként 15 tonnás gőzteljesítményű alternatív – gáz-fűtőolaj – üzemű gőzkazánt és kettő, egyenként 3,047 megawatt villamos, illetve hőleadási teljesítményű gázmotort telepített.

Egyszerre hő- és villamos energiát is előállít

– A gázmotor-generátor berendezés a benzinmotorokhoz képest alacsony és állandó fordulatszámon, valamint az év nagy részében – körülbelül 8 ezer üzemórában – folyamatosan és állandó terheléssel, folyamatosan jó hatásfokkal működtetve lehetővé teszi a távfűtési hő- és a villamos energia egyidejű előállítását.

– Energetikai szempontból a gázmotor-generátoros, úgynevezett kapcsolt energiatermelő berendezés két „terméket" hoz létre. Az energiahasznosítás összes hatásfoka lényegesen nagyobb, mint a szétválasztott – kazán, turbina, generátor típusú – energiatermelésé, így a kapcsolt energia olcsóbb és környezetkímélőbb.
– Az új gépek telepítésén túl az átvett berendezések egy részénél átalakításra, rekonstrukcióra van szükség. Ezek a munkák most folynak. A MESZ a hőszolgáltatási tevékenységéhez megvásárolta a meglévő telephelyi hővezetékrendszert és egyes városi távhőfővezetéket. Ennek műszaki állapota változó. A vezetékhálózat karbantartása a tulajdonos szolgáltató feladata, és egyben érdeke is, mert a rossz vezetéknek nagy a hővesztesége.

– A december 31-ig tartó átmeneti időszakban a MESZ által megtermelt és átvett hőenergiát a Motim az érvényes szerződései alapján adja a fogyasztóknak. A MESZ január 1-jétől kezdi meg a közvetlen hőszolgáltatást, s erre hosszú távú – legfeljebb 15 éves – szerződéseket köt. Jelenleg az új berendezések próbaüzeme folyik. Az akkreditált laboratórium üzemi mérései igazolják, hogy a berendezések megfelelnek az előírt környezetvédelmi és szabványossági feltételeknek, határérték-túllépés nincs. A városközpont távfűtéses lakásait és a Bartók Béla utcai otthonokat továbbra is a Joule Kft. látja el a MESZ által termelt hő átvételével és továbbadásával. A jövő év január 1-jétől ez a szolgáltatás pályázattal szabályozott mérsékelt áron történik.

Az Ipartelepen

kritikus a helyzet


– Az Ipartelepen – a korábbi ígéretnek megfelelően – a MESZ a jelenlegi fűtési idényben biztosítja a meleget. A fűtést kérésre meg is kezdték októberben, noha erre szerződéses kötelezettsége nem volt. Az ipartelepi távfűtéshálózat az ott lakó tulajdonosok kiszolgálása érdekében rendkívül takarékosan épült 1994-ben. E hálózat az építtető lakóközösség tulajdona, így annak műszaki állapotát is nekik kell fenntartaniuk. Az elmúlt tíz év alatt a hálózat kritikus mértékben leromlott, jelenleg napi közel 100 köbméter víz folyik el különböző szakaszain. Ezek felderítése és elhárítása folyamatosan komoly gondokkal jár. Ez így veszteséget okoz a MESZ-

nek és a fűtés ellehetetlenülését is jelentheti. Veszélyezteti továbbá a kazánüzem pótvízellátását, valamint a gőzturbinaüzemet is.
– A következő fűtési idénytől készek vagyunk távhő-szolgáltatási szerződést kötni a lakóközösséggé vagy társasházzá szervezett ipartelepi fogyasztókkal, amennyiben ők műszakilag megfelelő állapotú rendszerre kapcsolódnak – hangsúlyozta az ügyvezető.
Körmendi Gyula elmondta továbbá, hogy a következő évekre jelzett és az utóbbi hónapokban emelkedő kőolajpiaci – és az azt várhatóan követő vezetékes földgáz – árak komoly figyelmet követelnek és az egyedi fűtésű új ingatlanok értékesítési, bérbeadási előnyét csökkenthetik. A MESZ viszont igény esetén a meglevő vezetékhálózat mentén új fogyasztóknak is tud szolgáltatni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szívesen jönnek Magyarországra

Miklóshalma (Nickelsdorf), Zurány (Zurndorf) és Káta (Gattendorf) lakosainak zöme a határ közelsége miatt rendszeresen átjár Magyarországra. Hogyan vélekednek rólunk, mit gondolnak hazánk uniós csatlakozásáról, mi a véleményük a határátkelőn kialakult állapotokról? – tudakoltuk. Tovább olvasom